Οικονομία

Επίδομα 534 ευρώ: Εργοδότες το ζητούν από τους εργαζόμενους – Προβλέπεται φυλάκιση έξι μηνών

Επίδομα 534 ευρώ: Εργοδότες το ζητούν από τους εργαζόμενους – Προβλέπεται φυλάκιση έξι μηνών
Επίδομα 534 ευρώ: Πληθαίνουν οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες με τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν ότι εκβιάζονται με απόλυση αν δεν καταθέσουν την ειδική αποζημίωση στον λογαριασμό του αφεντικού.

Πληθαίνουν οι καταγγελίες στην ΓΣΕΕ από εργαζόμενους που εκβιάζονται από τους εργοδότες τους για να τους καταβάλουν το επίδομα των 534 ευρώ προκειμένου να μην χάσουν την δουλειά τους. Αυτό αφορά κυρίως εποχικούς εργαζόμενους που χρειάζονται τα απαιτούμενα 50 ένσημα για να λάβουν το επίδομα ανεργίας. Η εργοδοτική αυθαιρεσία έχει ενταθεί σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομάδας Πληροφόρησης και Υποστήριξης Εργαζομένων «Αντι – Covid-19» της ΓΣΕΕ οι καταγγελίες πέφτουν βροχή.

Σε λιγότερο από έναν μήνα, δηλαδή από τις 20 Νοεμβρίου έως σήμερα, έχουν φτάσει 450 καταγγελίες για τέτοιες καταχρηστικές συμπεριφορές, σύμφωνα με το ethnos.gr. Εργαζόμενοι σε πάρκινγκ αυτοκινήτων, φούρνους, εταιρείες εστίασης, συνεργεία καθαρισμού και σεκιούριτι, εμπορικά καταστήματα κ.α. εξαναγκάζονται να «καταθέτουν» στους εργοδότες τους τα 800 ή τα 534 ευρώ, δηλαδή τα ποσά των ειδικών αποζημιώσεων που εισπράττουν από το κράτος για την αναστολή σύμβασης, με στόχο να κρατήσουν τις δουλειές τους.

Με το επιχείρημα «έτσι κάνουν όλοι» προσπαθούν να εξαναγκάσουν τους εργαζόμενους

«Αυτό που οι επιτήδειοι εργοδότες εμφανίζουν ως δικαιολογία στους μισθωτούς τους, είναι πως η πρακτική αυτή εφαρμόζεται παντού και πως βοηθούν έτσι την ρευστότητα των επιχειρήσεων, οι οποίες υπό κανονικές συνθήκες θα τους είχαν απολύσει και δεν θα είχαν ούτε ασφάλιση», εξηγεί ο Γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος.

Ο Γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος

Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλά από τα «θύματα» αυτής της εργοδοτικής αυθαιρεσίας είναι εποχικοί υπάλληλοι που προσπαθούν να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα 50 ένσημα για να αποκτήσουν πρόσβαση στο φετινό εποχικό επίδομα ανεργίας. Για να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα ημερομίσθια και να μπορέσουν να λάβουν το επίδομα του Ταμείου ανεργίας ανέχονται τον εργοδοτικό εκβιασμό, λένε ανώτατα συνδικαλιστικά στελέχη. «Πρόκειται για το κενό με τους εποχικούς που δεν συμπλήρωσαν φέτος τα 50 ημερομίσθια για τους οποίους είχε αποστείλει σχετικό έγγραφο και η ΓΣΕΕ», σημειώνει ο κ. Καραγεωργόπουλος.

Αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης οι εργοδότες που «κλέβουν» τα 534 ευρώ

Στο περιβάλλον αυτό έρχεται η νέα νομοθετική διάταξη, η οποία προβλέπει ποινή φυλάκισης για τους εργοδότες που επιχειρούν να αποσπάσουν την ειδική αποζημίωση από τους μισθωτούς τους σε αναστολή, με την προφανή απειλή της διατήρησης της θέσης εργασίας τους.

Ειδικότερα προβλέπεται πως ο εργοδότης που αξιώνει και λαμβάνει από εργαζόμενο μέρος ή το σύνολο του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού της οποίας ο εργαζόμενος είναι δικαιούχος, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, διώκεται κατ’ έγκληση και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή οριζόμενη σε 360 ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των οποίων (ημερήσιων μονάδων) δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 14 ευρώ.

Η νέα ρύθμιση συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο – σκούπα που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments