Διεθνή

Εμβόλιο Sanofi: Δεν θα είναι έτοιμο πριν από το τέλος του 2021

Εμβόλιο Sanofi: Δεν θα είναι έτοιμο πριν από το τέλος του 2021
Κορωνοϊός: Καθυστερεί το εμβόλιο της γαλλικής εταιρείας, καθώς τα πρώτα αποτελέσματα είναι χειρότερα του αναμενόμενου.

Με αργούς ρυθμούς προχωράει η ανάπτυξη του εμβολίου για τον κορωνοϊό από τη γαλλική Sanofi και τη βρετανική GlaxoSmithKline. Όπως ανακοίνωσαν οι δύο φαρμακευτικές εταιρείες το εμβόλιό τους δεν θα είναι έτοιμο πριν από το τέλος του 2021, αφού τα αποτελέσματα των πρώτων κλινικών δοκιμών ήταν χειρότερα του αναμενόμενου.

Το πρόγραμμα «καθυστερεί προκειμένου να βελτιωθεί η ανοσολογική αντίδραση στους πιο ηλικιωμένους», επεσήμαναν σε ανακοίνωσή τους.

Επίσης, διευκρίνισαν ότι σκοπεύουν να ξεκινήσουν μια νέα έρευνα το 2021 προκειμένου να έχουν καταλήξει σε ένα πιο αποτελεσματικό εμβόλιο ως το τέλος του έτους αυτού. Πλέον αναμένουν το σκεύασμά τους κατά της Covid-19 να είναι διαθέσιμο το τέταρτο τρίμηνο του 2021, ενώ αρχικά σκόπευαν να υποβάλουν αίτηση για έγκριση το πρώτο εξάμηνο του 2021 και να παραδώσουν ένα δισεκατομμύριο δόσεις μέσα στο ίδιο έτος.

Υπενθυμίζεται ότι η Sanofi είχε ανακοινώσει πρόσφατα ότι σκόπευε να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές τρίτης φάσης σε ανθρώπους στα τέλη Δεκεμβρίου. Όμως τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών πρώτης και δεύτερης φάσης έδειξαν αντίδραση κατώτερη της αναμενόμενης. Η ανοσολογική αντίδραση στους ενήλικες 18 με 49 ετών «ήταν αντίστοιχη με αυτή των ασθενών που ανέρρωσαν από covid-19», όμως η αντίδραση ήταν «ανεπαρκής» στους πιο ηλικιωμένους, εξήγησαν οι δύο εταιρείες.

«Όχι» του EMA για διαδικασίες-εξπρές στην έγκριση των εμβολίων

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) τάσσεται υπέρ της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αναμονή μιας άδειας κυκλοφορίας υπό αίρεση (Conditional Marketing Authorization – CMA) προτού επιτρέψει την κυκλοφορία των εμβολίων έναντι του κορωνοϊού στην ευρωπαϊκή αγορά.

Σύμφωνα με το περιοδικό Politico, η νέα εκτελεστική διευθύντρια του EMA, Έμερ Κουκ, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Υγείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Πέμπτη, δήλωσε σχετικά: «Ενώ είναι αναγκαία μια ταχεία απάντηση έναντι του κορωνοϊού, η ασφάλεια παραμένει για εμάς η νούμερο ένα προτεραιότητα. Τα εμβόλια αυτά θα διατεθούν σε εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και γνωρίζουμε πολύ καλά την τεράστια ευθύνη που έχουμε, ώστε να τηρήσουμε όλες αυτές τις συστάσεις με σκοπό την προστασία του ανθρώπινου πληθυσμού», υπογράμμισε η κυρία Κουκ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments