ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Φωτεινή Αραμπατζή
Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Φωτεινή Αραμπατζή στο pagenews.gr: Υλοποιούμε πλατφόρμες και διαδικασίες για την ψηφιακή γεωργία

Φωτεινή Αραμπατζή στο pagenews.gr: H υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader» με τον Δημήτρη Τάκη. Ενημέρωσε ότι δημιουργείται πλατφόρμα εξαγωγών προϊόντων στις τρίτες χώρες, τόνισε ότι αλλάζει η διαδικασία για την απόκτηση πιστοποιητικού για τις εξαγωγές, ενώ επισήμανε ότι ένας αγρότης μπορεί να ελέγξει όλη την παραγωγή από το κινητό του. Τι είπε για τις υδατοκαλλιέργειες.

Η αγροτιά έχει «χτυπηθεί» κι αυτή από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού. Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Φωτεινή Αραμπατζή μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader» με τον Δημήτρη Τάκη για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνουν χώρα αυτόν τον καιρό γι’ αυτό που ονομάζεται ψηφιακή γεωργία.

Ανάμεσα σε άλλα, η υφυπουργός τόνισε ότι δημιουργείται πλατφόρμα εξαγωγών προϊόντων σε τρίτες χώρες, τόνισε ότι αλλάζει η διαδικασία για την απόκτηση πιστοποιητικού για τις εξαγωγές, ενώ επισήμανε ότι ένας αγρότης μπορεί να ελέγξει όλη την παραγωγή του από το κινητό του. Για τις υδατοκαλλιέργειες υπογράμμισε ότι «είναι η μικρογραφία της οικονομίας που θέλουμε». Διαβάστε τι είπε η Φωτεινή Αραμπατζή στον Δημήτρη Τάκη:

Για το αν μπορούμε στην Ελλάδα να μιλάμε για μετάβαση στην ψηφιακή γεωργία:

«Ως υπουργείο, και εγώ που έχω την αρμοδιότητα για τα τρόφιμα, βάλαμε έναν στόχο να δημιουργήσουμε αυτή την ψηφιακή πλατφόρμα εξαγωγών. Να κάνουμε εύκολη τη ζωή των επιχειρηματιών, των εξαγωγέων που θέλουν να εξάγουν τα ελληνικά προϊόντα του ζωικού ενδιαφέροντος στις τρίτες χώρες γιατί ενδοκοινοτικά δεν υπάρχει ανάγκη για τέτοιου είδους διαβατήριο. Όταν λέω τρίτες χώρες, εννοώ χώρες πάρα πολύ σημαντικές για τα προϊόντα μας και για τον αριθμό των εξαγωγών που γίνονται σε αυτές, όπως είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ιαπωνία. Μία σειρά χώρες όπου εξάγουμε, για παράδειγμα, πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα, πολλά αλιεύματα, μέλι. Μια σειρά δυναμικών προϊόντων».

Για το υγειονομικό πιστοποιητικό, ειδικά την περίοδο του κορωνοϊού:

«Μέχρι σήμερα για να βγάλει ένας εξαγωγέας τέτοιων προϊόντων ένα τέτοιο πιστοποιητικό, διαβατήριο ουσιαστικά για τα προϊόντα του, έπρεπε να πάει στην αρμόδια υπηρεσία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της κάθε Περιφέρειας όπου έχει τη δραστηριότητά του, να υποβάλει έγχαρτα τα χαρτιά με αυτοπρόσωπη παρουσία. Αντίστοιχα, ο υπάλληλος με έγχαρτη και αυτοπρόσωπη παρουσία να τα ελέγξει και στη συνέχεια να πάρει αυτό το πιστοποιητικό. Αυτό που σήμερα θα γίνεται με ένα “κλικ” γιατί η πλατφόρμα είναι πλήρως έτοιμη, θα χρειαζόταν μια εβδομάδα ή δέκα μέρες ενδεχομένως. Συνήθως χρειαζόταν πέντε ημέρες για την έκδοση ενός τέτοιου πιστοποιητικού. Δεν είναι, όμως, μόνο ο χρόνος που κερδίζεται από αυτή την ψηφιακή εφαρμογή.

Αυτή η ψηφιοποίηση δίνει τη δυνατότητα σε μια χώρα για μια σειρά εργαλείων για άσκηση πολιτικών. Καταγράφοντας αυτές τις ψηφιακές εξαγωγές, η χώρα θα έχει τη δυνατότητα online και σε πραγματικό χρόνο να βλέπει τις εξαγωγές οι οποίες θα γίνονται και τη σύνδεση που θα γίνει με το κοινοτικό σύστημα Traces που αφορά τις εισαγωγές και έχουν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Έτσι, θα μπορεί ανά πάσα στιγμή η χώρα να έχει το εμπορικό ισοζύγιο των εξαγωγών και των εισαγωγών της. Θυμίζω ότι μέχρι σήμερα αυτό γίνεται με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Δηλαδή, δεν μπορείς σε πραγματικό χρόνο να δεις πόσο μέλι εξάγουμε στις ΗΠΑ ή σε μια άλλη χώρα. Επίσης, οι εξαγωγείς θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν τις απαιτήσεις, αλλά και τις δυνατότητες σε αγορές-στόχους ούτως ώστε να δίνουν έμφαση στην πραγματική τους δουλειά κι όχι να μαζεύουν χαρτιά και να συνωστίζονται σε υπηρεσίες.

Επίσης, το σύστημα αυτό βοηθάει πάρα πολύ τη χώρα στον διακηρυγμένο από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη “πόλεμο” ενάντια σε αυτή τη μάστιγα της ελληνικής οικονομίας που είναι οι “ελληνοποιήσεις” προϊόντων. Δηλαδή προϊόντα που δεν είναι ελληνικά και παρουσιάζονται ως ελληνικά με σκοπό την αισχροκέρδεια.

Με το συγκεκριμένο σύστημα, που είναι διάφανο και με αριθμητικά δεδομένα, εκλείπει ακόμα περισσότερο η δυνατότητα των αθέμιτων πρακτικών. Δηλαδή, των “ελληνοποιήσεων”. Βοηθάει και την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης. Βλέπει πόσο γρήγορα εκδίδονται πιστοποιητικά στη Χ περιφέρεια και πόσα στην Ψ. Πόσους ανθρώπους χρειαζόμαστε εκεί ή ενδεχομένως ποιοι άνθρωποι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους».

Για το αν ήταν δύσκολο αυτό να γίνει πριν μερικά χρόνια ή απαιτούσε πολιτική βούληση:

«Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς τα αποτελέσματα, τις επιδόσεις αυτής της κυβέρνησης σε αυτό που ονομάζουμε ψηφιακός μετασχηματισμός και ψηφιακή μετάβαση. Επομένως, αφού ένας τέτοιος στόχος διαπνέει όλα τα υπουργεία, ήταν εκ των ων ουκ άνευ μια τέτοια πολιτική απόφαση. Αυτό σημαίνει συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον υπουργό, τον κ. Πιερρακάκη. Σημαίνει πολύ καλή αξιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, επί παραδείγματι αυτής που έχουμε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει αξιοποίηση των ανθρώπων και των πόρων».

Για το σε ποιους άλλους τομείς θα δούμε σύντομα αποτελέσματα:

«Αυτό που έχουμε ολοκληρώσει για όλα τα προϊόντα ζωικού ενδιαφέροντος, είναι ότι μέχρι τις 31/12 θα βγουν και τα 120 πιστοποιητικά. Θα το κάνουμε τον επόμενο χρόνο για τα φυτοΰγειονομικά πιστοποιητικά, για τα προϊόντα της φυτικής παραγωγής δηλαδή. Μια δεύτερη ψηφιακή πλατφόρμα.

Σε ό, τι αφορά την ψηφιακή γεωργία, τη χρήση της τεχνολογίας από τους αγρότες, στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης το οποίο θα τρέξει με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, είναι πάρα πολύ ψηλά στους στόχους να υπάρξουν κονδύλια προκειμένου να κάνουν πράξη την ψηφιακή γεωργία. Ήθελα να βάλω και μια οικονομική διάσταση για την ψηφιακή διάσταση και να αμφισβητήσω έναν αστικό μύθο.

Ποιος είναι; Ότι η μετάβαση στην ψηφιακή γεωργία είναι ένα πάρα πολύ ακριβό σπορ για τους Έλληνες αγρότες. Ότι πρέπει να έχεις πάρα πολλά χρήματα για να πας στην ψηφιακή γεωργία. Αυτό είναι η μία πλευρά της αλήθειας. Πράγματι, υπάρχουν συστήματα που είναι πολύ ακριβά. Όμως, το κύριο εργαλείο της ψηφιακής γεωργίας το έχει σχεδόν ο κάθε αγρότης και ο κάθε κτηνοτρόφος σήμερα στην τσέπη του. Δεν είναι τίποτα άλλο από το κινητό του. Μέσα από το κινητό του μπορεί να συνδεθεί με τα ανάλογα συστήματα και να βλέπει πότε πρέπει να ποτίσει το χωράφι του, πότε και πόσο πρέπει να λιπάνει κ.ά. Η κύρια μετάβαση στα οφέλη της ψηφιακής γεωργίας, που ήδη έχει ξεκινήσει, θα γίνει με τη νέα ΚΑΠ».

Για τις υδατοκαλλιέργειες:

«Να πούμε ότι ο τομέας των υδατοκαλλιεργειών είναι η μικρογραφία της οικονομίας που θέλουμε. Είναι ένας τομέας κατ’ εξοχήν εξωστρεφής, το 80% της ελληνικής παραγωγής εξάγεται. Είναι ένας τομέας που έχει μέσα του την καινοτομία, είναι ένας τομέας που έχει ένα πάρα πολύ ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα, δραστηριοποιείται σε περιοχές πολλές φορές απομακρυσμένες, είναι ένας τομέας με περισσότερες από 12.000 θέσεις εργασίας και είναι ο πρώτος, σε συναγωνισμό με το ελαιόλαδο, σε αξία εξαγωγών. Η Ελλάδα μετά το Brexit είναι η πρώτη χώρα σε εξαγωγές προϊόντων υδατοκαλλιέργειας σε επίπεδο ΕΕ».