Διεθνή

Βρετανία: «Τα σχέδια για τα Χριστούγεννα θα στοιχίσουν πολλές ζωές», προειδοποιούν ιατρικές επιθεωρήσεις

Βρετανία: «Τα σχέδια για τα Χριστούγεννα θα στοιχίσουν πολλές ζωές», προειδοποιούν ιατρικές επιθεωρήσεις
Βρετανία: Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει τα σχέδιά της για τα Χριστούγεννα και η προτροπή αυτή των δύο ιατρικών επιθεωρήσεων αναμένεται να ασκήσει επιπρόσθετη πίεση στην ήδη αυξανόμενη που δέχεται η κυβέρνηση να αλλάξει πορεία.

Δύο από τις πιο σημαντικές ιατρικές επιθεωρήσεις της Βρετανίας καλούν από κοινού την κυβέρνηση να ακυρώσει τα σχέδια για την χαλάρωση των περιορισμών που ισχύουν για την αναχαίτιση της διασποράς της COVID-19 για πέντε ημέρες την περίοδο των Χριστουγέννων, προειδοποιώντας ότι θα διακινδυνεύσει να υπερφορτωθεί το σύστημα υγείας.

Επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μόλις το δεύτερο κοινό κύριο άρθρο που δημοσιεύουν σε περισσότερο από 100 χρόνια, οι επιθεωρήσεις British Medical Journal και Health Service Journal υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει μάλλον να ενισχύσει τα μέτρα παρά να επιτρέψει σε τρία νοικοκυριά να μπορούν να συναντηθούν για περίοδο πέντε ημερών.

«Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση πρόκειται να υποπέσει σε άλλο ένα μεγάλο σφάλμα που θα στοιχίσει πολλές ζωές», υπογραμμίζεται στο άρθρο. Οι συντάκτες του πιστεύουν ότι αντί να δώσει μια ευκαιρία στον κόσμο να μειώσει τις άμυνές του τα Χριστούγεννα, η Βρετανία θα πρέπει να ακολουθήσει τα πιο προσεκτικά παραδείγματα της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ολλανδίας, οι οποίες μόλις ανακοίνωσαν ότι ενισχύουν τους περιορισμούς. Η Βρετανία έχει καταγράψει 64.402 θανάτους από την COVID-19, τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό στην Ευρώπη. Το άρθρο αυτό δόθηκε στη δημοσιότητα μια μέρα μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι, λόγω έξαρσης των κρουσμάτων, το Λονδίνο θα τεθεί στην βαθμίδα του «Πολύ Υψηλού Συναγερμού», την υψηλότερη του συστήματος τριών επιπέδων που ισχύει στην Αγγλία για την ανάσχεση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει τα σχέδιά της για τα Χριστούγεννα και η προτροπή αυτή των δύο ιατρικών επιθεωρήσεων αναμένεται να ασκήσει επιπρόσθετη πίεση στην ήδη αυξανόμενη που δέχεται η κυβέρνηση να αλλάξει πορεία. Μέχρι στιγμής, υπουργοί έχουν απορρίψει παρόμοια αιτήματα υπογραμμίζοντας την ανάγκη οι πολίτες να ενεργήσουν υπεύθυνα.

Βρετανία: Η σκληρή επιλογή που ενδεχομένως να βρεθεί αντιμέτωπη

Οι δύο επιθεωρήσεις σημειώνουν ότι αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής, το δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) θα βρεθεί αντιμέτωπο με μια σκληρή επιλογή μετά τα Χριστούγεννα: είτε να σταματήσει τις μη επείγουσες νοσηλείες, είτε να κατακλυστεί από ασθενείς με COVID-19. «Ο βασικός αντίκτυπος μιας περαιτέρω αύξησης των ασθενών με COVID-19 είναι πιθανόν να γίνει περισσότερο αισθητός σε αυτούς που έχουν άλλες παθήσεις», υπογραμμίζεται στο άρθρο.

Η κυβέρνηση καθυστέρησε υπερβολικά να εισαγάγει περιοριστικά μέτρα την άνοιξη και ξανά το φθινόπωρο, τονίζουν οι συντάκτες του, και την κατηγορούν για την «κατασπατάληση χρημάτων στην αποτυχία», χρηματοδοτώντας πλουσιοπάροχα ένα εθνικό σύστημα εντοπισμού και ιχνηλάτησης, το οποίο ήταν ανεπαρκές.

«Θα πρέπει τώρα να αναθεωρήσει την βιαστική της απόφαση να επιτρέψει να υπάρξουν επαφές ανάμεσα σε νοικοκυριά και αντ’αυτού να παρατείνει το σύστημα με τις βαθμίδες για την πενταήμερη περίοδο των Χριστουγέννων προκειμένου να μειώσει τους αριθμούς πριν από ένα πιθανό τρίτο κύμα», επισημαίνουν οι δύο επιθεωρήσεις.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι τα σχέδιά της παραμένουν υπό εξέταση, αλλά δεν έχει δηλώσει ότι θα αναθεωρήσει την απόφασή της. «Αυτό που ζητάμε από τους ανθρώπους να κάνουν είναι το ελάχιστο δυνατό, υπάρχουν περιθώρια τρία νοικοκυριά να συναντηθούν αυτήν την περίοδο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας στο υπουργείο Οικονομικών Στιβ Μπάρκλεϊ στον ραδιοσταθμό LBC. «Είναι μια δύσκολη περίοδος και δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ως εγκληματίες οικογένειες επειδή θα βρεθούν μαζί τα Χριστούγεννα», σημείωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments