Ελλάδα

Εμβόλιο κατά του κορωνοϊού: Στην Ελλάδα οι πρώτες δόσεις – Ξεκινά η επιχείρηση «Ελευθερία»

Εμβόλιο κατά του κορωνοϊού: Στην Ελλάδα οι πρώτες δόσεις – Ξεκινά η επιχείρηση «Ελευθερία»
Εμβόλιο κατά του κορωνοϊού: Αντίστροφη μέτρηση για τους πρώτους εμβολιασμούς. Ποιοι θα λάβουν τις πρώτες δόσεις.

Ευχάριστα νέα μας επιφύλασσαν τα Χριστούγεννα καθώς το απόγευμα της Παρασκευής 25 Δεκεμβρίου έφτασαν στη χώρα μας τα πρώτα εμβόλια κατά του κορωνοϊού της Pfizer/BionTech. Πρόκειται για τις πρώτες 9.750 δόσεις. Στα σύνορα του Προμαχώνα βρέθηκαν κυβερνητικά στελέχη για την υποδοχή του φορτηγού, το οποίο υπό αυστηρή αστυνομική παρουσία θα διανυκτερεύσει στη Θεσσαλονίκη και το πρωί θα κατευθυνθεί προς την Αθήνα προκειμένου τα εμβόλια να αποθηκευτούν σε hub.

Σημειώνεται ότι με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο, το φορτηγό με τα εμβόλια θα κατευθυνθεί στην πρωτεύουσα υπό άκρα μυστικότητα και υπό τη συνοδεία οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ, ελικοπτέρου και αστυνομικών της ΕΚΑΜ σε μεγάλες αποθήκες στην Αττική. Από εκεί θα ξεκινήσει η διανομή στις 4 άλλες μεγάλες αποθήκες και αρχικά στη Θεσσαλονίκη και στην Καρδίτσα. Θα ακολουθήσει η διανομή τους στα κέντρα όπου θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί.

Μάλιστα, έχει γίνει ήδη προσομοίωση της διαδρομής, η οποία έχει χρονομετρηθεί με στόχο να μην υπάρξει κανένα εμπόδιο και δεν αποκλείεται να κλείσουν ακόμα και δρόμοι κατά τη μεταφορά των εμβολίων. Επίσης, συγκεκριμένα πρόσωπα στο κέντρο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας θα παρακολουθούν όλη τη διαδικασία και θα γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται το όχημα με τα εμβόλια. Στις αποθήκες θα υπάρξει 24ωρη φύλαξη με 3.000 αστυνομικούς να είναι επί ποδός, όπως και ελικόπτερα και drones.

Ταυτόχρονα θα τεθεί σε εφαρμογή η επιχείρηση «Ελευθερία» όπως έχει ονομαστεί το σχέδιο για το εμβόλιο.

Η χορήγηση του σκευάσματος θα ξεκινήσει ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την τεράστια υγειονομική επιχείρηση που έχει στηθεί να ξεκινά την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου. Στο σχέδιο «Ελευθερία» δημοσιεύτηκε το προηγούμενο διάστημα περιγράφεται λεπτομερώς ποιοι θα κάνουν το εμβόλιο, πώς θα γίνεται η μεταφορά και αποθήκευση των δόσεων, πόσα εμβόλια και από ποιες εταιρείες περιμένει η χώρας μας.

Όπως σημειώνεται, η Ελλάδα περιμένει 4,7 εκατομμύρια δόσεις από την Pfizer, 7,1 εκατομμύρια δόσεις από την Astrazeneca, 4,7 εκατομμύρια ευρώ από την Johnson & Johnson, 4,7 εκατομμύρια από την Sanofi, 1,8 εκατομμύρια δόσεις από τη Moderna και 5,3 εκατομμύρια δόσεις από την Curevac. Σύμφωνα με το σχέδιο «Ελευθερία» ο εμβολιασμός θα γίνει σε τρεις φάσεις:

Στην πρώτη φάση θα εμβολιαστούν:

 • Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών
 • Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας
 • Διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης
 • Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης

Συγκεκριμένα, οι πρώτοι που κάτσουν στην καρέκλα την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου στον νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» είναι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας. Επίσης, θα εμβολιαστούν η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Άμυνας και του υπουργείου Υγείας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, οι ηγεσίες του ΕΟΔΥ και του ΕΟΠΥΥ, οι ηγεσίες του Στρατού, της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού και της ΕΥΠ, συνολικά 45 αξιωματούχοι.

Στη δεύτερη φάση θα εμβολιαστούν:

 • Άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Περαιτέρω προτεραιοποίηση:
 • Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω
 • Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω
 • Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
 • Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω
 • Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας
 • Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους
 • Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων)
 • Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19

Στην τρίτη φάση θα εμβολιαστούν:

 • Άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα

DreamLab app: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας βοηθάει να κάνουμε πιο έξυπνες διατροφικές επιλογές

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments