Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 19/12: Προβληματισμός και αγωνία για τα νέα δεδομένα από τον ΕΟΔΥ

Κρούσματα σήμερα 19/12: Προβληματισμός και αγωνία για τα νέα δεδομένα από τον ΕΟΔΥ
Κρούσματα σήμερα 19/12: Στις αρχές του νέου έτους θα αρχίσει το πρόγραμμα εμβολιασμού για τον κορωνοϊό που αφορά εργαζόμενους και φιλοξενούμενους σε όλες τις κλειστές δομές τρίτης ηλικίας και αναπηρίας της χώρας.

Όπως κάθε απόγευμα, έτσι και σήμερα Σάββατο (19 Δεκεμβρίου) είμαστε εν αναμονή της ημερήσιας ανακοίνωσης από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τα νέα κρούσματα, ενώ ακόμα προβληματίζουν τα νούμερα αναφορικά με τους διαδωληνωμένους και τους νεκρούς.

Ωστόσο, η προσοχή όλων είναι στραμμένη στο εμβόλιο καθώς αυτές τις ημέρες πραγματοποιούνταν όλη την ώρα συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την ομάδα του που αποτελούνταν τόσο από επαγγελματίες υγείας όσο και από στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης.

Ξεκινούν οι πρώτοι εμβολιασμοί

Στις αρχές του νέου έτους θα αρχίσει το πρόγραμμα εμβολιασμού για τον κορωνοϊό που αφορά εργαζόμενους και φιλοξενούμενους σε όλες τις κλειστές δομές τρίτης ηλικίας και αναπηρίας της χώρας, όπως δήλωσε σήμερα από τα Χανιά η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, που βρίσκεται στην Κρήτη προκειμένου να επισκεφθεί δομές της πρόνοιας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου, «ήδη έχουμε αρχίσει την προετοιμασία για το πρόγραμμα εμβολιασμού. Με το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης έχουμε ξεκινήσει τον προγραμματισμό, ώστε στην αρχή του νέου έτους, μαζί με όλο το υγειονομικό προσωπικό της χώρας, να εμβολιάσουμε και φιλοξενούμενους και εργαζόμενους σε όλες τις κλειστές δομές τρίτης ηλικίας και αναπηρίας της χώρας».

Τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης συνεχίζονται

Επιπλέον, η υφυπουργός Εργασίας σημείωσε ότι το υπουργείο βρίσκεται κοντά στους εργαζόμενους και τους φιλοξενούμενους στις δομές του και μίλησε για τις προσπάθειες στήριξης της απασχόλησης, καθώς και της στήριξης ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Όπως είπε, την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Δεκεμβρίου θα δοθεί στο διπλάσιο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε όλους τους δικαιούχους, ενώ για πρώτη φορά στη δεξαμενή των δικαιούχων εντάχθηκαν και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων κατά την περίοδο των εορτών, αλλά και «παράθυρο» για την επιβολή αυστηρότερων, τοπικού χαρακτήρα lockdown «εφόσον κάτι τέτοιο χρειαστεί», ήταν τα κεντρικά μηνύματα, που εξέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στη συνέντευξη, που παρεχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Τηρούμε τα μέτρα και τις γιορτές

«Αυτό που έχει απόλυτη προτεραιότητα είναι όλοι μας να μην εφησυχάσουμε. Να τηρούμε τα μέτρα για αυτό το χρονικό διάστημα και σιγά σιγά θα παίρνουμε τη σειρά μας για τον εμβολιασμό» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που επανέλαβε ότι έχει σημασία έχει όλοι μας να τηρούμε τα μέτρα και η Κυβέρνηση να ξεδιπλώνει, σε συνεργασία με τους ειδικούς, τη στρατηγική της προκειμένου να γεφυρώσουμε ένα χρονικό διάστημα αρκετών μηνών μέσα στο 2021, όπου θα συνυπάρχει ο εμβολιασμός με τα μέτρα προστασίας».

Ειδικότερα, για την περίοδο της Χριστουγεννιάτικης ανάπαυλας, ο κ. Πέτσας δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «το βασικό ζητούμενο και τις γιορτές, αλλά και το επόμενο χρονικό διάστημα είναι να έχουμε ένα στενό κοινωνικό κύκλο. Να μην ανοίγουμε τις επαφές μας υπέρμετρα. Ξέρουμε ότι έχουμε φίλους, συγγενείς, αλλά ας προσπαθήσουμε και αυτές τις ημέρες να είμαστε με τα ίδια πρόσωπα. Έχει μεγάλη σημασία, λοιπόν, όχι τόσο ο αριθμός αυτός καθαυτός, γιατί οι τέσσερις είναι ήδη μια οικογένεια, οι άλλοι μπορούν να είναι άλλα τέσσερα άτομα, αλλά να είναι η ίδια οικογένεια, που θα περάσουμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά».

Όσο πιο στενός ο κύκλος μας, τόσο μικρότερη η διασπορά του ιού

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Πέτσας συνέστησε να «μην αλλάξουμε ανθρώπους, οι οποίοι θα επισκεφτούν το σπίτι μας ή θα πάμε εμείς σε άλλου το σπίτι. Έχει μεγάλη σημασία ο στενός κύκλος. Η συζήτηση για τα πρόσωπα, λοιπόν, συνδέεται ακριβώς με το γεγονός ότι περιορίζουμε τις επαφές μας. Όσο πιο στενός ο κύκλος μας τόσο μικρότερη η διασπορά του ιού. Θα έχουμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τους αγαπημένους μας όταν ξεπεράσουμε αυτό τον εφιάλτη».

Εν συνεχεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξεκαθάρισε πως δεν επίκειται αλλαγή στο ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας κάνοντας ειδική μνεία σε περιοχές, που παρουσιάζουν ακόμη και σήμερα ιδιαίτερα βεβαρημένο επιδημιολογικό φορτίο. «Θα παραμείνουμε αυστηρά σε αυτό το ωράριο. Όπως έχουμε πει και τις προηγούμενες ημέρες, δεν υπάρχει περίπτωση χαλάρωσης μέτρων. Ενδεχομένως να υπάρχει περίπτωση σκλήρυνσης μέτρων σε τοπικό επίπεδο, όπως, δυστυχώς, χρειάστηκε να γίνει σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, όπως για παράδειγμα στη Μάνδρα ή στην Κοζάνη».

Τα περιοριστικά μέτρα είναι μέχρι τις 7 Ιανουαρίου σίγουρα

Έχει μεγάλη σημασία σε τοπικό επίπεδο να παρεμβαίνουμε γρήγορα και να ελέγχουμε πιθανές εστίες διασποράς, για να μην ξεφύγουν από τον έλεγχο. «Ιδίως τώρα που είμαστε σε ένα καθεστώς περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, να ελέγξουμε τέτοιες τοπικές εστίες μέχρι τότε». Ερωτηθείς σχετικώς και στο ίδιο πλαίσιο, ο Στέλιος Πέτσας, συμπλήρωσε πως «το πορτοκαλί όταν ανάβει, είναι για να πατήσουμε το φρένο να σταματήσουμε, όχι να επιταχύνουμε να περάσουμε το φανάρι».

Επομένως, «όταν χτυπούν τέτοια καμπανάκια κινδύνου, πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη μας και να παρεμβαίνουμε έγκαιρα. Εάν χρειαστεί, θα το κάνουμε και σε άλλες περιοχές. Μακάρι να μην χρειαστεί. Έχει μεγάλη σημασία η συμπεριφορά όλων μας. Καταλαβαίνουμε όλοι την κόπωση. Άνθρωποι είμαστε. Είναι από τη φύση μας η διάθεσή μας να έχουμε κοινωνικές συναναστροφές».

«Είναι από τη φύση μας να θέλουμε να βγούμε έξω. Όμως, είμαστε σε ένα καθεστώς, το οποίο είμαστε κοντά στο να βγούμε από αυτό τον εφιάλτη αν τηρήσουμε τα μέτρα. Ας μην παρασυρθούμε από τη δεκάμηνη κόπωση. Ας μην εφησυχάσουμε. Έχει μεγάλη σημασία τώρα που είμαστε στο τέλος της διαδρομής να μην τα καταστρέψουμε όλα».

Σε ερωτήσεις σχετικά με το εμβόλιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε μεταξύ άλλων πως στόχος της εθνικής εκστρατείας, που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας, ιδίως εκείνους, που εγείρουν επιφυλάξεις, ώστε να εμβολιαστούν, γνωστοποίησε πως ο κ. Μητσοτάκης πρόκειται να εμβολιαστεί πριν από το τέλος του έτους.

Δεν είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο

Και τόνισε πως η πρόταση του πρωθυπουργού προς τους πολιτικούς αρχηγούς να κάνουν το εμβόλιο μαζί, ώστε να δώσουν το καλό παράδειγμα παραμένει εν ισχύ: «Δεν είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο. Θα είναι δωρεάν και θα είναι προαιρετικό. Αλλά θέλουμε με την πειθώ, μέσα από τη συζήτηση που κάνουμε τώρα, μέσα από τις οποιεσδήποτε συμβουλές των ειδικών, μέσα από το παράδειγμα ανθρώπων που θα κάνουν το εμβόλιο, να παρακινηθούν και οι επιφυλακτικοί συμπολίτες μας ότι είναι κάτι το οποίο είναι καλό για τους ίδιους, για τους ανθρώπους που αγαπούν και τελικά για όλη την κοινωνία».

«Είναι πολύ σημαντικό. Κι ας αναρωτηθούν τι συνέβαινε τις περασμένες δεκαετίες του 20ου αιώνα, όπου αν δεν υπήρχαν εμβόλια, ασθένειες, όπως η πολιομυελίτιδα, θα θέριζαν ακόμη και σήμερα. Εξαλείψαμε τέτοιου είδους ασθένειες χάρη στους επιστήμονές μας, με ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια. Ας το κάνουμε ξανά. Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι είναι καλό οι πολιτικοί ηγέτες να δώσουν το παράδειγμα στους πολίτες, επομένως θα είναι από τους πρώτους που θα εμβολιαστεί».

Πάνω από χίλια τα εμβολιαστικά κέντρα

Έχουμε την έγκριση του εμβολίου 21 – 22 Δεκεμβρίου από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Θα έρθει το εμβόλιο 26 – 27 και στην Ελλάδα, άρα ο πρωθυπουργός θα είναι από τους πρώτους που θα κάνει το εμβόλιο κάποια στιγμή πριν το τέλος του έτους, με τη δυνατότητα σιγά σιγά να μπορέσουμε να αποστείλουμε σημαντικές παρτίδες εμβολίων στις πέντε βασικές αποθήκες ανά την Ελλάδα, από τις οποίες θα υπάρξει διακίνηση στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα.

Να αναφέρουμε πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει δημόσια ότι μπορούν να κάνουν το εμβόλιο μαζί οι πολιτικοί αρχηγοί για να δώσουν το καλό παράδειγμα σε όλους τους συμπολίτες μας και ιδίως σε αυτούς οι οποίοι σήμερα εμφανίζονται να είναι κάπως επιφυλακτικοί. Εν συνεχεία και κατόπιν σχετικής ερώτησης για το ποιοι και πώς εμπλέκονται στην εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε: «και οι φαρμακοποιοί εμπλέκονται, φυσικά, σε αυτή τη διαδικασία».

Τιτάνιο το έργο του εμβολιασμού

«Μιλάμε για ένα τιτάνιο έργο. Υπάρχουν διάφορες επιλογές για να φτάσουμε στον εμβολιασμό. Από την άυλη συνταγογράφηση, όπως λέτε, και τον φαρμακοποιό, μέχρι και τη διαδικασία που θα προβλέπεται στο σχετικό site embolio.gov.gr συν οποιαδήποτε παραδοσιακή διαδικασία με τα sms. Αυτό που έχει σημασία είναι να γίνει σωστά ο έλεγχος ότι ο μηχανισμός θα δουλέψει».

Για αυτό, «επαναλαμβάνω, ότι είναι πολύ κρίσιμες οι πρώτες 15 ημέρες του Ιανουαρίου, όταν θα πάρουμε τις πρώτες παρτίδες των εμβολίων, από την αποθήκευση να πάμε στα εμβολιαστικά κέντρα, να έχουμε τη σωστή προτεραιοποίηση, ώστε ο κάθε συμπολίτης μας να μπορεί να ξέρει πού θα πάει και πότε θα κάνει το εμβόλιο, γιατί είναι πολύ μεγάλης σημασίας να μην έχουμε απορρίψεις ραντεβού, γιατί τότε καταστρέφονται τα εμβόλια ξέρετε».

Ποιοι θα κάνουν το εμβόλιο πρώτοι;

«Δεν μπορεί να συντηρηθούν για πάρα πολύ χρονικό διάστημα. Άρα, είναι πολύ σημαντικό να μην έχουμε απορρίψεις ραντεβού. Τα ραντεβού να γίνονται με το ρυθμό που πρέπει. Γύρω στα δέκα λεπτά θα διαρκεί ο εμβολιασμός. Θυμίζω ότι πριν από τρεις εβδομάδες ο πρωθυπουργός είχε επισκεφτεί ένα από τα εμβολιαστικά κέντρα στον Εύοσμο στη Θεσσαλονίκη, όπου είδε και τη διαδικασία που θα γίνεται ο εμβολιασμός. Είναι απλός, είναι εύκολος. Ας ανταποκριθούμε όλοι».

Τέλος, φαίνεται ότι θα ξεκινήσουμε με έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων ηλικιωμένων, περίπου 2,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας άνω των 65 θα είναι από τους ανθρώπους που έχουν πάρει την προτεραιοποίηση. Άρα, μέχρι τον Φλεβάρη – Μάρτη θα έχουμε εμβολιάσει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που είναι σχετικά ευάλωτοι».

«Θυμίζω ότι 85% των θανάτων που, δυστυχώς, είχαμε στην πατρίδα μας είναι για ανθρώπους άνω των 65. Και επίσης, 60% των διασωληνωμένων είναι άνθρωποι άνω των 65. Σημαίνει αυτό ότι δεν είναι μόνοι οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο, αλλά θα ανακουφίσει ο εμβολιασμός τους και όλους τους υπόλοιπους, όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας, γιατί θα υπάρξει πολύ μικρότερη πίεση στο Σύστημα Υγείας».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments