Ελλάδα

Λινού κορωνοϊός: Η καθηγήτρια ανησυχεί για το άνοιγμα κι άλλων δραστηριοτήτων – Τι είπε για τον αριθμό 9

Λινού κορωνοϊός: Η καθηγήτρια ανησυχεί για το άνοιγμα κι άλλων δραστηριοτήτων – Τι είπε για τον αριθμό 9
Λινού κορωνοϊός: Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας αναρωτήθηκε από που βγαίνει ο αριθμός 9 για τα οικογενειακά τραπέζια ή τις γιορτές.

Για άλλη μια φορά η Αθηνά Λινού εκφράζει τις ανησυχίες της ανοιχτά μετά το άνοιγμα κι άλλων δραστηριοτήτων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ μίλησε και για τη συνεύρεση μας με δεύτερη οικογένεια και έως 9 άτομα, κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Αναρωτήθηκε από πού βγαίνει αυτό το νούμερο, από ποια επιδημιολογικά στοιχεία.

Να θυμίσουμε ότι νωρίτερα σήμερα Δευτέρα η κυβέρνηση, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ανακοίνωσε το άνοιγμα των καταστημάτων περιποίησης νυχιών. Επίσης, για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ενημέρωσε ότι επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια αλλά όχι με περισσότερα από 9 άτομα προερχόμενα από δύο οικογένειες.

Την απορία της για την προέλευση του αριθμού των 9 ατόμων που προτάσσεται συχνά από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, εκφράζει η καθηγήτρια Αθηνά Λινού,

Μιλώντας στο iatropedia.gr, η κ. Λινού ανέφερε: «Νομίζω το “9 άτομα” δεν το χρησιμοποιούν σε άλλες χώρες. Οι αριθμοί που έχουν χρησιμοποιηθεί στην Αμερική είναι: όταν είναι πιο εύκολη η κατάσταση με την πανδημία “12 άτομα” και όταν είναι πιο ζόρικη η κατάσταση “6 άτομα”. Τώρα από που προέκυψε το 9 δεν ξέρω. Γιατί το χρησιμοποιούν συνέχεια και σε άλλα πράγματα στην Ελλάδα, π.χ. 9 άτομα να περιμένουν στις ουρές στην αναμονή για τα ψώνια και το click away, 9 στις εκκλησίες. Νομίζω ότι αυτό δεν έχει λογική”».

Τι είπε για τα κρούσματα και τις νέες δραστηριότητες που ανοίγουν

«Τα κρούσματα δεν έχουν πέσει», σημείωσε η κ. Λινού. «Εγώ δεν βλέπω να πέφτουν τα κρούσματα. Ο δείκτης θετικότητος των τεστ είναι σταθερά πάνω από 4, πάντα. Όταν είναι λίγα τα κρούσματα είναι λίγα και τα τεστ. Επομένως δεν υπάρχει λογική ότι πέφτουν τα κρούσματα. Τώρα γιατί ανοίγουν κι άλλες δραστηριότητες, δεν ξέρω αν η κυβέρνηση έχει δεδομένα από τους επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ότι κάποιες δραστηριότητες είναι ασφαλείς. Σε πολλές χώρες, πάντως, στο εξωτερικό είναι κλειστά και τα κομμωτήρια και γενικά τα καταστήματα καλλωπισμού. Δεν ξέρω αν υπάρχουν χώρες στις οποίες θα έχουν κριθεί ασφαλείς αυτές οι δραστηριότητες για να ανοίξουν», σημείωσε.

Η λογική της «κοινωνικής φούσκας» στα εορταστικά τραπέζια, όμως, κινείται σε σωστή κατεύθυνση, σύμφωνα με την κ. Λινού. Όμως, θα πρέπει να διευκρινιστεί στους πολίτες, όπως τόνισε, ότι θα πρέπει να περάσουν με την ίδια οικογένεια και τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

«Το να περάσουμε δύο οικογένειες μαζί τις γιορτές υπάρχει και σε άλλες χώρες. Αλλά εκείνο που δεν προσδιορίζει η πολιτεία είναι ότι και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά θα πρέπει να είναι η ίδια οικογένεια. Είναι κάτι αντίστοιχο με την “κάψουλα” το social babble που κάνουν άλλες οικογένειες. Δηλαδή έχεις σχέσεις με μία και μόνο οικογένεια, η οποία δεν έχει σχέσεις με άλλες οικογένειες και δεν συναντάται με κανέναν άλλο και ούτε κι εσύ, για αρκετή διάρκεια χρονική. Το εφαρμόζουν στην Αμερική και στην Αγγλία. Δηλαδή, δεν παίζουν τα παιδιά σου με άλλα παιδιά και συνευρίσκεσαι με άλλες οικογένειες σε τραπέζια».

Να θυμίσουμε ότι η κ. Λινού είχε μιλήσει και στην εκπομπή Opinion Leader του pagenews.gr για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments