Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής: Ψήφισαν παράταση κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Σύνοδος Κορυφής: Ψήφισαν παράταση κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Σύνοδος Κορυφής: Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει πλήξει τους ρωσικούς τομείς ενέργειας, χρηματοοικονομικών και όπλων λόγω του πολέμου με την Ουκρανία και παρατείνει επανειλημμένα τις κυρώσεις της, καθώς το Κρεμλίνο αρνείται να επιστρέψει τη χερσόνησο της Κριμαίας στο Κίεβο.

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα να παρατείνουν για έξι μήνες τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία για την παρέμβασή της στην Ουκρανία, δήλωσε εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Συμφωνία για… παράταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας», ανέφερε ο Μπάρεντ Λέιτς μέσω Twitter, επιβεβαιώνοντας την κρίση του ευρωπαϊκού μπλοκ ότι η Μόσχα δεν έχει εφαρμόσει τους όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει πλήξει τους ρωσικούς τομείς ενέργειας, χρηματοοικονομικών και όπλων λόγω του πολέμου με την Ουκρανία και παρατείνει επανειλημμένα τις κυρώσεις της, καθώς το Κρεμλίνο αρνείται να επιστρέψει τη χερσόνησο της Κριμαίας στο Κίεβο.

Καθόλου ικανοποιημένη η ελληνική πλευρά για τις κυρώσεις – Συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Τη συμφωνία των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Τώρα μπορούμε να ξεκινήσουμε την εφαρμογή και την ανοικοδόμηση των οικονομιών μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σαρλ Μισέλ.

Άλλωστε, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας είχε σημειώσει ότι η ΕΕ ήταν κοντά σε ομοφωνία. Την ίδια ώρα, στο άλλο μεγάλο θέμα, αυτό των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, υπάρχει απροθυμία με την ελληνική πλευρά να μην είναι καθόλου ικανοποιημένη.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, δύσκολη αναμένεται η νύχτα στις Βρυξέλλες, όπου στις 21:30 ώρα Ελλάδος ξεκινά το δείπνο των ηγετών της ΕΕ κατά το οποίο θα συζητηθεί το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Υπέρ της επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας, τάσσονται μαζί με την Ελλάδα και την Κύπρο, η Γαλλία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η Δανία.

Αρνητικές σε κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας τάσσονται Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Πολωνία και Ουγγαρία. Η ελληνική πλευρά δεν είναι καθόλου ικανοποιημένη για το κείμενο συμπερασμάτων αλλά και γενικότερα για τη στάση αρκετών κρατών ως προς την επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας.

Την τακτική της Αθήνας, σκιαγράφησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής, λέγοντας ότι διακυβεύεται η αξιοπιστία της ΕΕ. Αναμένεται να θέσει τους ευρωπαίους ηγέτες προ των ευθυνών τους, επικαλούμενος και το κείμενο της Συνόδου του περασμένου Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εν όψει του δείπνου Ολλανδία και Αυστρία έχουν στείλει παρατηρήσεις επί του κειμένου συμπερασμάτων στις οποίες γίνεται λόγος για κυρώσεις.

Πληροφορίες της Politico αναφέρουν ότι καθώς δεν υπάρχει ικανοποίηση από το κείμενο συμπερασμάτων, έχει πέσει στο τραπέζι το ενδεχόμενο να οριστεί μια νέα, έκτακτη Σύνοδος Κορυφής το Φεβρουάριο προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας.

Είναι σαφές ότι χώρες όπως η Μάλτα, η Ισπανία και η Ιταλία προσπαθούν να μεταθέσουν χρονικά την όποια συζήτηση.

Ενδιαφέρον συγκεντρώνει και η στάση που θα τηρήσει η Γαλλια, καθώς το προηγούμενο διάστημα είχε στηρίξει τις ελληνικές θέσεις και έχει ταχθεί υπέρ της επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments