Διεθνή

Brexit: Συνάντηση Μπόρις Τζόνσον – Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σήμερα στις Βρυξέλλες

Brexit: Συνάντηση Μπόρις Τζόνσον – Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σήμερα στις Βρυξέλλες
Brexit: Να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα σε Βρετανία και Βρυξέλλες για το Brexit επιδιώκουν οι διαπραγματευτές.

Δεν κάνει βήμα πίσω η Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit. Οι δύο πλευρές συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις τους με τις εξελίξεις να τρέχουν και τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, να συναντά την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες.

Μπόρις Τζόνσον και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα επιχειρήσουν να βρουν λύση στις διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία ανάμεσα στη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συνάντηση των δύο πολιτικών θα λάβει χώρα λίγο πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αύριο, Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, όπου θα μπορούσε να εγκριθεί μια εμπορική συμφωνία. Πριν από την ανακοίνωση της συνάντησης είχε προηγηθεί μια κίνηση καλής θέλησης από τη βρετανική κυβέρνηση να αποσύρει από νομοσχέδιο τις ρυθμίσεις που παραβιάζουν τη συμφωνία αποχώρησης.

Συγκεκριμένα η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει τα άρθρα 44, 45 και 47 του νομοσχεδίου για την Εσωτερική Αγορά (Internal Market Bill) και δεν θα εισαγάγει άλλες αντίστοιχες ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο περί Φορολογίας (Taxation Bill). Τα άρθρα αυτά παραβίαζαν την συμφωνία αποχώρησης και, κατά συνέπεια, το διεθνές δίκαιο. Όπως μεταδίδει η Indendent, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε: “Ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για δείπνο με την κα. Φον ντερ Λάιεν για να συνεχίσουν τις συζητήσεις σχετικά με τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ένωση”.

“Δεν κάνει θυσίες η Ευρωπαϊκή Ένωση”

Οι Βρυξέλλες δεν δείχνουν διατεθειμένες να θυσιαστούν. “Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα θυσιάσει ποτέ το μέλλον της για να συνάψει μετά-Brexit συμφωνία, με τίμημα υποχωρήσεις που θα έπλητταν την ενιαία αγορά της”, προειδοποίησε ο επικεφαλής Ευρωπαίος διαπραγματευτής, Μισέλ Μπαρνιέ, την στιγμή που οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες για την μελλοντική εμπορική συμφωνία που θα διέπει τις σχέσεις τους έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.

«Δεν θα θυσιάσουμε ποτέ το μέλλον μας για μία στιγμή του παρόντος. Η πρόσβαση στην ενιαία αγορά μας σημαίνει προϋποθέσεις», έγραψε στο Twitter ο Μισέλ Μπαρνιέ μετά την ολοκλήρωση συνόδου των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και τονίζοντας ότι υπάρχει «απόλυτη ενότητα» των 27 απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments