Πολιτική

Κορωνοϊός εμβόλιο: Αύριο Σάββατο η σύσκεψη για τον εμβολιασμό – Οι διευκρινίσεις Κοντοζαμάνη

Κορωνοϊός εμβόλιο: Αύριο Σάββατο η σύσκεψη για τον εμβολιασμό – Οι διευκρινίσεις Κοντοζαμάνη
Κορωνοϊός εμβόλιο: Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας θα είναι στη σύσκεψη για τον σχεδιασμό του εμβολιασμού.

Τηλεδιάσκεψη γα το σχέδιο εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 11/12 το μεσημέρι, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης, ο Διευθυντής του Γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Αυτό που μετράει πάνω απ’ όλα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Κάναμε το σωστό τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με τις αποφάσεις για την παράταση του lockdown στις δηλώσεις του για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι κάναμε το σωστό και επιβεβλημένο έστω και με κόστος. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι εναρμονισμένα με τις υποδείξεις των ειδικών. Κάναμε το σωστό». Αναφερόμενος εάν υπάρχει κάποιο νέο ισχυρό πακέτο που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα γνωρίζοντας και τις προτάσεις Πισσαρίδη, ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό που μετράει «πάνω απ’ όλα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας και λυπάμαι που τα κρούσματα δεν μειώθηκαν με μεγάλη ταχύτητα ώστε να μας επιτρέψει να ανοίξουμε πλήρως το λιανεμπόριο για τα Χριστούγεννα».

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους επιχειρηματίες και τους ιδιοκτήτες μαγαζιών της λιανικής πως η Πολιτεία «θα στέκεται δίπλα τους όπως έκανε μέχρι τώρα, για να περάσουν αυτή την περιπέτεια». Είπε ότι στον προϋπολογισμό που ξεκινά να συζητείται υπάρχουν ταμειακές προβλέψεις στήριξης της οικονομίας τουλάχιστον για ένα τρίμηνο ακόμη «και θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε σήμερα και έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά». svg%3E

«Καταφέραμε να προστατεύσουμε θέσεις εργασίας»

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι επιχειρήσεις που θα δούνε σημαντική μείωση τζίρου θα μπορέσουν να αποζημιωθούν μέσα από το εργαλείο της επιστρεπτέας προκαταβολής. «Καταφέραμε να προστατεύσουμε θέσεις εργασίας έστω και αν αυτό σημαίνει ότι τα εισοδήματα για κάποιους έχουν μειωθεί. Στόχος μας η προστασία των χαμηλών εισοδημάτων. Θα το κάνουμε πράξη για όσο χρόνο χρειάζεται. Έχουμε στον ορίζοντα το εμβόλιο, που θα μας επιτρέψει να εμβολιαστεί ένα τέτοιο ποσοστό του πληθυσμού ώστε να πούμε ότι αφήσαμε πίσω μας τον εφιάλτη είπε ο πρωθυπουργός και κατέληξε λέγοντας ότι είναι επιβεβλημένο να προσέξουμε διπλά αυτές τις μέρες με τις μετακινήσεις στα σπίτια μέχρι να ξεκινήσει ο εμβολιασμός».

Τι διευκρίνισε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης στη σημερινή ενημέρωση

Σε ερώτηση που έγινε για το τι θα κάνει η κυβέρνση εάν δημόσιες υπηρεσίες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις θέσουν ως προϋπόθεση το εμβόλιο για να επιστρέψει κάποιος στην δουλειά, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης απάντησε: «Το εάν ένας δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας μπορεί να επιβάλλει τον εμβολιασμό στους εργαζόμενους του προκειμένου να υπάρξει επιστροφή στον χώρο εργασίας, αυτό επιβάλλει νομοθετική ρύθμιση. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο και ούτε πρόκειται να ισχύσει.

Ναι, ο εμβολιασμός, το έχουμε πει και το ξαναλέμε, δεν θα είναι υποχρεωτικός. Από κει και πέρα το κράτος έχει υποχρέωση να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία και την υγεία των πολιτών.

Πρέπει να υπενθυμίσω ότι ο εμβολιασμός αποτελεί ένα από τα 10 μεγαλύτερα επιτεύγματα του 20ου αιώνα στην προάσπιση και προστασία της Δημόσιας Υγείας. Αυτό θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε και να υπενθυμίσουμε στον κόσμο, όχι μόνο εμείς αλλά και όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει συνεργασία σε αυτό το επίπεδο, αλλά βεβαίως και όλος ο κόσμος.

Επιπλέον, πιστεύω ότι η πραγματικότητα θα καταδείξει την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Θα έχουμε εμπειρία από τους εμβολιασμούς που έχουν ξεκινήσει ήδη σε κάποιες χώρες και θα έχουμε και την εικόνα από τους εμβολιασμούς που θα ξεκινήσουν στη χώρα μας, κατά προτεραιότητα σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι υγειονομικοί.

Άρα η καθημερινή πράξη πιστεύω, ο εμβολιασμός, η έναρξη του εμβολιασμού, θα δώσει τα πειστικά εκείνα επιχειρήματα έτσι ώστε ο κόσμος να προσέλθει. Να υπενθυμίσω, ειπώθηκε και πριν, ότι δεν θα γίνουν ταυτόχρονα όλοι οι εμβολιασμοί. Θα ξεκινήσουμε κατά προτεραιότητα από συγκεκριμένες ομάδες».

Στη συνέχεια απάντησε στην ερώτηση για την επιστολή πρόσκλησης σε ιδιωτικές δομές που έχει στείλει το υπουργείο Υγείας, το οποίο επιχειρεί να αυξήσει τον αρχικό σχεδιασμό των 1.018 εμβολιαστικών κέντρων. «Ποια η ανταπόκριση μέχρι στιγμής από τους ιδιώτες γιατρούς και ποιος ο προσδοκώμενος αριθμητικός στόχος;», ρώτησε η δημοσιογράφος Χ. Χατζηπαλαμουτζή.

Ο . Κοντοζαμάνης απάντησε: «Πράγματι, στη χώρα θα αναπτυχθούν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα. Η δυναμικότητα για τον εμβολιασμό του πληθυσμού είναι μεγάλη. Μπορούμε να φτάσουμε έως και τα 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα. Αυτό θα εξαρτηθεί βεβαίως από την παράδοση των δόσεων των εμβολίων, σύμφωνα με τις συμφωνίες που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό ισχύει σε όλα τα κράτη- μέλη. Τη στιγμή που θα παραλαμβάνουμε εμείς, θα παραλαμβάνει και η υπόλοιπη Ευρώπη.

Και πράγματι, απευθύναμε μία πρόσκληση προς τον ιδιωτικό τομέα, εάν θέλει με συγκεκριμένα κέντρα του ιδιωτικού τομέα, που πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις, να είναι εμβολιαστικά κέντρα, να ενσωματωθούν στα δικά μας εμβολιαστικά κέντρα, έτσι ώστε να έχουμε περισσότερα σημεία εξυπηρέτησης του κόσμου, εφόσον έχουμε και στη διάθεσή μας περισσότερες δόσεις των εμβολίων. Μέχρι στιγμής η ανταπόκριση είναι πάρα πολύ μεγάλη, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments