Κόσμος

Κορωνοϊός Κύπρος: Σε υποχρεωτική καραντίνα για επτά ημέρες όσοι φτάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο

Κορωνοϊός Κύπρος: Σε υποχρεωτική καραντίνα για επτά ημέρες όσοι φτάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο
Κορωνοϊός Κύπρος: Οι επιβάτες θα υποβάλλονται σε εργαστηριακή εξέταση κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο και στη συνέχεια θα πρέπει να αυτοπεριοριορίζονται για μία εβδομάδα.

Στη λήψη έκτακτων περιοριστικών μέτρων προχωρά η Κύπρος για τους ταξιδιώτες που φτάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την είδηση για μετάλλαξη του κορωνοϊού. Όσοι πολίτες φτάνουν στο Νησί της Αφροδίτης θα υπόκεινται κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο σε εργαστηριακή εξέταση και στη συνέχεια θα πρέπει υποχρεωτικά να μπαίνουν σε καραντίνα για επτά ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συναγερμός έχει σημάνει σε ολόκληρη την Ευρώπη, με αρκετές χώρες μάλιστα να διακόπτουν τα αεροπορικά ταξίδια με τη Μεγάλη Βρετανία.Ειδικότερα, από τα μεσάνυχτα της Κυριακής διέκοψαν τις αεροπορικές τους συνδέσεις η Γερμανία, Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, ενώ Αυστρία και η Σουηδία σχεδιάζουν να ακολουθήσουν. Μάλιστα, το Βέλγιο ανακοίνωσε εκτός της διακοπής των πτήσεων και διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Κύπρου:

«Λαμβάνοντας υπόψιν τα δεδομένα που προκύπτουν αναφορικά με το νέο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2 και σε μία προσπάθεια διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας, για προληπτικούς λόγους και μέχρι να αποσαφηνιστούν περαιτέρω στοιχεία από την επιστημονική κοινότητα, για όσους καταφθάνουν στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου από αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου από σήμερα, 21 Δεκεμβρίου 2020, στις 06:00 το απόγευμα, εφαρμόζονται τα ακόλουθα:

  • Οι επιβάτες θα υποβάλλονται σε εργαστηριακή εξέταση κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο.
  • Όλοι οι επιβάτες που φτάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρονται σε ξενοδοχεία της Δημοκρατίας για υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό επτά ημερών. Τα πρόσωπα κάτω των 18 ετών θα μπορούν να κάνουν τον αυτοπεριορισμό στο σπίτι τους. Δίνεται όμως η δυνατότητα να παραμείνουν σε περιορισμό στα ξενοδοχεία αν ταξιδεύουν με τους γονείς/κηδεμόνες τους ή -εάν δεν μπορούν- να κάνουν τον αυτοπεριορισμό στο σπίτι τους.
  • Την έβδομη ημέρα θα υποβάλλονται εκ νέου σε εργαστηριακό έλεγχο και όσοι έχουν αρνητικό αποτέλεσμα θα συνεχίζουν κατ’ οίκον τον αυτοπεριορισμό τους για 3 επιπλέον μέρες (σύνολο ημερών περιορισμού: 10).
  • Τη δέκατη μέρα και νοουμένου ότι δεν εκδηλωθούν συμπτώματα, τα άτομα θα αποδεσμεύονται αυτόματα. Σε περίπτωση που εκδηλωθούν συμπτώματα, θα πρέπει να γίνεται επικοινωνία με τον προσωπικό τους ιατρό για περαιτέρω ιατρική καθοδήγηση.

Σημειώνεται, ότι το κόστος για τη μεταφορά και τη διαμονή στα ξενοδοχεία επωμίζεται το κράτος. Παράλληλα, για σκοπούς αξιολόγησης και διερεύνησης, όσοι έχουν αφιχθεί την τελευταία εβδομάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο και έχουν διαγνωσθεί θετικοί, στο πλαίσιο των δειγματοληπτικών ελέγχων που διενεργήθηκαν, τα δείγματα θα προωθηθούν στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου για αξιολόγηση ως προς την ύπαρξη της συγκεκριμένου μεταλλαγμένου στελέχους.

Η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για τον κορωνοϊό, σε συνεννόηση με τους αρμόδιους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και οποιαδήποτε νέα σύσταση/εισήγηση πιθανόν να διαφοροποιήσει τις πιο πάνω ρυθμίσεις, οι οποίες θα ανακοινώνονται άμεσα».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments