Ελλάδα

Κορωνοϊός Εμβόλιο: Δρακόντεια μέτρα για τη μεταφορά – ΕΚΑΜ κι ελικόπτερο της ΕΛΑΣ

Κορωνοϊός Εμβόλιο: Δρακόντεια μέτρα για τη μεταφορά – ΕΚΑΜ κι ελικόπτερο της ΕΛΑΣ
Κορωνοϊός Εμβόλιο: Ένα τεράστιο δίχτυο ασφαλείας έχει στηθεί έτσι ώστε να γίνει η μεταφορά των εμβολίων χωρίς προβλήματα και με απόλυτη ασφάλεια. Επιστρατεύονται ΕΚΑΜ και ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ.

Περίπου τρεις μέρες απομένουν μέχρι τη μέρα που τα πρώτα εμβόλια κατά του κορονοϊού θα φτάσουν στην Ελλάδα και οι αρχές βρίσκονται σε οργασμό προετοιμασίας ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά των υλικών. Το δίχτυ ασφαλείας που έχει στηθεί για την προστασία των οχημάτων που θα τα μεταφέρουν είναι πρωτοφανές και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, που επικαλείται το Open, όλα είναι έτοιμα για την επιχείρηση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του καναλιού χθες έγινε και προσομοίωση της διαδρομής που θα ακολουθήσει η νταλίκα που θα μεταφέρει τα εμβόλια μέχρι την αποθήκη εδώ στην Αττική. Με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο, την νταλίκα θα συνοδεύουν οχήματα της ΕΛ.ΑΣ και πάνοπλοι αστυνομικοί της ΕΚΑΜ, καθώς και ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ.

Η διαδρομή που θα χρειαστεί για τη μεταφορά έχει χρονομετρηθεί. Στόχος είναι να μην υπάρξει κανένα εμπόδιο, γι’ αυτό και σύμφωνα με το σχεδιασμό, αν χρειαστεί θα κλείσουν ακόμα και δρόμοι. Άνθρωποι από το κέντρο στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα παρακολουθούν τη διαδικασία και θα γνωρίζουν σε ποιο σημείο βρίσκεται η νταλίκα ανά πάσα ώρα και στιγμή. Πρόκειται για μια από τις πιο δύσκολες επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ που έχουν ποτέ στηθεί, αναφέρουν οι πληροφορίες.

Tο σχέδιο «Ελευθερία» – Πώς θα γίνει το εμβόλιο στην Ελλάδα

Το σχέδιο «Ελευθερία» περιγράφει βήμα-βήμα πόσες δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού θα φθάσουν στη χώρα, σε ποιο διάστημα αλλά και από ποιες εταιρείες. Επίσης, αναφέρεται λεπτομερώς στη διαδικασία διανομής και παραλαβής από όλα τα εμβολιαστικά κέντρα.

Οι ηλικίες

Με βάση το σχέδιο προτεραιοποίησης που έχει γίνει, οι εμβολιασμοί θα γίνου ως εξής:

Στην 1η φάση θα εμβολιαστούν

  • Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών
  • Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας
  • Διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης
  • Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης

Στη 2η φάση θα εμβολιαστούν:

Άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων).

Περαιτέρω προτεραιοποίηση:

  • Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω
  • ηλικίας 80 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω
  • Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας
  • Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους
  • Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων)
  • Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19

Στην 3η φάση θα εμβολιαστούν:

Άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα Οι δόσεις των εμβολίων

Στην Ελλάδα αντιστοιχεί ποσοστό του συνόλου των δόσεων που κάθε Παραγωγός Εταιρεία θα διαθέσει, αναλογικό του πληθυσμού της, με δικαίωμα προαίρεσης για περισσότερα.

Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας η χώρα μας θα παραλάβει (οι δόσεις σε εκατομμύρια):

Pfizer/BioNTech: 4,7

AstraZeneca/Oxford: 7,1

Johnson & Johnson: 4,7

Sanofi / GSK: 4,7

Moderna: 1,8

Curevac: 5,3

Με SMS στο 13034 θα κάνουν το εμβόλιο οι πολίτες

Όπως είχε γίνει γνωστό από τις 8 Δεκεμβρίου, με SMS στο 13034 – και με ραντεβού – θα μπορούν όσοι θέλουν να μετακινηθούν προκειμένου να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού από το νέο έτος. Πρόκειται για τον νέο αριθμό που μπαίνει στις ζωές μας και έχει μόνο ένα ψηφίο διαφορά από το γνωστό σε όλους μας 13033.

Αυτός ο αριθμός θα αποστέλλει sms και οι πολίτες θα καλούνται να απαντήσουν εάν θα κάνουμε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού ή όχι. Ακόμα είναι άγνωστο εάν θα αναφέρεται στο sms ποιο εμβόλιο θα κάνουμε.

Πώς γίνονται τα ραντεβού για τον εμβολιασμό

Από τον Ιανουάριο του 2021, οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν και να προγραμματίσουν τα ραντεβού τους για να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού με τους παρακάτω τρόπους:

Μέσω της ιστοσελίδας http://emvolio.gov.gr. και κατόπιν σύνδεσης με τα στοιχεία Taxis. Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω sms στον 5 ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034). Με επίσκεψη σε ΚΕΠ ή σε φαρμακεία για τους Πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται και το ραντεβού για τον επαναληπτικό εμβολιασμό. Ο κάθε πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού.

Τρεις (3) ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Πλέον στην Ελλάδα προχωράει και η οργάνωση των εμβολιαστικών κέντρων. Την Τετάρτη (23/12) το ΑΠΕ-ΜΠΕ βρέθηκε σε τρία ιατρεία εμβολιασμού στο Κέντρο Υγείας Ιλίου, όπου σύμφωνα με τους γιατρούς όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.

Σε κάθε ιατρείο θα υπάρχει ένας γιατρός και μία νοσηλεύτρια ή ένας επισκέπτης υγείας, όπως επίσης θα υπάρχει και ένας επόπτης γιατρός, οπότε το κάθε κέντρο θα είναι πλήρως καλυμμένο. Οι βάρδιες εμβολιασμού θα είναι 7:00-14:00 και 14:00-21:00 και υπολογίζεται ότι θα εμβολιάζονται γύρω στα 170 άτομα ημερησίως.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments