Ελλάδα

Σχέδιο εμβολιασμού: Στη Θεσσαλονίκη τα πρώτα ψυγεία για αποθήκευση των σκευασμάτων

Σχέδιο εμβολιασμού: Στη Θεσσαλονίκη τα πρώτα ψυγεία για αποθήκευση των σκευασμάτων
Σχέδιο εμβολιασμού: Τα εμβόλια θα μεταφέρονται από την αποθήκη στα εμβολιαστικά κέντρα, όπου θα υπάρχουν άλλα ψυγεία που θα μπορούν να διατηρούνται για πέντε ημέρες.

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας. Χθες, Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου, έφτασαν στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, στις αποθήκες του συνεταιρισμού φαρμακοποιών της πόλης, τα πρώτα δύο ψυγεία που θα χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση των εμβολίων. Σύμφωνα με το Mega, στο καθένα θα μπορούν να αποθηκευτούν περίπου 15.000 φιαλίδια. Πρόκειται για ψυγεία βαθέως πήξεως ώστε να κρατούνται τα εμβόλια στους -70 βαθμούς Κελσίου.

«Είμαστε αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη φαρμακοποθήκη στην ελληνική επικράτεια, είμαστε η πιο καινούρια φαρμακαποθήκη της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Βρίσκεστε σε ένα χώρο ιδιοκτησίας των φαρμακοποιών 6.500 τμ. Κληθήκαμε από το υπουργείο να συμμετέχουμε σε αυτή την πανεθνική προσπάθεια, σε αυτό το κολοσσιαίο έργο. Με χαρά μας το αποδεχτήκαμε. Περιμένουμε το τρίτο ψυγείο. Είμαστε ίσως το κεντρικότερο hub αυτή τη στιγμή, όπως καταλάβαμε το επόμενο θα είναι στην Καρδίτσα. Είναι ιαπωνικής κατασκευής και έφτασαν εχτές», είπε ο Γενικός Γραμματέας του συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης, κ. Νικολαΐδης.

Παράλληλα, σημείωσε πως  «η αποθήκη έχει 24ωρη φύλαξη και θα συμμετέχει και η αστυνομία στη φύλαξή τους. Τα ψυγεία θα μείνουν εδώ». Από την αποθήκη τα εμβόλια θα μεταφέρονται στα εμβολιαστικά κέντρα, όπου θα υπάρχουν άλλα ψυγεία που θα μπορούν να διατηρούνται για πέντε ημέρες.

Την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου ξεκινά ο εμβολιασμός:

Όπως έχει σημειώσει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο εμβολιασμός στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ξεκινήσει το τριήμερο 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου. Η έγκρισή του αναμένεται να δοθεί στις 21 του μηνός όταν δηλαδή θα συνεδριάσει ο ΕΜΑ ώστε να δώσει το “πράσινο” φως για την διανομή του προς τα 27 κράτη – μέλη.

Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την αστυνομία, έχει έτοιμο πλάνο με τον κωδικό «Ελευθερία», για την άφιξη, αποθήκευση και χορήγηση του εμβολίου. Η Ελληνική Αστυνομία θα συμμετέχει με την φύλαξή του, στην επιχείρηση «Ιπποκράτης». «Πρόκειται για την μεγαλύτερη ίσως άσκηση εφοδιαστικής αλυσίδας που έχει γίνει μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο» έχει υπογραμμίσει επί του θέματος ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι σε πρώτη φάση θα εμβολιαστούν οι άνθρωποι του συστήματος Υγείας και οι ευπαθείς ομάδες, ενώ μετά τον Φεβρουάριο, θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί και στους υπόλοιπους πολίτες. Το ραντεβού θα γίνεται μέσω άυλης συνταγογράφησης, με τους πολίτες να λαμβάνουν SMS σχετικά με την ημερομηνία του ραντεβού όπου θα πρέπει να κάνουν αποδοχή ή να το απορρίψουν και να αναζητηθεί νέα ημερομηνία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments