Ελλάδα

«1821 Πριν και Μετά»: Η έκθεση θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2021 στο Μουσείο Μπενάκη – 100 χρόνια ιστορίας

«1821 Πριν και Μετά»: Η έκθεση θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2021 στο Μουσείο Μπενάκη – 100 χρόνια ιστορίας
«1821 Πριν και Μετά»: Χίλια διακόσια αντικείμενα θα ξεδιπλώσουν περισσότερα από εκατό χρόνια ιστορίας (1770-1870) σε 2.500 τετραγωνικά μέτρα για οκτώ μήνες.

Το 2021 θα είναι η χρονιά που θα γιορταστούν τα 100 χρόνια από το 1821. Ωστόσο η ιστορία της ελληνικής επανάστασης δεν περικλείεται σε ένα έτος. Οι ρίζες της, οι συγκρούσεις, η οικοδόμηση του ελληνικού κράτους συνιστούν μία ολόκληρη περίοδο που θα ξεδιπλωθεί μέσα από την έκθεση «1821 Πριν και Μετά» στο Μουσείο Μπενάκη, στην Πειραιώς 138, τον Μάρτιο του 2021.

Η έκθεση περιλαμβάνει χίλια διακόσια αντικείμενα, μεταξύ των οποίων είναι έργα ζωγραφικής, ιστορικά κειμήλια, αρχειακό υλικό και προσωπικά αντικείμενα αγωνιστών. Τα χρόνια που καλύπτει είναι από το 1770 και το Ορλωφικά μέχρι το 1870.

Η εκθεσιακή αφήγηση θα ξεδιπλώνει σε 2.500 τ.μ. 100 χρόνια ιστορίας μέσα από έργα τέχνης και αρχειακά τεκμήρια που διαθέτουν στις συλλογές τους οι τρεις τράπεζες, καθώς και μέσα από το πλούσιο υλικό του Μουσείου Μπενάκη, το οποίο συγκεντρώθηκε χάρη στους δεσμούς εμπιστοσύνης που διατήρησε –ήδη από την ίδρυσή του– με τις οικογένειες των αγωνιστών και των πρωταγωνιστών της Επανάστασης του 1821.

Μέσα από σημαντικά ζωγραφικά έργα, προσωπικά αντικείμενα πρωταγωνιστών της Επανάστασης και ιστορικά κειμήλια, πλαισιωμένα από σπάνιο αρχειακό υλικό, θα ζωντανέψουν σε τρεις εκθεσιακές ενότητες: Η πορεία προς την εθνική Επανάσταση, η εξέλιξη του πολέμου της ανεξαρτησίας, η ολοκλήρωση του Αγώνα, η δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους και οι πρώτες δεκαετίες της ανάπτυξης και της λειτουργίας του.

Παράλληλα, η αφήγηση θα πλαισιωθεί από χρηστικά αντικείμενα και τεκμήρια της ζωής των Ελλήνων με τρόπο που θα αποδίδει και την καθημερινότητα των ιστορικών περιόδων της έκθεσης.

Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος με το σύνολο των έργων της, τα επιτοίχια κείμενα και τις λεζάντες που τεκμηριώνουν τα εκθέματα και την εποχή τους.

Ευκαιρία αν αναλογιστούμε το βαθύ περιεχόμενο που έχει η έννοια «Ελληνική Επανάσταση»

Όπως ανέφερε ο Τάσος Σακελλαρόπουλος, υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη και συνεπιμελητής της έκθεσης, «η συμπλήρωση διακοσίων ετών από την έναρξη του Αγώνα της ανεξαρτησίας δίνει την ευκαιρία να αναλογιστούμε το βαθύ περιεχόμενο που έχει η έννοια “Ελληνική Επανάσταση”.

Ένα περιεχόμενο που λογικά και συναισθηματικά συνδέεται με την εποχή που προηγήθηκε, όπως και με εκείνη που ακολούθησε. Έτσι, μια μεγάλη έκθεση για τα εκατό πρώτα χρόνια του νεότερου Ελληνισμού εξηγεί, αποκαλύπτει και φωτίζει τα βήματα που έγιναν στη δημιουργία της ταυτότητάς μας».

Η Μαρία Δημητριάδου, επιμελήτρια των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη και συνεπιμελήτρια της έκθεσης, συμπλήρωσε ότι «η έκθεση περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό αντικειμένων που προέρχονται από τις συλλογές του Μουσείου.

Πίνακες ζωγραφικής, έγγραφα, όπλα και ενδυμασίες που φυλάσσονται στους αποθηκευτικούς χώρους του μουσείου έρχονται στο φως και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Οι συλλογές του Αντώνη Μπενάκη, πλαισιωμένες από πολυάριθμες δωρεές, οπτικοποιούν και ζωντανεύουν 100 χρόνια ελληνικής ιστορίας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments