Οικονομία

Nαυπηγεία Σκαραμαγκά: Αντίστροφη μέτρηση για τις προσφορές των επενδυτών

Nαυπηγεία Σκαραμαγκά: Αντίστροφη μέτρηση για τις προσφορές των επενδυτών
Nαυπηγεία Σκαραμαγκά: Ο διαγωνισμός αφορά στην πώληση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων του στρατιωτικού σκέλους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Αύριο, Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, εκπνέει η παράταση του διαγωνισμού της πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, των μεγαλύτερων ναυπηγείων της χώρας αλλά και ολόκληρης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, με τους υποψήφιους επενδυτές να καταθέτουν τις προσφορές τους.

Ήδη ενδιαφέρον για την απόκτηση των Ναυπηγείων έχουν εκδηλώσει επισήμως από τον όμιλο της North Star, μέσω της Pyletech Shipyards, καθώς και από τον όμιλο ΟΝΕΧ Shipyards.

Και οι δύο υποψήφιοι, που έχουν δημοσιοποιήσει το ενδιαφέρον τους, είχαν δηλώσει ότι δεν ήταν αυτοί που ζήτησαν την παράταση της διαδικασίας ανοίγοντας έτσι έναν κύκλο συζητήσεων ότι ενδεχομένως να υπάρξει και τρίτος «μνηστήρας» που θα καταθέσει προσφορά την ερχόμενη Παρασκευή. Πάντως το βράδυ της Τετάρτης 9 Δεκεμβρίου έγινε γνωστό πως υπάρχει έντονος προβληματισμός στην πλευρά της ΟΝΕΧ για το αν θα κατέβει τελικά στο διαγωνισμό, καθώς υπάρχουν ανοικτά θέματα λειτουργίας του Ναυπηγείου, το οποίο δεν διαθέτει, ούτε άδεια λειτουργίας, ούτε πιστοποιητικό πυροπροστασίας και έχει κτίσματα τα οποία είναι αυθαίρετα.

Ο διαγωνισμός αφορά στην πώληση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων του στρατιωτικού σκέλους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Σε αυτά περιλαμβάνονται ένα ενιαίο οικόπεδο εμβαδού 350.745,10 τ.μ. και το δικαίωμα χρήσης του αιγιαλού μπροστά από το οικόπεδο, όλα τα κτίρια και οι εργοστασιακές μονάδες για τη ναυπήγηση πλοίων και την κατασκευή τροχαίου υλικού. Επίσης, περιλαμβάνονται όλα τα τεχνικά έργα και οι τεχνικές εγκαταστάσεις εντός του ναυπηγείου (19 υποσταθμοί, δίκτυα πυρόσβεσης, ηλεκτροδότησης, ύδρευσης, ανυψωτήρας πλοίων, μονάδα βιολογικού καθαρισμού), μηχανολογικός και ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, γερανοί, μηχανήματα και οχήματα, ένας πλωτός γερανός, οι δύο προβλήτες και η μόνιμη δεξαμενή Νο 4, χωρητικότητας 250.000 τόνων.

Η προθεσμία για την υποβολή προσφορών στον δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκποίηση του ενιαίου λειτουργικού συνόλου των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας που έχει θέσει ο Ειδικός Διαχειριστής της εταιρείας Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ (ΕΝΑΕ) λήγει αύριο στις 11 π.μ.. Αποσφράγιση των προσφορών θα διενεργηθεί αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο διεθνής διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου 2020. Πρόκειται για το δεύτερο περιουσιακό στοιχείο υπό ειδική διαχείριση, μετά την ΕΛΒΟ, αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών, που βαίνει προς αξιοποίηση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments