Διεθνή

Εμβόλιο Pfizer: Η διανομή των 200 εκατομμυρίων δόσεων θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2021 στην ΕΕ

Εμβόλιο Pfizer: Η διανομή των 200 εκατομμυρίων δόσεων θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2021 στην ΕΕ
Εμβόλιο Pfizer: Εκπρώσοπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε ότι η αρχική ποσότητα των εμβολίων θα παραδοθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021. Οι συμφωνίες της ΕΕ με άλλες εταιρίες.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκης Επιτροπής, η αρχική ποσότητα των εμβολίων θα διανεμηθεί μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2021. Πρόκειται για 200 εκατομμύρια δόσεις. Την ίδια στιγμή προβληματισμός υπάρχει σε κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Ιταλία που έλαβε πολύ λίγες δόσεις εμβολίου συγκριτικά με χώρες όπως η Ισπανία και η Γερμανία.

Ο εκπρόσωπος διευκρινίζει επίσης ότι διεξάγονται συνομιλίες για την παράδοση επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων, επιλογή που προβλέπεται από το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις Pfizer/BioNTech.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπογράμμισε με μέιλ στο Reuters ότι τα περισσότερα συμβόλαια ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και φαρμακοβιομηχανίες παραγωγής εμβολίων προβλέπουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των παραδόσεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί προς το τέλος του επόμενου έτους.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει υπογράψει συμφωνίες με τις Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna, Sanofi and CureVac για την προμήθεια συνολικά 2 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα αποφασίσει για την έγκριση του εμβολίου της Moderna στις 6 Ιανουαρίου και έχει δηλώσει ότι μπορεί να λάβει αιτήσεις για έγκριση από τις AstraZeneca και Johnson & Johnson κατά το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν διευκρίνισε ότι ορισμένα από τα συμβόλαια προβλέπουν ότι οι πρώτες παραδόσεις θα γίνουν προς τον Μάρτιο.

Η Βρετανία κοντά στο να εγκρίνει το εμβόλιο της AstraZeneca

Την ίδια στιγμή η Βρετανία φαίνεται έτοιμη να υπογράψει συμφωνία για το εμβόλιο της AstraZeneca. Αυτό αναφέρουν ΜΜΕ της χώρας, σημειώνοντας μάλιστα ότι δεν είναι απίθανο το εμβόλιο να πάρει έγκριση σήμερα, Δευτέρα.

Η βρετανική κυβέρνηση εκτιμά ότι αυτό θα είναι το δυνατό όπλο στη φαρέτρα της, καθώς με το εμβόλιο της Οξφόρδης εξασφαλίζουν τις δόσεις που χρειάζονται για να προστατεύσουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ο αρμόδιος υπουργός Nadhim Zahawi δήλωσε στην εφημερίδα The Sun ότι η έγκριση του εμβολίου θα δοθεί πιθανότατα τη Δευτέρα και οι εμβολιασμοί με AstraZeneca θα αρχίσουν στις 4 Ιανουαρίου.

Ο επικεφαλής της εταιρείας πίσω από το εμβόλιο της Οξφόρδης για τον κορωνοϊό δήλωσε ότι οι ερευνητές πιστεύουν πως θα είναι αποτελεσματικό στη νέα μετάλλαξη του ιού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία, προκαλώντας παγκόσμιο συναγερμό.

Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Pascal Soriot, τόνισε πάντως στους Sunday Times ότι απαιτούνται περισσότερες δοκιμές.

Καθώς η Ισπανία, η Σουηδία και ο Καναδάς εντάχθηκαν στον κατάλογο των χωρών που κατέγραψαν κρούσματα της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης, ο Soirot είπε: «Μέχρι στιγμής, πιστεύουμε ότι το εμβόλιο θα παραμείνει αποτελεσματικό. Αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, γι’ αυτό θα το δοκιμάσουμε».

Η εφημερίδα Sunday Telegraph επισημαίνει ότι το εμβόλιο της AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα μπορούσε να διατεθεί μαζικά από τις 4 Ιανουαρίου στη Βρετανία, αν και κυβερνητικός εκπρόσωπος διαμήνυσε ότι ο Ρυθμιστικός Οργανισμός για τα Φάρμακα χρειάζεται ακόμη χρόνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments