Ελλάδα

Πέθανε ο Στράτος Μολυβάς

Πέθανε ο Στράτος Μολυβάς
Στράτος Μολυβάς: Έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ.

Θλίψη στον χώρο του στίβου αλλά και γενικότερα του αθλητισμού προκάλεσε η είδηση του θανάτου του πρώην προέδρου του ΣΕΓΑΣ, Στράτου Μολυβά, που έφυγε από την ζωή σε ηλικία 82 ετών, από ανακοπή καρδιάς. Ο Στράτος Μολυβάς, διετέλεσε πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ για μία δεκαετία, από το 1987 έως το 1997, ενώ ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου από το 1984.

Επί των ημερών του άρχισε η παρατεταμένη «άνοιξη» του ελληνικού στίβου. Ο Στράτος Μολυβάς διαδέχθηκε στην προεδρία του ΣΕΓΑΣ τον Γιώργο Κατσιμπάρη, ενώ… κατέβηκε από τον προεδρικό θώκο τον Μάιο του 1997, λίγο πριν το Παγκόσμιο ανοικτού στίβου που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα. Τον διαδέχθηκε ο Βασίλης Σεβαστής.

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη από Μικρασιάτες γονείς. Υπήρξε αθλητής, ενώ σπούδασε στην πολυτεχνική σχολή της Θεσσαλονίκης. Ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος, αναφέρθηκε στο θάνατο του Στρατού Μολυβά στη διάρκεια της σημερινής (15.12.2020) συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδίας. Τα μέλη του διοικητικού συμβούλιο της Ομοσπονδίας εξέφρασαν τα συλλυπητήρια στους συγγενείς και οικείους του εκλιπόντα.

Λίγα λόγια για τον ΣΕΓΑΣ

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων (ΣΕΓΑΣ) είναι η Ελληνική Ομοσπονδία Κλασσικού Αθλητισμού. Ιδρύθηκε το 1897 με την ονομασία ΣΕΑΓΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Βικιπαίδειας, ιδρύθηκε επί βασιλείας Γεωργίου του Α’ το 1897, πριν από την έναρξη του Ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897, ως αναγκαιότητα πληρέστερης οργάνωσης των τότε ελληνικών αθλητικών σωματείων, μετά τους Α΄ Ολυμπιακούς Αγώνες που τελέστηκαν στην Αθήνα το προηγούμενο έτος. Ως αθλητικός ηγετικός φορέας 28 αρχικά σωματείων ο ΣΕΓΑΣ συνέδεσε την ιστορία του με την ιστορία του ελληνικού αθλητισμού της νεότερης εποχής. Σήμερα αριθμεί 500 αθλητικά σωματεία και περίπου 30.000 αθλητές και αθλήτριες.

Είναι η πρώτη Ομοσπονδία που ιδρύθηκε στην Ελλάδα και καλλιέργησε από την ίδρυσή του και για πολλές δεκαετίες, όλα τα αθλήματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, κολύμπι, τένις, ξιφασκία, ποδηλασία, γυμναστική, πάλη, πυγμαχία, ιππασία, σκοποβολή, τζούντο, χάντμπολ κ.α) που στη συνέχεια απέκτησαν ανεξάρτητες ομοσπονδίες. Σημειωτέο ότι στον ΣΕΓΑΣ ανήκαν και οι κυπριακοί γυμναστικοί σύλλογοι κατά τη διάρκεια της βρετανικής κατοχής  του νησιού καθώς και αρκετά χρόνια μετά μέχρι το 1983.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments