ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Εύα Καϊλή
Ευρωβουλευτής ΚΙΝΑΛ

Εύα Καϊλή στο pagenews.gr: Η ΕΕ δεν θα πρέπει να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά

Εύα Καϊλή στο pagenews.gr: Η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader» με τον Δημήτρη Τάκη. Έκανε μια αποτίμηση όλων όσων αποφασίσθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής αναφορικά με τις κυρώσεις στην Τουρκία ενώ σχολίασε τόσο τη στάση όσο και τη ρητορική άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Η ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Εύα Καϊλή μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader» με τον Δημήτρη Τάκη. Η κα Καϊλή αρχικά, αναφέρθηκε αρχικά στη Γερμανία, η οποία σύμφωνα με την ίδια, ήθελε να αποφύγει να είναι εκείνη που θα παρουσιάσεις τις όποιες κυρώσεις στην Τουρκία.

Επιπλέον, αφού άσκησε κριτική στη γερμανική προεδρία, εξέφρασε την πεποίθησή της πως η Πορτογαλία θα φανεί πιο αποτελεσματική καθώς αναλαμβάνει τα νέα της καθήκοντα μιας και έχουμε μια άτυπη συμμαχία του Νότου. Τέλος, αναφορικά με το Ευρωκοινοβούλιο, φαίνεται πως έχει σαφή εικόνα του τι γίνεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με την κα Καϊλή να εκφράζει την προτίμησή της να μην υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά όταν πρόκειται για την προκλητική στάση του Ερντογάν και της Τουρκίας.

Για τη Γερμανία η οποία δεν ήθελε να είναι αυτή που θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία είπε:

Τον Δεκέμβριο ολοκληρώνεται η γερμανική προεδρία. Αυτό σημαίνει ότι από τον Ιανουάριο περνάει στα χέρια της Πορτογαλίας. Για αυτό θεωρώ πως η Γερμανία δεν ήθελε να είναι εκείνη που θα παρουσιάσει κυρώσεις στην Τουρκία καθώς έχει μεγάλη έκθεση και πολλά οικονομικά συμφέροντα. Από την άλλη το σημαντικό που αποφασίστηκε, είναι ότι είναι στο τραπέζι οι κυρώσεις και αυτό θεωρώ ότι πρέπει να κρατήσουμε ως θετικό.

Για το ότι με την Πορτογαλία προεδρεύουσα στην ΕΕ έχουμε πιο πολλές ελπίδες για κυρώσεις είπε:

Επίσης, πιστεύω ότι η Πορτογαλία θα φανεί πιο αποτελεσματική καθώς έχουμε και μια άτυπη συμμαχία του Νότου. Στηρίζουμε η μια χώρα την άλλη σε τέτοιες περιπτώσεις. Και δεν είναι τόσο εκτεθειμένη όσο η Ισπανία τραπεζικά. Άρα θα μπορέσει τον Μάρτιο και μάλιστα, πολύ κοντά στην 25η να έχουμε το ειδικό βάρος για να προχωρήσουμε πλέον σε συγκεκριμένες κυρώσεις σε βάρος προσώπων αρχικά και βλέποντας πώς θα έχει εξελιχθεί η κατάσταση με την Τουρκία μέχρι τότε.

Για το Ευρωκοινοβούλιο που έχει πια ξεκάθαρη στάση απέναντι στην Τουρκία είπε:

Δεν είναι εύκολο να αποφασίσει η Ευρώπη αλλά το Ευρωκοινοβούλιο έχει πια ξεκάθαρη στάση απέναντι στην Τουρκία. Η γειτονική χώρα έχει ανοίξει πάρα πολλά μέτωπα. Και πριν από μια εβδομάδα κατέθεσε τις οριστικές μου τροπολογίες για την έκθεση προόδου της Τουρκίας. Και όσο αυστηρές είναι οι δικές μου τροπολογίες και οι εκφράσεις μου, άλλο τόσο φαίνεται θα είναι και του εισηγητή.

Θεωρώ πως το Ευρωκοινοβούλιο είναι στο πλευρό της Ελλάδας. Και αυτό έγινε και ωρίμασε την τελευταία χρονιά με την προσπάθεια της Τουρκίας να παίξει έναν πολύ ισχυρό γεωπολιτικό ρόλο στη Μεσόγειο. Βέβαια, με την καινούρια κυβέρνηση στην Αμερική θα αλλάξουν οι ισορροπίες και θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε κυρώσεις πραγματικά.

Για την Ευρώπη που δεν θα πρέπει να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά είπε:

Η έκθεση προόδου πιστεύω θα είναι καταπέλτης κατά της Τουρκίας και περιμένοντας και την αλλαγή της προεδρίας, νομίζω θα αλλάξει και ο τρόπος της Γαλλίας τουλάχιστον. Από την άλλη, το να συζητήσουμε και να προχωρήσουμε σε κυρώσεις, όπως είδαμε και με τη Ρωσία, δεν ξέρω τι ουσιαστικά αποτελέσματα θα έχει.

Σίγουρα αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη έχει μια ενιαία φωνή αλλά αυτό που θα προτιμούσαμε είναι ότι τον Μάρτιο δεν θα χρειάζεται να συζητάμε για κυρώσεις και ότι η Τουρκία θα καταλάβει ότι πλέον έχει να χάσει από την Ευρώπη με τη συμπεριφορά της αλλά και ότι η Αμερική αλλάζει στάση στις εξωτερικές της σχέσεις και ότι η υποχώρηση του Τραμπ θα αντικατασταθεί με μια πιο φιλόδοξη πολιτική από τον Μπάιντεν που θα περιορίσει τον Ερντογάν. Όλοι αυτοί οι παράγοντες θα αλλάξουν το γεωπολιτικό σκηνικό και θα πρέπει να το επανεκτημίσουμε τον Μάρτιο.

Δεν είναι πια στο χέρι της Ελλάδας να πιέσει περισσότερο. Ήδη έχει αλλάξει το κλίμα απέναντι στην Τουρκία. Και η Γαλλία θα είναι δίπλα σε περίπτωση επιθετικής ενέργειας. Και θα προτιμούσα η Ευρώπη να μην έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δηλαδή να ξεχνούμε την Τουρκία, όταν μιλάμε για την Ελλάδα, επειδή υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα. Αυτή είναι η υποκρισία που υπάρχει στην Ευρώπη και προσπαθούμε να ξεπεράσουμε.