Οικονομία

Μέτρα για λαϊκές αγορές: Πρέπει να αποφευχθούν φαινόμενα αναστολής ή επιβολής προστίμων

Μέτρα για λαϊκές αγορές: Πρέπει να αποφευχθούν φαινόμενα αναστολής ή επιβολής προστίμων
Μέτρα για λαϊκές αγορές: Η ζημία που έχει καταγραφεί είναι άνω του 60% από οικονομικής πλευράς.

Η Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Θράκης καλεί την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών στη διάρκεια της περιόδου επιβολής των έκτακτων μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αναστολής τους ή επιβολής προστίμων.

«Εάν δεν ακολουθηθεί η διαδικασία που έχει σχεδιαστεί και χαραχθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τότε θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη με μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου», τονίζει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο επικεφαλής της ομοσπονδίας, Άγγελος Δερετζής, προσθέτοντας ότι «ήδη οι λαϊκατζήδες είμαστε ζημιωμένοι σε ποσοστό άνω του 60% από οικονομικής πλευράς, ενώ μεγάλες ποσότητες τροφίμων καταλήγουν στα αζήτητα».

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέχεια των ελέγχων που διενεργήθηκαν στις λαϊκές αγορές Ξηροκρήνης και Μαρτίου – Βούλγαρη στις 5/12 και Κάτω Τούμπας – Άγιο Θεράποντα στις 7/12, αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας των συγκεκριμένων λαϊκών αγορών για το χρονικό διάστημα 10 – 16 Δεκεμβρίου 2020. «Οι πωλητές στις λαϊκές αγορές τήρησαν και τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού. Είναι άδικο να πληρώνουν αυτοί και το καταναλωτικό κοινό, τις αβλεψίες και τις παραλείψεις άλλων», προέταξε σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.

Με επιστολή της στην αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου και με κοινοποίηση στην προϊσταμένη της διεύθυνσης λαϊκών αγορών της ΠΚΜ, Αναστασία Δράκου η Ομοσπονδία ζητά να της γνωστοποιηθεί η λίστα με τους πωλητές που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις λαϊκές αγορές Θεσσαλονίκης που θα διεξαχθούν μέχρι το τέλος του επόμενου δεκαπενθημέρου, υπογραμμίζοντας την απόλυτη ανάγκη να διενεργηθούν αυστηροί έλεγχοι και να απομακρύνονται όλοι οι πωλητές, που δεν έχουν ενταχθεί σε αυτές τις λίστες.

«Μόνο με τον τρόπο αυτό θα είναι δυνατό να τηρηθεί το νόμιμο ποσοστό του 50% των συμμετεχόντων και θα αποφευχθούν τα απαράδεκτα φαινόμενα της αναστολής λειτουργίας λαϊκών αγορών», εξηγώντας ότι είναι «επιτακτική ανάγκη» να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία των παράλληλων λαϊκών αγορών, όπως τις έχει σχεδιάσει και χαράξει το υπουργείο Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι «μόνο με τη συνδρομή των παράλληλων αγορών είναι δυνατό να εξασφαλιστεί τόσο η συμμετοχή του 50% των πωλητών όσο και η απόσταση των 5 μέτρων μεταξύ τους, έτσι ώστε να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις του νόμου, η διασφάλιση της δημόσιας υγείας αλλά και το μεροκάματο τουλάχιστον του 50% των συναδέλφων».

Η Ομοσπονδία Παραγωγών Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Θράκης με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για αναίτια στοχοποίηση των λαϊκών αγορών υπογραμμίζοντας τη μεγάλη απώλεια εισοδήματος που έχει προκαλέσει για τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών η επιβολή των μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού. Γνωστοποιεί επίσης, ότι θα καταθέσει σχετική πρόταση στην ΠΚΜ «για αποζημίωση των πωλητών που δεν θα δραστηριοποιηθούν στις λαϊκές αγορές, λόγω της αναστολής που αποφασίστηκε».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments