Οικονομία

Παπαθανάσης click away: Λειτουργεί με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας

Παπαθανάσης click away: Λειτουργεί με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας
Παπαθανάσης click away: Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων μίλησε για το πώς ξεκίνησε η διαδικασία και απαντά στις κριτικές που έχουν γίνει.

Την επιλογή της κυβέρνησης να ξεκινήσει η διαδικασία του click away, δηλαδή να παραλαμβάνουν από τα μαγαζιά οι καταναλωτές τα προϊόντα που θέλουν, ακολουθώντας, βέβαια, το υγειονομικό πρωτόκολλο που ισχύει, υπερασπίστηκε ο Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ο κ. Παπαθανάσης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 105.8 και την Ευαγγελία Μπαλτατζή, είπε ότι αυτό που έγινε είναι, αντί να παραδίδονται στα σπίτια τα προϊόντα, πηγαίνει κάποιος και τα παραλαμβάνει εκτός του καταστήματος.

Γιατί προχώρησε στο click away η κυβέρνηση

«Το εφαρμόσαμε επειδή δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα η παράδοση προϊόντων και επειδή τελμάτωσε η διαδικασία παράδοσης. Λόγω των γιορτών, λόγω του αυξημένου φόρτου, έπρεπε να δοθεί λύση και δόθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Άνοιξαν μόνο κομμωτήρια, κουρεία βιβλιοπωλεία και ΚΤΕΟ, λόγω του επιδημιολογικού χάρτη. Όλα τα άλλα είναι κλειστά».

Σε ερώτηση που του έγινε κατά πόσο το μέτρο διευκολύνει τα μικρά καταστήματα ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε ότι πράγματι τα μικρά καταστήματα δεν έχουν ηλεκτρονική παρουσία, αλλά υπάρχουν πλέον μεγάλες πλατφόρμες που μπορούν οι επαγγελματίες να εντάξουν πολύ γρήγορα την επιχείρησή τους και παράλληλα να λειτουργήσουν και με τηλεφωνικές παραγγελίες. «Κανείς δεν είπε ότι αυτό το μέτρο θα λύσει το πρόβλημα, ότι θα κάνει την αγορά να κινηθεί όπως εάν θα λειτουργούσαν τα φυσικά καταστήματα».

Ο Νίκος Παπαθανάσης τόνισε ότι το λιανεμπόριο δεν ανοίγει γιατί οι επιστήμονες μέτρησαν την κινητικότητα που θα δημιουργείτο και η κυβέρνηση έκρινε ότι έπρεπε να λειτουργήσει στο πλαίσιο που αποφάσισε. «Αυτά τα μέτρα είναι μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Σήμερα που μιλάμε κλείνουν χώρες όπως η Γερμανία και η Αγγλία με υπερσύγχρονα συστήματα υγείας».

Τι απάντησε στις κριτικές που γίνονται

Απαντώντας στην κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση εμπαίζει τους επαγγελματίες, ο υπουργός δήλωσε ότι «ο κ. Τσίπρας έκρινε τα μέτρα χωρίς να προτείνει κάτι διαφορετικό, γιατί δεν υπάρχει άλλη πρόταση. Πρέπει να είμαστε σοβαροί σε αυτά που λέμε και κάνουμε. Εμείς προχωρούμε με βάση τις εισηγήσεις των επιστημόνων, δεν αποφασίζουμε μόνοι μας».

Ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι ανεξαρτήτως εάν λειτούργησαν ή δεν λειτούργησαν τα καταστήματα, εξακολουθούν να είναι ενταγμένα στα μέτρα και τα δικαιώματα που δίνει η πολιτεία για τα κλειστά καταστήματα, δηλαδή επιστρεπτέα προκαταβολή, την αναστολή των θέσεων εργασίας και τη μείωση κατά 40% του ενοικίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments