Ελλάδα

Γώγος για μετάλλαξη κορωνοϊού: «Να είμαστε προσεκτικοί μέχρι να έχουμε δεδομένα»

Γώγος για μετάλλαξη κορωνοϊού: «Να είμαστε προσεκτικοί μέχρι να έχουμε δεδομένα»
Γώγος για μετάλλαξη κορωνοϊού: Αυτά είναι τα 4 θέματα που μπορεί να προκύψουν από την μετάλλαξη του ιού, σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας.

Την είδηση της μετάλλαξης του κορωνοϊού κλήθηκε να σχολιάσει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος. Όπως σημείωσε “δεν είναι η πρώτη φορά που μεταλλάσσεται ο ιός, ωστόσο αυτή τη φορά φαίνεται πως εξαπλώνεται ραγδαία”. Μάλιστα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Γώγος χαρακτήρισε βαρύ το μέτρο της αναστολής των πτήσεων από και προς την Βρετανία, τουλάχιστον έως ότου υπάρχουν κάποια παραπάνω στοιχεία από τον μεταλλαγμένο ιό.

“Έχουμε δει κάποιες μεταλλάξεις στα γονίδια, τα οποία κωδικοποιούν την παραγωγή πρωτεϊνών που φτιάχνουν την πρωτεΐνη S, με την οποία ο ιός προσκολλάται στα κύτταρα. Αν οι μεταλλάξεις αυτές διευκολύνουν την προσκόλληση, αυξάνουν τη μεταδοτικότητα. Δεν ξέρουμε όμως αν διευκολύνει κι άλλες διαδικασίες ενδοκυττάριες που κάνουν πιο βαριά τη νόσο”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος.

Παράλληλα πρόσθεσε: «Έχουμε δει ήδη αρκετές μεταλλάξεις από την αρχή και δεν δημιούργησαν κάποια προβλήματα. Δεν έχουμε δεδομένα για τη συγκεκριμένη ακόμα. Μέχρι να έχουμε τα δεδομένα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Όπως είπε σήμερα, “η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει σχετικά με τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει με την μετάλλαξη του κορωνοϊού”.

Αναφορικά με το εμβόλιο ο καθηγητής υπογράμμισε ότι, «στοχεύει σε πολλές πρωτεΐνες, άρα κατά πάσα πιθανότητα θα δράσει και κατά της μετάλλαξης» και πλέον οι ειδικοί θα περιμένουν περισσότερα δεδομένα «για την αντιγονικότητά του, τη διασπορά και τη βαρύτητα της νόσου ώστε να πουν περισσότερα».

Ακόμη, ο κ. Γώγος εξήγησε ποια είναι τα θέματα που μπορεί να προκύψουν από την μετάλλαξη του ιού. Όπως σημείωσε, η μετάλλαξη αυτή που εμφανίστηκε σε 4 χώρες συνολικά, μπορεί να προκαλέσει τα εξής:

  • Ο ιός να γίνει πιο μεταδοτικός
  • Να γίνει πιο τοξικός
  • Να μην φαίνεται στα τεστ
  • Να υπάρξει επαναμόλυνση από τον μεταλλαγμένο ιό

Τέλος, όσον αφορά την πιθανότητα να αρθεί το lockdownστις 7 Ιανουαρίου, ο καθηγητής αποκρίθηκε ότι υπάρχει μια ελάττωση των κρουσμάτων, ωστόσο, παραμένει η πίεση στο σύστημα υγείας. «Αν όλα πάνε καλά, θα δούμε το άνοιγμα στην πορεία. Είμαι αισιόδοξος, αλλά δεν αρκεί αυτό. Πάμε καλά, αλλά με το τελευταίο νέο είμαι επιφυλακτικός. Όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα» σχολίασε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments