Ελλάδα

Θα ανοίξουμε τους ναούς και ας μας συλλάβουν – Στα δύο η Ιερά Σύνοδος

Θα ανοίξουμε τους ναούς και ας μας συλλάβουν – Στα δύο η Ιερά Σύνοδος
Ιερά Σύνοδος κορωνοϊός: Οι επαφές στους κόλπους της Εκκλησίας είναι πυρετώδεις κατόπιν της ανακοίνωσης των νέων μέτρων.

Η απόφαση από την ελληνική κυβέρνηση κατόπιν συζήτησης με τους επαγγελματίες υγείας για τις εκκλησίες ώστε να ανοίξουν οι ναοί μόνο τα Χριστούγεννα και τα Φώτα, φέρνει νέο «πονοκέφαλο».

Φαίνεται πως οι επαφές στους κόλπους της Εκκλησίας είναι πυρετώδεις. Η απόφαση για τον περιορισμό στη λειτουργία των ναών ήρθε ύστερα από εισηγήσεις των ειδικών, οι οποίοι προειδοποιούσαν ότι δεν γίνεται να ανοίξουν πλήρως, κατά τις εορτές των Χριστουγέννων. Όπως επεσήμανε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, «με κανέναν τρόπο δεν γίνεται να διακυβευτεί η δημόσια υγεία».

Έτσι, η ελληνική κυβέρνηση άκουσε τις προειδοποιήσεις των ειδικών και, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ανακοίνωσε ότι οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές μόνο ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων.

Βάσει των εξαγγελιών της κυβέρνησης, σε αυτές τις δυο ημέρες θα επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία έως και εννέα ατόμων σε όλους τους ναούς, με εξαίρεση τους μητροπολιτικούς ναούς όπου το όριο θα είναι τα 25 άτομα. Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες Μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για τα μέτρα

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των μέτρων για τους ναούς, άρχισαν να διαρρέουν οι πρώτες αντιδράσεις από Ιεράρχες και ιερείς, που ζητούσαν να ανοίξουν οι εκκλησίες για τους πιστούς. Το ζήτημα των μέτρων για τις εκκλησίες θα συζητηθεί την προσεχή Τρίτη 15 Δεκεμβρίου κατά τη συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Μετά τη συνεδρίαση, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αναμένεται να τοποθετηθεί, δια ανακοινωθέντος, επί των ανακοινώσεων της Πολιτείας ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών κατά την περίοδο του Αγίου Δωδεκαημέρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί Ιεράρχες και ιερείς περίμεναν ότι οι εκκλησίες θα ανοίξουν κανονικά για το διάστημα των εορτών, με μέτρα όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων.

Οι Μητροπολίτες ξεσπούν και θέλουν να ανοίξουν τους ναούς

Όπως μετέδωσε ο Alpha, κάποιες πιο ακραίες φωνές από τους κύκλους της Ιεραρχίας, που αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελούν μειοψηφία, έχουν ήδη εκδηλώσει την πρόθεση να ανοίξουν κανονικά τους ναούς για εκκλησιασμό των πιστών, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για όσα ακολουθήσουν.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο πάντως αρκετοί Μητροπολίτες, ακόμη και από τους μετριοπαθείς της Ιεραρχίας, έχουν τοποθετηθεί ανοικτά κατά των νέων μέτρων. Ενδεικτικά, ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ υποστήριξε, μιλώντας στο OPEN TV, ότι «είναι ένας διωγμός. Το λέω με πόνο ψυχής».

Σχολιάζοντας την κυβερνητική απόφαση ο κ. Σεραφείμ σχολίασε ότι «δεν μπορεί κανείς να ανακόψει τη Θεία Λατρεία. Είναι φοβερό για εμάς. Είναι εντελώς απαράδεκτο», καταλήγοντας ότι «εμείς θα κάνουμε κανονικά τις Λειτουργίες και ας έρθουν να μας συλλάβουν. Είμεθα αγανακτισμένοι».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments