Ελλάδα

Υπόθεση κατασκοπείας Ρόδος: Τι κατέθεσε ο γενικός γραμματέας του τουρκικού Προξενείου

Υπόθεση κατασκοπείας Ρόδος: Τι κατέθεσε ο γενικός γραμματέας του τουρκικού Προξενείου
Υπόθεση κατασκοπείας Ρόδος: Αρνείται όλες τις κατηγορίες ο Σαμπαχατίμ Μπαϊράμ.

Στις 12:40 το μεσημέρι της Δευτέρας ολοκληρώθηκε η κατάθεση του 35χρονου γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου, Σαμπαχατίμ Μπαϊράμ ενώπιον της Ανακρίτριας. Στη συνέχεια θα του απαγγελθούν κατηγορίες από την Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου.

Στις 14:00 το μεσημέρι αναμενόταν να οδηγηθεί ενώπιον της Ανακρίτριας ο 52χρονος ναυτικός, Μεχμέτ Νεζαντίν. Σύμφωνα με το dimokratiki.gr, ο 35χρονος με τον 52χρονο ναυτικό, διώκονται για υποστήριξη πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού κατ’ εξακολούθηση, για παραβίαση μυστικών πολιτείας από κοινού κατ’ εξακολούθηση και για κατασκοπεία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με ενιαίο σκοπό, χρήση για διαβίβαση του κρατικού απορρήτου σε άλλον με σκοπό να προκαλέσουν κίνδυνο στα συμφέροντα του κράτους.

Ο 35χρονος στις έγγραφες εξηγήσεις του, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αφού αναφέρθηκε στην οικογενειακή του κατάσταση, στις σπουδές του και στην απασχόλησή του στο Προξενείο, αρνήθηκε τα όσα του αποδίδονται και μάλιστα «επιφυλάχθηκε των δικαιωμάτων του».

Στην κατάθεση που έδωσε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό για ένα έτος από τον 8ο μήνα του 2008 έως τον ίδιο μήνα του 2009 και περιγράφει ακολούθως πως απασχολείται από 8ετία ως γραμματέας στο Προξενείο με καθήκοντα και διερμηνέα. Τόνισε ακόμη ότι συνοδεύει τον πρόξενο σε όλες τις εκδηλώσεις και είναι ο σύνδεσμός του ουσιαστικά με τις αρχές και τους φορείς.

Σε ό,τι αφορά τις επαφές του με τον 52χρονο ναυτικό υποστηρίζει ότι οι σχέσεις τους, που αναπτύχθηκαν όχι από δική του πρωτοβουλία αλλά του συγκατηγορούμενού του, είχαν αποκλειστικά κοινωνικό χαρακτήρα λόγω της καταγωγής του. Μιλούσαν, όπως διατείνεται, για οικογενειακά τους θέματα, για την μηχανοκίνηση και το φαγητό αλλά και για την πανδημία του κορωνοϊού που ανησυχούσε και τους δύο.

Ο 35χρονος αφήνει να εννοηθεί ότι η όλη υπόθεση είναι κατασκευασμένη από ένα άτομο που προέβη σε ανώνυμη καταγγελία και τον 52χρονο, λέγοντας μάλιστα ότι αυτοί που ισχυρίστηκαν και διέδωσαν ψευδή γεγονότα εις βάρος του «τους παραδίδει στην Ελληνική Δικαιοσύνη». Κάνει λόγο, επίσης, για παράβαση ελευθεριών και δικαιωμάτων του.

Σύμφωνα με το protothema.gr, ο 35χρονος είπε: «Αναφορικά με τα όσα μου καταλογίζει ο Νεζαντίν Μεχμέτ, δηλώνω ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν αποδέχομαι τις κατηγορίες που μου αποδίδονται. Δεν γνωρίζω τον λόγο που ο Νεζαντίν Μεχμέτ μου έχει αποδώσει αυτές τις κατηγορίες, όπως επίσης δεν γνωρίζω και το άτομο που έχει κάνει την τηλεφωνική καταγγελία. Οι πληροφορίες που δήθεν “συνέλεγα” είναι απλές πληροφορίες που μπορεί ο καθένας είτε να συλλέξει με μια απλή και σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο, είτε θα μπορούσε να γνωρίζει εφόσον ετύγχανε να είναι απλά παρών σε οποιοδήποτε πλοίο της γραμμής το οποίο εκτελούσε δρομολόγια από και προς το Καστελόριζο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments