Ελλάδα

Πρώτο περιστατικό αλλεργίας από το εμβόλιο στην Ελλάδα – Πώς αντιμετωπίστηκε

Πρώτο περιστατικό αλλεργίας από το εμβόλιο στην Ελλάδα – Πώς αντιμετωπίστηκε
Εμβόλιο Ελλάδα: Το περιστατικό καταγράφηκε στους χθεσινούς εμβολιασμούς και αφορά μία ελαφριά αλλεργική αντίδραση σε έναν εμβολιασθέντα.

«Μη σοβαρό» χαρακτηρίστηκε από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, το πρώτο καταγεγραμμένο αλλεργικό περιστατικό από το εμβόλιο στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, πρόκειται για μια 32χρονη ειδικευόμενη γιατρό στο νοσοκομείο «Αττικόν».

Το περιστατικό καταγράφηκε στους χθεσινούς εμβολιασμούς και αφορά μία ελαφριά αλλεργική αντίδραση σε έναν εμβολιασθέντα. Συγκεκριμένα, εμφανίστηκε μη σοβαρό αλλεργικό περιστατικό. Λίγο νωρίτερα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε πως «οι αλλεργικές αντιδράσεις για το εμβόλιο είναι σπάνιες» θέλοντας να καθησυχάσει τους πολίτες που πρόκειται να εμβολιαστούν. Πρόσθεσε πως μέσα στα εμβολιαστικά κέντρα «υπάρχει προετοιμασία για την άμεση αντιμετώπιση όποιας αλλεργικής αντίδρασης» ήπιας έως και πιο σοβαρής.

Μία στο εκατομμύριο… κυριολεκτικά οι αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο

Η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως οι αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο είναι εξαιρετικά σπάνιες, μιλώντας για 1,3 αλλεργικές αντιδράσεις για κάθε 1.000.000 δόσεις. «Μόνο αναφυλακτικές αντιδράσεις, πολύ σοβαρές, που οδηγούν το άτομο στο νοσοκομείο κι έχει ανάγκη ενδοφλέβιας χορήγησης φαρμάκων, είναι αυτές που προκαλούν ανησυχία και ίσως πριν το εμβόλιο χρειαστεί η εισήγηση του αλλεργιολόγου», σημείωσε χαρακτηριστικά. Συνεχίζοντας, είπε πως υπάρχει ένας ιός που μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα και δεν είναι άλλος «από τον ιό της παραπληροφόρησης», όπως τόνισε.

Τα κριτήρια για τον εμβολιασμό

Η κ. Θεοδωρίδου, εξήγησε επίσης τα κριτήρια με τα οποία υπήρξε η προτεραιοποίηση στις κοινωνικές ομάδες που θα εμβολιαστούν. Αυξημένος κίνδυνος από νόσηση. Διαπιστώθηκε στους μήνες της πανδημίας ότι η μεγάλη ηλικία αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για βαριά νόσηση. Είναι κατανοητό γιατί οι ηλικιωμένοι είναι πρώτοι από αυτούς που θα εμβολιαστούν. Αυξημένος κίνδυνος λόγω έκθεσης. Η κύρια ομάδα που εκτίθεται είναι οι υγειονομικοί. Όταν ξεκίνησε η προτεραιοποίηση, υπήρχαν σκέψεις για την αποδοχή του εμβολίου από τους υγειονομικούς. Με μεγάλη ικανοποίηση μπορούμε να πούμε πως υπάρχει ευρεία αποδοχή του εμβολίου.

Η διασφάλιση της φροντίδας και της νοσηλείας ατόμων ευάλωτων, ηλικιωμένων, που ζουν σε ειδικές δομές, σε δομές αποκατάστασης ή και χρονίων πασχόντων. Τελευταία ομάδα είναι οι λίγοι, όμως απαραίτητοι υπάλληλοι για τη λειτουργία του κράτους. Όπως εξήγησε, ωστόσο, εμβολιασμοί δεν θα γίνουν σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών. «Στην ομάδα αυτή δεν περιλαμβάνονται άτομα κάτω της ηλικίας των 18 ετών. Δεν υπάρχουν μελέτες για το εμβόλιο σε αυτές τις ηλικίες. Η νόσηση εξάλλου είναι ήπια σε αυτές τις ηλικίες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments