ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Παναγιώτης Πετράκης
Καθηγητής ΕΚΠΑ

Παναγιώτης Πετράκης στο pagenews.gr: Το 2022 αναμένουμε ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 10%

Παναγιώτης Πετράκης στο pagenews.gr: Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader» με τον Δημήτρη Τάκη. Σχολίασε το «ξεκλείδωμα» του οικονομικού πακέτου για τις χώρες της Ευρωζώνης προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες του κορωνοϊού ενώ αποκάλυψε ότι το 2022 αναμένουμε ένα απίστευτο νούμερο ως προς τον ρυθμό της οικονομικής ανάκαμψης.

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Παναγιώτης Πετράκης μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader» με τον Δημήτρη Τάκη. Ο κος Πετράκης στην αρχή, αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση με την οποία είμαστε αντιμέτωποι λόγω της επίδρασης του κορωνοϊού, καθώς και στο γεγονός ότι η ύφεση την τρέχουσα χρονιά, το 2020 δηλαδή, θα είναι μεγαλύτερη από το 10%.

Από την άλλη, έκανε μια αποκάλυψη στο pagenews.gr γιατί, όπως εξήγησε με κριτήριο τα μοντέλα που χρησιμοποιούν τώρα οι ειδικοί, «το 2022 βλέπουμε ένα νούμερο απίστευτο και θα ακολουθεί τη λογική του ελατηρίου». Τέλος, αναφέρθηκε και στο πραγματικό χρέος της Ελλάδας που είναι σε χέρια ιδιωτών και κυμαίνεται ανάμεσα σε σαράντα και εξήντα δισεκατομμύρια ενώ απάντησε στο πώς σχετίζεται με την κρίση από την πανδημία του κορωνοϊού.

Για το ότι η ύφεση το 2020 θα είναι μεγαλύτερη από το 10% είπε:

Το 2020, αναμένουμε ένα ΑΕΠ το οποίο θα έχει μια πολύ μεγαλύτερη συρρίκνωση από ότι περιμέναμε. Το υπολογίζαμε γύρω στο 10% αλλά φαίνεται ότι θα το υπερβούμε και το δυσμενές είναι ότι θα συνεχιστεί η ύφεση και στο πρώτο τρίμηνο του 2021 με αποτέλεσμα ο ρυθμός μεγέθυνσης τη νέα χρονιά, να είναι μικρότερος αυτού του οποίου φανταζόμαστε. Θετικός μεν, διότι το εμβόλιο έρχεται και θα ανακάμψει η οικονομία αλλά δεν έχουν έρθει πολλά από τα κεφάλαια της Ευρώπης.

Για το ότι το 2022 αναμένουμε διψήφιο θετικό ρυθμό ανάπτυξης είπε:

Το 2022 βλέπουμε ένα νούμερο απίστευτο στα μοντέλα μας. Βεβαίως είναι πάρα πολύ νωρίς να συζητάμε το τι θα γίνει τότε γιατί θα εξαρτηθεί από πάρα πολλά πράματα αλλά είναι τα μοντέλα, τα οποία εκτιμούν ότι είμαστε κοντά στο 11% και ότι το 2021 θα έχουμε ΑΕΠ κοντά στο 4%. Η ανάπτυξη του 2022 θα είναι με τη λογική του ελατηρίου, έχει τα χαρακτηριστικά αυτά διότι υπάρχουν τρεις βαριές δυνάμεις. Συμπλέκονται τα νέα πακέτα που έρχονται στις οικονομίες το 2021, τα οποία φαίνονται πως δεν είναι τόσο μεγάλα, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγάλα, διότι έρχονται σωρευτικά από το παρελθόν.

Η δεύτερη δύναμη είναι τα κεφάλαια του Ταμείου Ανασυγκρότησης τα οποία θα έρχονται με ρυθμούς πάρα πολύ σημαντικούς και το τρίτο και σημαντικότερο θα ξεκινήσει ο κόσμος να εκτονώνει την πίεση την οποία έχει συσσωρεύσει. Και αυτό από μόνο του δείχνει μια λογική ελατηρίου. Το 2022 είναι η καλύτερη χρονιά όλων των εποχών όλων των αιώνων!

Για το πραγματικό χρέος της Ελλάδας σε χέρια ιδιωτών που είναι περίπου 50 δισεκατομμύρια είπε:

Ένα μέρος του καινούριου θα προστεθεί σε αυτό και ένα μέρος θα πάει στην άλλη πλευρά. Αυτό δεν μας λέει σε καμία περίπτωση ότι γίναμε ξαφνικά η χώρα των θαυμάτων που δεν έχουμε ανάγκη από χρέη ή οτιδήποτε άλλο αλλά έχουμε αντοχές και περιθώρια να κάνουμε ικανοποιητική δημοσιονομική διαχείριση χωρίς πανικούς και να κοιτάξουμε το πραγματικό θέμα της οικονομίας που είναι η ανάπτυξη. Υπήρξε ένα θέμα ρευστότητος στην αρχή του κορωνοϊού αλλά αυτό λύθηκε από την ΕΚΤ. Και λήφθηκαν αποφάσεις από τους G20 για τις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να μην οδηγηθεί ο κόσμος σε μια μείζονα οικονομική κρίση.