Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 14/12: 639 κρούσματα – 62 νεκροί και 558 διασωληνωμένοι

Κρούσματα σήμερα 14/12: 639 κρούσματα – 62 νεκροί και 558 διασωληνωμένοι
Κρούσματα σήμερα 14/12: Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι μολύνσεις έφτασαν τις 639.

Στα 639 είναι τα νέα κρούσματα, όπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Από αυτά τα 15  εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 125173 , εκ των οποίων το 52.6% είναι άνδρες, όπως φαίνεται και στο Infographic που ακολουθεί:

Aκολουθεί η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Συγκεκριμένα, σήμερα, Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 639 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 125173, εκ των οποίων το 52.6% άνδρες.

5126 (4.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 35741 (28.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

558 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 166 (29.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 732 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 62 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3687 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1475 (40.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τι λένε οι ειδικοί για το άνοιγμα και για το πώς πρέπει να κάνουμε γιορτές

Για άλλη μια φορά η Αθηνά Λινού εκφράζει τις ανησυχίες της ανοιχτά μετά το άνοιγμα κι άλλων δραστηριοτήτων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ μίλησε και για τη συνεύρεση μας με δεύτερη οικογένεια και έως 9 άτομα, κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Αναρωτήθηκε από πού βγαίνει αυτό το νούμερο, από ποια επιδημιολογικά στοιχεία.

Να θυμίσουμε ότι νωρίτερα σήμερα Δευτέρα η κυβέρνηση, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ανακοίνωσε το άνοιγμα των καταστημάτων περιποίησης νυχιών. Επίσης, για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ενημέρωσε ότι επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια αλλά όχι με περισσότερα από 9 άτομα προερχόμενα από δύο οικογένειες.

Την απορία της για την προέλευση του αριθμού των 9 ατόμων που προτάσσεται συχνά από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, εκφράζει η καθηγήτρια Αθηνά Λινού.

Μιλώντας στο iatropedia.gr, η κ. Λινού ανέφερε: «Νομίζω το “9 άτομα” δεν το χρησιμοποιούν σε άλλες χώρες. Οι αριθμοί που έχουν χρησιμοποιηθεί στην Αμερική είναι: όταν είναι πιο εύκολη η κατάσταση με την πανδημία “12 άτομα” και όταν είναι πιο ζόρικη η κατάσταση “6 άτομα”. Τώρα από που προέκυψε το 9 δεν ξέρω. Γιατί το χρησιμοποιούν συνέχεια και σε άλλα πράγματα στην Ελλάδα, π.χ. 9 άτομα να περιμένουν στις ουρές στην αναμονή για τα ψώνια και το click away, 9 στις εκκλησίες. Νομίζω ότι αυτό δεν έχει λογική”». svg%3E

Τι είπε για τα κρούσματα και τις νέες δραστηριότητες που ανοίγουν

«Τα κρούσματα δεν έχουν πέσει», σημείωσε η κ. Λινού. «Εγώ δεν βλέπω να πέφτουν τα κρούσματα. Ο δείκτης θετικότητος των τεστ είναι σταθερά πάνω από 4, πάντα. Όταν είναι λίγα τα κρούσματα είναι λίγα και τα τεστ. Επομένως δεν υπάρχει λογική ότι πέφτουν τα κρούσματα. Τώρα γιατί ανοίγουν κι άλλες δραστηριότητες, δεν ξέρω αν η κυβέρνηση έχει δεδομένα από τους επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ότι κάποιες δραστηριότητες είναι ασφαλείς. Σε πολλές χώρες, πάντως, στο εξωτερικό είναι κλειστά και τα κομμωτήρια και γενικά τα καταστήματα καλλωπισμού. Δεν ξέρω αν υπάρχουν χώρες στις οποίες θα έχουν κριθεί ασφαλείς αυτές οι δραστηριότητες για να ανοίξουν», σημείωσε.

Η λογική της «κοινωνικής φούσκας» στα εορταστικά τραπέζια, όμως, κινείται σε σωστή κατεύθυνση, σύμφωνα με την κ. Λινού. Όμως, θα πρέπει να διευκρινιστεί στους πολίτες, όπως τόνισε, ότι θα πρέπει να περάσουν με την ίδια οικογένεια και τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

«Το να περάσουμε δύο οικογένειες μαζί τις γιορτές υπάρχει και σε άλλες χώρες. Αλλά εκείνο που δεν προσδιορίζει η πολιτεία είναι ότι και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά θα πρέπει να είναι η ίδια οικογένεια. Είναι κάτι αντίστοιχο με την “κάψουλα” το social babble που κάνουν άλλες οικογένειες. Δηλαδή έχεις σχέσεις με μία και μόνο οικογένεια, η οποία δεν έχει σχέσεις με άλλες οικογένειες και δεν συναντάται με κανέναν άλλο και ούτε κι εσύ, για αρκετή διάρκεια χρονική. Το εφαρμόζουν στην Αμερική και στην Αγγλία. Δηλαδή, δεν παίζουν τα παιδιά σου με άλλα παιδιά και συνευρίσκεσαι με άλλες οικογένειες σε τραπέζια».

Παρακινδυνευμένο το περαιτέρω άνοιγμα

Είναι παρακινδυνευμένο να ανοίξει κι άλλο η αγορά, τόνισε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Προσέθεσε, δε, ότι «αν αυτό γίνει πραγματικότητα, θα ζήσουμε σε 2-3 βδομάδες ένα δράμα, την εποχή που θα έπρεπε να ζούμε την ευτυχία της έναρξης των εμβολιασμών.» Μεγάλη είναι η ανησυχία των επιστημόνων ενόψει των εορτών για τη διασπορά με τις συγκεντρώσεις σε σπίτια.

Ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι «θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε ότι η ασφάλεια βρίσκεται μέσα στο σπίτι μας». «Ο ιός μεταδίδεται όπου υπάρχει συγκέντρωση ανθρώπων. Μας έχει κοστίσει πολύ ακριβά και έχει κοστίσει και στην εκκλησία. Δεν εξαιρείται κανένας χώρος και κανένας άνθρωπος από τα μέτρα», υπογράμμισε αναφερόμενος στο θέμα των αντιδράσεων από την εκκλησία. «Να αποδεχτούν τα μέτρα, να μη γίνονται παραλειτουργίες. Δεν είναι ανάγκη να αισθάνονται ότι βρίσκονται υπό διωγμό», είπε.  svg%3E

Αντίθετος στην χαλάρωση των μέτρων ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

Η πίεση στο σύστημα υγείας συνεχίζεται παρότι παρατηρήθηκε μικρή μείωση των εισαγωγών ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης τελευταίες ημέρες, και οι διαθέσιμες απλές κλίνες για ασθενείς Covid-19 είναι κατειλημμένες κατά 70% ενώ οι αντίστοιχές κλίνες ΜΕΘ κατά 90%. Τα παραπάνω επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), με μοναδικό θέμα την επανεκτίμηση της κατάστασης που έχει δημιουργήσει η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην πόλη.

Το ΔΣ ενημερώθηκε από τους διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ  και Δημήτρη Τσαλικάκη καθώς και την επικεφαλής του Παραρτήματος του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ στη Βόρεια Ελλάδα διευθύντρια του ΕΣΥ κα Γεωργία Λεπτοκαρίδου-Λακασά, σχετικά με τη λειτουργία και τα προβλήματα των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης καθώς και τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ. svg%3E

Στο ΔΣ εκφράστηκε ομόφωνα η αντίθεση σε κάθε περαιτέρω χαλάρωση του ήδη χαλαρού μέχρι σήμερα lockdown, καθώς οποιαδήποτε αύξηση της κινητικότητας των πολιτών μπορεί να οδηγήσει σε αναζωπύρωση του δεύτερου κύματος και αναστροφή της μικρής και αργής αποκλιμάκωσης που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στο σύστημα υγείας. Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι η παρατηρούμενη -τον τελευταίο καιρό μείωση του συνολικού αριθμού των τεστ- πιθανώς με ανάλογη μείωση των θετικών κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά, δεν επιτρέπεται να οδηγήσει σε συμπεράσματα υπεραισιοδοξίας και εφησυχασμού από τους πολίτες.

Συζητήθηκαν επίσης, οι λεπτομέρειες για τις δράσεις που θα αναλάβει ο ΙΣΘ στο αμέσως προσεχές διάστημα, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες τεκμηριωμένα από ειδικούς επιστήμονες για την ασφάλεια του εμβολιασμού κατά της Covid-19.

Εξετάσθηκε δε και το πλαίσιο λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων -σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές- και συμφώνησαν ότι «ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να είναι έτοιμος να συνδράμει τις δημόσιες δομές υγείας ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν ικανή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Τέλος διατυπώθηκε η αγωνία των μελών του ΔΣ του ΙΣΘ, για την επί μακρόν μετατροπή των νοσοκομείων της Θεσσaλονίκης σε νοσοκομεία covid-19 , η οποία αν συνεχιστεί μπορεί να οδηγήσει σε θανάτους από «παραμελημένες» παθήσεις εκτός Covid-19.

Τι γίνεται στη Δυτική Αττική

Στα στοιχεία των τελευταίων ημερών, τα οποία δείχνουν βραδεία αποκλιμάκωση της πανδημίας του κορωνοϊού, στάθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανές, τονίζοντας ωστόσο ότι η Δυτική Αττική αντιμετωπίζει πρόβλημα. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο κ. Αρκουμανέας σημείωσε ότι η αποκλιμάκωση θα συνεχιστεί λόγω του lockdown.

Επίσης, υπογράμμισε ότι μειώνεται και το ποσοστό θετικότητας, το οποίο θα ανακοινώνεται κάθε Τετάρτη και πλέον βρίσκεται λίγο κάτω από το 6%. Αναφερόμενος στη Δυτική Αττική, σημείωσε ότι «υπάρχει έξαρση για αυτό γίνονται περισσότερες δειγματοληψίες και έλεγχοι όταν βλέπουμε να υπάρχει έξαρση κάπου είναι από τη μη τήρηση των μέτρων».

«Δεν υπάρχει κανέναν διπλό βιβλίο»

Ερωτώμενος για το αν υπάρχουν διπλά βιβλία καταγραφής των κρουσμάτων, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ το αρνήθηκε κατηγορηματικά λέγοντας πως «δεν υπάρχει κανένα διπλό βιβλίο καταγραφής των κρουσμάτων και πως ο ΕΟΔΥ κάνει ακριβέστατη καταγραφή». Μάλιστα, ανέφερε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν καθυστερήσει ιδιωτικά εργαστήρια να ενημερώσουν τον ΕΟΔΥ και στις περιπτώσεις αυτές ενημερώνεται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. «Πάντως αν καθυστερήσει ένα εργαστήριο να δηλώσει πέντε κρούσματα, αυτό δεν αλλάζει την επιδημιολογική εικόνα της χωράς» κατέληξε.  svg%3E

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments