Πολιτική

Βασίλης Κικίλιας: Να στηρίξουν όλοι την εθνική προσπάθεια κατά του κορωνοϊού

Βασίλης Κικίλιας: Να στηρίξουν όλοι την εθνική προσπάθεια κατά του κορωνοϊού
Βασίλης Κικίλιας: Μίλησε για τους ισχυρισμούς μερικών για διπλές καταγραφές του ΕΟΔΥ ενώ απαντήσεις έδωσε και για τον διαγωνισμό για τα rapid tests.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ζήτησε από όλους τους πολίτες να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια που κάποιοι όπως σχολίασε ο ίδιος, προσπαθούν να υπονομεύσουν.

Ερωτηθείς για τις διπλές καταγραφές του ΕΟΔΥ, «οι ίδιοι οι κορυφαίοι επιστήμονές μας, έχουν βγει σε εσάς και σε όλα τα κανάλια ένας – ένας, ο κύριος Σύψας, ο κύριος Μαγιορκίνης, η κυρία Παπαευαγγέλου, ο κύριος Γώγος και πολλοί άλλοι, και διαψεύδουν το ότι μπορεί να υπάρχει διπλό σύστημα στον ΕΟΔΥ», τόνισε και συμπλήρωσε πως «υπάρχει το Μητρώο COVID στην ΗΔΙΚΑ, όπου καταγράφονται όλα».

Απαντήσεις έδωσε και για τον διαγωνισμό για τα rapid tests. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «η χώρα έφερε 1,5 μήνα πριν την υπόλοιπη Ευρώπη rapid tests, προδιαγραφών Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με νόμιμες διαδικασίες και διαγωνισμό μέσα από την ΙΦΕΤ Α.Ε., όπως ορίζουν οι νόμοι. Τα αξιοποίησε ξεκινώντας από τη Μόρια, θυμάστε πριν από 2 μήνες τις συρροές που είχαμε, και έπειτα σε όλη τη χώρα. Είναι τεστ της Abbott, μία από τις κορυφαίες εταιρείες στον κόσμο».

«Είναι ποτέ δυνατόν μέσα σε όλη αυτή την προσπάθεια και τον… πόλεμο, κάποιοι να προσπαθούν να αμφισβητήσουν το προφανές; Και στέλνει, λοιπόν, η εταιρεία επιστολή και λέει: ναι, κύριοι, είμαστε η Abbott και μας εκπροσωπεί ο τάδε εκπρόσωπος εδώ στην Ελλάδα και υπάρχει και μέσα στο διαγωνισμό η συγκεκριμένη παραδοχή», διερωτήθηκε ο κος Κικίλιας.

Πώς θα γίνει ο διαγωνισμός για τα rapid tests;

Άρα λοιπόν, «με προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με τη φθηνότερη τιμή, με διαγωνισμό και όχι με απευθείας ανάθεση και σύμφωνα με το νόμο, φέρνουμε rapid test. Πήραμε συγχαρητήρια από όλη την Ευρώπη και μας ακολουθούν όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι στον τρόπο του testing».

Κάποιοι προσπαθούν, ένα μήνα πριν, 45 ημέρες πριν τον εμβολιασμό, πριν να πάρει ανάσα η ελληνική κοινωνία, να υπονομεύσουν και να βάλουν τρικλοποδιά στην εθνική προσπάθεια, όπως διερωτήθηκε ο υπουργός Υγειάς. Και κατέληξε στο εξής: «Τους καλώ όλους να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια, να στηρίξουν τους Έλληνες που δίνουν αγώνα για τη ζωή τους και τους γιατρούς και νοσηλευτές και επιστήμονες. Προκαλεί εύλογα απορίες από όλους μας, ποιοι συστηματικά προσπαθούν να υπονομεύσουν αυτή την προσπάθεια».

«Δεν είμαστε μακριά από το εμβόλιο»

Αναφερόμενος στα περιοριστικά μέτρα, «ό,τι αποφασίσει η Κυβέρνηση θα είναι συνάρτηση των εισηγήσεων της Επιτροπής με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, έτσι ώστε να υπάρχει πάνω από όλα η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, αλλά και η δυνατότητα να μπορεί να αναπνεύσει η μέση ελληνική οικογένεια, να μπορεί να στηριχθεί η κοινωνία».

«Δεν είμαστε μακριά από το εμβόλιο, πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή. Νομίζω ότι δεν αξίζει τον κόπο να ρισκάρουμε. Η Επιτροπή μας συνεδριάζει και καθημερινά αν χρειαστεί και αναλύει τα δεδομένα για όλες τις ανάγκες που παρουσιάζονται στη χώρα. Έχω μάθει να μην προκαταβάλω τις αποφάσεις των επιστημόνων μας, της πολύ υψηλού επιπέδου επιστημονικής Επιτροπής».

Και προσέθεσε: «Αλλά προφανώς, αποφάσεις αυτή τη στιγμή με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα και αυτό τον αριθμό των διασωληνωμένων, τον αριθμό των συμπολιτών μας μέσα σε ΜΕΘ και της πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καταλαβαίνετε προφανώς ότι δεν μπορούν να παρθούν. Ζητώ να σεβαστούμε την τιτάνια μάχη των υγειονομικών μας».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments