Διεθνή

Μετάλλαξη κορωνοϊού: Γιατί αυτό το νέο στέλεχος ανησυχεί τους ειδικούς – Η απάντηση του Ηλία Μόσιαλου

Μετάλλαξη κορωνοϊού: Γιατί αυτό το νέο στέλεχος ανησυχεί τους ειδικούς – Η απάντηση του Ηλία Μόσιαλου
Μετάλλαξη κορωνοϊού: Δεν φαίνεται, ωστόσο, μέχρι στιγμής να αυξάνονται οι πιο σοβαρές περιπτώσεις από την εξέλιξη αυτή.

Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας Ηλίας Μόσιαλος μίλησε για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού, εξηγώντας πως «το ξέρουμε εδώ και μερικές μέρες, αλλά σήμερα το ανακοίνωσε επίσημα ο πρωθυπουργός. Ξέρουμε ότι έχει αυξηθεί η διασπορά, ειδικά στη νοτιοανατολική Αγγλία και στο Λονδίνο».

Σύμφωνα με ό,τι ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΙ, ο κος Μόσιαλος, το νέο αυτό στέλεχος ανησυχεί τους ειδικούς σχετικά με τη μεταδοτικότητά του η οποία έχει αυξηθεί. Δεν φαίνεται, ωστόσο, μέχρι στιγμής να αυξάνονται οι πιο σοβαρές περιπτώσεις από τη μετάλλαξη. Επίσης, ο πρωθυπουργός και οι επιστημονικοί του σύμβουλοι είπαν ότι δεν ξέρουν ακόμα αν έχει ξεφύγει ο μεταλλαγμένος ιός σε άλλες περιοχές της χώρας και εκτός Βρετανίας.

«Αυτό θα το ξέρουμε τις επόμενες εβδομάδες, όταν θα έχουμε δεδομένα κι από άλλες χώρες», τόνισε ο καθηγητής, εφιστώντας την προσοχή όλων στο δεδομένο είναι ότι μεταδίδεται πιο εύκολα. Όσο για το εμβόλιο, οι επιστημονικοί σύμβουλοι είπαν ότι δεν επηρεάζεται από τη μετάλλαξη η δράση του, σύμφωνα με τον Έλληνα καθηγητή.

«Με βάση τα δεδομένα που έχουμε και με βάση τα δεδομένα που ανακοίνωσαν οι επιστημονικοί σύμβουλοι του Βρετανού πρωθυπουργού, δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με το εμβόλιο», διευκρίνισε ο κ. Μόσιαλος, αναφερόμενος παράλληλα στο lockdown και στο τι θα συμβεί τον Ιανουάριο, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο θα εφαρμοστούν τα μέτρα.

Αναφορικά με τα άτομα στο Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι καλύτερα είναι να είμαστε πολύ συντηρητικοί, με την κάθε οικογένεια να είναι μόνη της στις γιορτές. «Εκτός αν υπάρχει ένας μοναχικός φίλος μας ή μια γιαγιά ή ένας παππούς μας να περάσει τις γιορτές μαζί μας», κατέληξε.

Τέλος, ερωτηθείς για τα εμβόλια, «έχουμε κλινικά δεδομένα δύο μηνών για τις παρενέργειές τους». Όπως είπε ο καθηγητής, «δεν έχουμε δεδομένα για άλλα φάρμακα ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Περίπου 40.000 άτομα έκαναν τα εμβόλια. Θέλω να πειστούν οι πολίτες ότι τα εμβόλια είναι επαρκή και ασφαλή». Πάντως, σύμφωνα με τις οδηγίες, ο καθηγητής είπε ότι τα εμβόλια δεν θα τα κάνουν οι έγκυες, άτομα κάτω των 18 ετών και άτομα με σοβαρές αλλεργίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments