Ελλάδα

ΠΟΕΔΗΝ κορωνοϊός: Καταγγελία για καθυστέρηση και γραφειοκρατία στην καταγραφή των κρουσμάτων

ΠΟΕΔΗΝ κορωνοϊός: Καταγγελία για καθυστέρηση και γραφειοκρατία στην καταγραφή των κρουσμάτων
ΠΟΕΔΗΝ κορωνοϊός: Την καταγγελία έκανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζόμενων στα νοσοκομεία, Μιχάλης Γιαννάκος.

Σε μια καταγγελία που θα συζητηθεί προχώρησε ο Μιχάλης Γιαννάκος, καθώς έρχεται λίγες μέρες μετά τις καταγγελίες για την υπόθεση της διπλής καταγραφής κρουσμάτων Covid-19, υπόθεση που ψάχνει ο εισαγγελέας. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, της Ομοσπονδίας των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία κάνει λόγο για απίστευτη γραφειοκρατία και καθυστέρηση στην καταγραφή και ενημέρωση του ΕΟΔΥ των κρουσμάτων κορωνοϊού από τα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, αυτό οφείλεται σε δύο λόγους. Πρώτον, στην έλλειψη μοριακών αναλυτών στα περισσότερα νοσοκομεία με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση του εργαστηριακού ελέγχου για κορωνοϊό στους ασθενείς. Σε πολλές περιπτώσεις τα αποτελέσματα λαμβάνονται με καθυστέρηση πολλών ημερών.

Δεύτερον, στην απίστευτη γραφειοκρατία στις δηλώσεις των κρουσμάτων που είναι η εξής:

Σε έναν ασθενή λαμβάνεται δείγμα για να αποσταλεί σε εργαστήριο προς εξέταση. Στη συνέχεια ο γιατρός μπαίνει στη πλατφόρμα του ΗΔΙΚΑ στο Μητρώο COVID 19 όπου συμπληρώνει το παραπεμπτικό προς εξέταση με τα στοιχεία του ασθενούς.

«Η απάντηση έρχεται στην ίδια εφαρμογή ηλεκτρονικά μετά από ημέρες λόγω καθυστέρησης έκδοσης των αποτελεσμάτων», αναφέρεται στην ενημέρωση της ΠΟΕΔΗΝ.

Μετά, τα θετικά κρούσματα που εμφανίζονται στην εφαρμογή δηλώνονται από το νοσοκομείο στον ΕΟΔΥ στο μητρώο καταγραφής COVID-19 με γραπτή δήλωση του γιατρού που περιλαμβάνει τα στοιχεία του ασθενούς. Ακόμη, θετικά και αρνητικά κρούσματα δηλώνονται και στο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Υγείας. Επίσης τα νοσοκομεία στέλνουν ενημέρωση με όλα τα στοιχεία στις ΥΠΕ.

Από 20 Νοεμβρίου, τα νοσοκομεία με γραπτή δήλωση στο μητρώο COVID-19 του ΕΟΔΥ κάνουν την καταγραφή και των rapid test, θετικών και αρνητικών. Κωδικούς πρόσβασης στην εφαρμογή έχουν μόνο συγκεκριμένοι γιατροί.

«Όταν λοιπόν στα νοσοκομεία γίνεται χαμός από περιστατικά κορωνοϊού, οι ελάχιστοι διαθέσιμοι γιατροί θα πρέπει να παρατήσουν τους ασθενείς και να ασχολούνται μόνο με τις καταγραφές», καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Τέλος, προσθέτει: «Έτσι μπορούν να μεσολαβήσουν πολλές ημέρες από την ημέρα που ελήφθη το δείγμα και να δηλωθούν οι θετικοί ασθενείς».

Όπως καταλαβαίνουμε, αν ισχύει η παραπάνω καταγγελία, το πρόβλημα είναι μεγάλο, καθώς οι ειδικοί δεν μπορούν να πάρουν γρήγορα υπόψη τους τα κρούσματα του κορωνοϊού στις εκάστοτε περιοχές για να εισηγηθούν τα απαραίτα μέτρα στην κυβέρνηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments