Οικονομία

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Σήμερα η καταβολή της στους δικαιούχους

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Σήμερα η καταβολή της στους δικαιούχους
Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Πρόκειται για ένα ποσό ύψους 3.385.662 ευρώ που θα δοθεί σε 5.001 πολίτες.

Σήμερα, Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου, θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των 5.001 δικαιούχων η νέα αποζημίωση ειδικού σκοπού. Συγκεκριμένα, με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης ποσού ύψους 3.385.662 ευρώ από τον Ε.Φ. 1033-501-0000000, ΑΛΕ 2310989899 οικονομικού έτους 2020, για την πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε 5.001 δικαιούχους.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην ανακοίνωση, η αποζημίωση αφορά:

  • Σε αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για την πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 2.802.462 ευρώ, σε 4.272 δικαιούχους.
  • Σε εργαζόμενους ειδικών κατηγοριών για την πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 583.200 ευρώ, σε 729 δικαιούχους.

Συνεχίζεται το επίδομα των 534 ευρώ και τον Ιανουάριο:

Την ίδια ώρα, την παράταση των οικονομικών μέτρων για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις φαίνεται πως έχει αποφανθεί το υπουργείο Οικονομικών, δεδομένου ότι το lockdown θα ισχύει μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Μεταξύ αυτών θα συνεχίζει το επίδομα των 534 ευρώ, η μείωση ενοικίου και η επιστρεπτέα προκαταβολή. 

Συγκεκριμένα για το επίδομα 534 ευρώ, οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται θα μπορούν να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Η ειδική αποζημίωση για τους εργαζόμενους που θα μπουν σε αναστολή διαμορφώνεται στα 534 ευρώ, δηλαδή στα 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής. Οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή θέτουν υποχρεωτικά σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, Οι ασφαλιστικές εισφορές, καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.

Στα μέτρα που θα παραταθούν συμπεριλαμβάνεται και η υποχρεωτική μείωση ενοικίου 40%. Αυτό θα αφορά, ενδεχομένως, όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου και τους εργαζόμενους σε αναστολή. Πρόκειται για ενοίκια σε κύρια κατοικία και φοιτητικές κατοικίες των εξαρτώμενων μελών αυτών. Οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν για το 50% των χαμένων ενοικίων με πίστωση του ποσού στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Τέλος, αναφορικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή, στους προηγούμενους κύκλους της ο κανόνας ήταν να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας για τέσσερις μήνες μετά την προκήρυξη. Έτσι, όσοι εντάχθηκαν στον 4ο κύκλο δεν μπορούν να απολύσουν εργαζομένους έως το τέλος Μαρτίου του 2021. Για τον επικείμενο 5ο κύκλο, του Ιανουαρίου, ο σχεδιασμός, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει μια παράταση της προστασίας κατά έναν επιπλέον μήνα, ώστε η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης να φτάσει έως το τέλος Ιουνίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments