Διεθνή

Εμβόλιο Pfizer: Εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Εμβόλιο Pfizer: Εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων
Εμβόλιο Pfizer: Το πράσινο φως δόθηκε και τώρα είναι η σειρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να επικυρώσει την απόφαση και να ανοίξει ο δρόμος για τον εμβολιασμό στην Ευρώπη.

Ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη των εμβολιασμών στην Ευρώπη μετά την έγκριση του εμβολίου των BioNTech-Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Αυτό που απομένει είναι να δοθεί η αδειοδότηση για κυκλοφορία στην αγορά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση του ΕΜΑ, στην οποία συμμετέχουν ειδικοί από όλα τα κράτη-μέλη, εκδίδει θετική σύσταση μόνον όταν τα στοιχεία αποδεικνύουν πειστικά ότι τα οφέλη του εμβολιασμού είναι μεγαλύτερα από τυχόν κινδύνους από το εμβόλιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διεξάγει προς το παρόν εντατικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να εξασφαλίσει μια διαφοροποιημένη γκάμα εμβολίων σε δίκαιες τιμές. Έχουν συναφθεί συμφωνίες με τις εταιρείες AstraZeneca (400 εκατομμύρια δόσεις), Sanofi-GSK (300 εκατομμύρια δόσεις), Johnson and Johnson (δόσεις αρκετές για 400 εκατομμύρια άτομα), BioNTech-Pfizer (300 εκατομμύρια δόσεις), CureVac (405 εκατομμύρια δόσεις) και Moderna (160 εκατομμύρια δόσεις). Τα κράτη μέλη έχουν επίσης τη δυνατότητα να δωρίζουν εμβόλια σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Και ενώ όλες οι χώρες της ΕΕ προετοιμάζονται για τους εμβολιασμούς, η Interpol προειδοποιεί για επιθέσεις και κλοπές κατά την μεταφορά του πολυπόθητου σκευάσματος.

Μετά τις κυβερνοεπιθέσεις σε εταιρίες και οργανισμούς που σχετίζονται με την παραγωγή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, η Interpol κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για επιθέσεις και κλοπές κατά την μεταφορά του πολυπόθητου σκευάσματος. Ο Γιούργκεν Στοκ, επικεφαλής της Interpol, επισημαίνει ότι θα δούμε δραματική αύξηση της εγκληματικότητας όταν το εμβόλιο θα αρχίσει να διανέμεται.

«Με την διανομή των εμβολίων, η εγκληματικότητα θα αυξηθεί με δραματικό τρόπο» δήλωσε συγκεκριμένα ο Γιούργκεν Στοκ στο γερμανικό περιοδικό Wirtschaftswoche. «Θα δούμε κλοπές, διαρρήξεις σε αποθήκες και επιθέσεις κατά τη μεταφορά των εμβολίων» πρόσθεσε, ενώ σήμερα αναμένεται η γνωμοδότηση των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών για την έγκριση της κυκλοφορίας στην αγορά ενός πρώτου εμβολίου κατά της COVID-19. emvolio

Αύξηση της διαφθοράς

Επίσης αναμένεται μια αύξηση της διαφθοράς «προκειμένου να προμηθευτεί κάποιος πιο γρήγορα το πολύτιμο εμβόλιο». Ένα πρώτο εμβόλιο κατά της COVID-19, αυτό των Pfizer / BioNTech, έχει ήδη εγκριθεί σε 16 χώρες.

Αν η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων εγκρίνει σήμερα την κυκλοφορία του εμβολίου αυτού, οι πρώτοι εμβολιασμοί στην ΕΕ θα μπορούν να ξεκινήσουν ήδη από την Κυριακή. Στη Γερμανία, η ομοσπονδιακή αστυνομία έχει επιφορτιστεί με την διανομή των δόσεων του εμβολίου, οι οποίες θα φυλάσσονται σε απόρρητες τοποθεσίες. Ορισμένοι εκφράζουν επίσης φόβο για επιχειρήσεις δολιοφθοράς από ανθρώπους που τάσσονται κατά των εμβολίων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments