ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Αθηνά Λινού
Καθηγήτρια ΕΚΠΑ

Αθηνά Λινού στο pagenews.gr: Σε πάρτυ και γάμο 100 και πλέον ατόμων θα μπορούμε να πάμε το 2022

Αθηνά Λινού στο pagenews.gr: Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader» με τον Δημήτρη Τάκη. Έκανε μια αποτίμηση στα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση ενώ έδωσε και τις συμβουλές της για το πώς πρέπει να κινηθούμε αυτό το διάστημα μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, ημερομηνία - ορόσημο καθώς όλοι ελπίζουν να έχουν μειωθεί τα κρούσματα μέχρι τότε.

Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader» με τον Δημήτρη Τάκη. Η κα Λινού αρχικά, αναφέρθηκε στα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν με σκοπό τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, χαρακτηρίζοντάς τα ως «σωστά και μελετημένα».

Επίσης, ερωτηθείσα για την πολυαναμενόμενη άρση του lockdown, απάντησε πως δεν μπορούμε να προβλέψουμε πότε θα τελειώσει καθώς «αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε πού βρισκόμαστε πραγματικά». Παράλληλα, εξήγησε αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης σε κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται, κατά τον χειμώνα, όπως είναι τα super markets και τα εμπορικά κέντρα. Τέλος, η κα Λινού αποκάλυψε το πότε θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στη ζωή όπως την είχαμε συνηθίσει.

Για το ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, έχουν μελετηθεί, είπε:

Μελετήθηκαν και προβάλλονται με σοβαρή συνέπεια από πλευράς πολιτείας. Βέβαια, κάθε ελευθερία που παρέχεται αυτή τη στιγμή, συνεισφέρει σημαντικά ελπίζω στην οικονομία της χώρας και στην ψυχολογία του πληθυσμού. Εξάλλου, δεν υπάρχει δραστηριότητα μηδενικού κινδύνου ο οποίος όμως, όπως ξέρω, θα είναι μικρός. Ελπίζουμε ότι η κατάσταση δεν θα επιβαρυνθεί.

Για το ότι στην έναρξη του δεύτερου lockdown είχαμε ήδη μεγάλη διασπορά είπε:

Ήταν μια διασπορά που δεν γνωρίζαμε, δεν ξέραμε πόσα κρούσματα υπάρχουν. Και ταυτόχρονα δεν είχαμε και την αίσθηση του επιπέδου του κινδύνου. Και για αυτό αρκετά μέτρα λήφθηκαν αργά και δεν πάρθηκαν μέτρα τα οποία θα συνέχιζαν με την ίδια επιμέλεια την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και δεν υπήρξε και σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση γιατί δεν υπήρχαν μελέτες, τεστ τα οποία να είναι και πολλά αριθμητικά και καλά σχεδιασμένα.

Για το ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε πότε θα τελειώσει το lockdown είπε:

Δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε πού βρισκόμαστε πραγματικά. Και αν δει κανείς την καμπύλη των τεστ σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων είναι σχεδόν παράλληλα. Δεν έχουμε πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει. Είχα ευχηθεί να έχουμε γύρω στα 1200 με 1500 κρούσματα στα τέλη Νοεμβρίου αλλά ακόμα και αυτό που τότε θεωρήθηκε υπερβολικό, το βλέπουμε τώρα.

Για το ότι θα ήταν σημαντικό αν γινόταν συνταγογράφηση των τεστ είπε:

Σε πολλές άλλες χώρες, υπάρχει πλαφόν στον αριθμό των τεστ που μπορεί να κάνει κάποιος. Οπότε θα μπορούσε να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο. Δηλαδή να είναι δωρεάν τα τρία πρώτα. Αν είχαμε 20 – 30 χιλιάδες τεστ σε αντιπροσωπευτικά δείγματα του πληθυσμού, θα ξέραμε πού υπάρχει εστία και πώς να κινηθούμε.

Για το ότι το πρόβλημα με τον χειμώνα είναι ότι δεν αερίζονται οι κλειστοί χώροι είπε:

Δεν είναι ότι ο ιός ζει περισσότερο λόγω του κρύου. Για πολλούς χώρους δεν είναι εφικτός ο φυσικός αερισμός. Δηλαδή υπάρχουν κτίρια στα οποία δεν μπορείς να ανοίξεις παράθυρα. Κλασικό παράδειγμα, και το λέω προς τιμή της κυβέρνησης, τα εμπορικά κέντρα, τα μεγάλα mall δηλαδή. Αφήστε ανοιχτά τα παράθυρα και λύστε το θέμα του κρύου είτε με μεγαλύτερη επιδότηση για πετρέλαιο ή άλλες μορφές θέρμανσης είτε με πιο ζεστά ρούχα.

Για τα super markets που είναι εστίες μετάδοσης αφού δεν αερίζονται καλά είπε:

Αυτό που φάνηκε από μελέτες, είναι ότι ο εργαζόμενος νοσεί από κάποιον πελάτη και ο εργαζόμενος μεταφέρει τον ιό στους υπόλοιπους πελάτες. Αυτός είναι ο κύκλος. Και πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, ότι πολλοί ζουν στην προσωπική τους ζωή σε συνθήκες συνωστισμού.

Για το ότι πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού της Ελλάδας μέχρι τον Αύγουστο είπε:

Αυτός είναι ο στόχος μας και αυτό σημαίνει τουλάχιστον εφτά εκατομμύρια άνθρωποι που κατοικούν στην Ελλάδα και αυτό σημαίνει 14 εκατομμύρια δόσεις. Με τον ρυθμό που έχει προβλέψει η πολιτεία, μιλάμε για εφτά μήνες με δύο εκατομμύρια δόσεις κάθε τριάντα ημέρες. Και χρειάζεται και κάποιες ημέρες για να είναι ενεργή η ανοσία. Αυτό όμως, μέχρι τον Αύγουστο. Μέχρι τότε, τηρούμε τα μέτρα σαν να μην έχουμε κάνει εμβόλιο.

Για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τις εκκλησίες και είναι πολύ σωστά είπε:

Είναι πολύ καλά γιατί μιλάμε για εννιά άτομα στις μετρίου μεγέθους εκκλησίες. Βέβαια και εκεί χρειάζεται η χρήση της μάσκας, τα αντισηπτικά και η τήρηση των αποστάσεων. Δηλαδή αν είμαστε εννιά και καθίσουμε δίπλα δίπλα κολλητά, δεν λύνουμε το πρόβλημα. Δηλαδή τηρούμε και μέσα στις εκκλησίες τις αποστάσεις.

Για την περίπτωση που όλα πάνε καλά, τον Μάιο θα αρχίσουμε να βλέπουμε βελτίωση είπε:

Όχι ότι μέχρι τότε δεν θα έχουν σταματήσει τα μέτρα και το lockdown, νωρίτερα ίσως, αλλά τότε θα αισθανόμαστε αρκετά ασφαλείς για να κυκλοφορούμε, να μην φοβόμαστε να πάμε τα παιδιά μας σχολείο.

Για το ότι σε γάμο και πάρτυ θα μπορούμε να πάμε από το 2022 είπε:

Την πλήρη ζωή, όπως την είχαμε συνηθίσει, θα αργήσουμε να την πάρουμε. Δηλαδή θα τελειώσει το 2021, για να πάμε και σε ένα πάρτυ 100 ατόμων και να πάμε και σε έναν γάμο. Αυτό το βλέπω τότε. Και χωρίς μάσκα. Θα έρθει αυτό.