ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Μαρία Γαζούλη
Καθηγήτρια ΕΚΠΑ

Μαρία Γαζούλη στο pagenews.gr: Τα εμβόλια είναι ασφαλή – Δεν αφήνουν τίποτα στον οργανισμό

Μαρία Γαζούλη στο pagenews.gr: Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ ξεκαθάρισε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και δεν υπάρχει κάποια ουσία που μένει στον οργανισμό μας μετά τον εμβολιασμό.

Μετά την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα μας ξεκίνησε μια νέα μεγάλη κουβέντα για τις παρενέργειες που μπορεί να παρουσιαστούν σε βάθος χρόνους. Στο σημαντικό αυτό ερώτημα απάντησε η Μαρία Γαζούλη μέσω του Pagenews.gr και της εκπομπής Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη. Η καθηγήτρια βιολογίας και νανοτεχνολογίας ξεκαθάρισε ότι τα εμβόλια των Pfizer και Moderna είναι ασφαλή, ενώ τόνισε ότι μετά τον εμβολιασμό δεν υπάρχει κάτι που θα μείνει στον οργανισμό μας.

Παράλληλα η εθνική μας εκπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων υποστήριξε ότι δεν υπήρξε καμία πολιτική πίεση για πιο γρήγορη κυκλοφορία του εμβολίου καθώς οι επιστήμονες δεν θα μπορούσαν να κάνουν εκπτώσεις σε ένα ζήτημα υγείας για όλη την ανθρωπότητα. Παράλληλα η Μαρία Γαζούλη αναφέρθηκε στην νανοτεχνολογία και πως θα μπορέσει να βοηθήσει την ιατρική στο άμεσο μέλλον.

Για τη συμμετοχή της στην επιτροπή επιστημόνων της Νέας Δημοκρατίας:

“Δέχτηκα με χαρά να συμμετάσχω σε αυτή την επιτροπή ύστερα από την πρόσκληση του κυρίου Στεργίου, του υπεύθυνου προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας γιατί θεωρώ ότι είναι σημαντικό ο κόσμος να ενημερωθεί για την αξία του εμβολιασμού”, ήταν αρχικά η τοποθέτησή της και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα Fake news που κυκλοφορούν:

“Παρατηρείται το φαινόμενο να διαδίδονται πολλά fake news και να δημιουργείται ένα αντιεμβολιαστικό κίνημα το οποίο δεν έχει καμία επιστημονική βάση και ήθελα να συμμετάσχω σε αυτή την επιτροπή προκειμένου με απλά λόγια να αναδείξουμε την αξία του εμβολιασμού και πόσο ασφαλές είναι τα εμβόλια για τον κορωνοϊό και ότι αυτή τη στιγμή είναι το μέσο που έχουμε για να μπορέσουμε να φύγουμε από αυτή την πανδημία. Γ’αυτό, και μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής, θα χαρούμε να συμμετάσχουμε σε αυτή την εθνική προσπάθεια για τον εμβολιασμό”.

Αναφορικά για το πως θα γίνει η ενημέρωση για να πειστούν και όσοι έχουν αμφιβολίες η Μαρία Γαζούλη υποστήριξε ότι:

“Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό των αρνητών του εμβολιασμού και μεταξύ των υγειονομικών, κάτι που μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση. Αυτό έχει να κάνει με την όχι και τόσο καλή πληροφόρηση για το πως λειτουργούν τα εμβόλια. Μιλάμε για μια νέα τεχνολογία που μπορεί να έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα. Οπότε οργανώσαμε την πρώτη συνεδρίαση για τον τομέα υγείας της Νέας Δημοκρατίας. Ο στόχος μας είναι να επεκταθούμε και να κάνουμε ημερίδες σε άλλους χώρους. Επίσης θα δημιουργηθεί ένα site στο οποίο οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν τις ερωτήσεις τους και εμείς θα απαντάμε σε αυτές”.

Για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να παρουσιαστούν παρενέργειες στο μέλλον από τα εμβόλια του κορωνοϊού

“Όλα τα εμβόλια, όπως και τα φάρμακα, για να βγουν στην κυκλοφορία περνούν από κάποιες κλινικές φάσεις ελέγχου. Αυτό έγινε και με τα εμβόλια του κορωνοϊού. Απλά τα έχουμε γρήγορα στα χέρια μας γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε στα χέρια μας μια τεχνολογία και μια τεχνογνωσία που δεν την είχαμε πριν από μερικά χρόνια. Μόλις εμφανίστηκε ο ιός αποκωδικοποιήθηκε το γενετικό του υλικό και ξέραμε με τι είχαμε να κάνουμε και η τεχνολογία του mRNA είναι ήδη γνωστή στους επιστήμονες. Ακούγονται πάρα πολλά για τις παρενέργειες που μπορεί να παρουσιάσει, αλλά δεν ισχύουν. Το mRNA είναι ένα ασταθές μόριο το οποίο είναι αυτό που δίνει την εντολή να συντεθούν οι πρωτεΐνες και μετά καταστρέφεται.

Πολλά εμβόλια για τον κορωνοϊό βρίσκονται στη φάση των κλινικών δοκιμών. Τα πρώτα που εγκρίθηκαν ήταν της Pfizer και της Moderna που αναμένεται να εγκριθεί στις 6 Ιανουαρίου στην Ευρώπη, είναι της ίδιας τεχνολογίας και η σταθεροποίηση του mRNA έγινε με την βοήθεια της νανοτεχνολογίας. Για να μπορέσει να μπει στον οργανισμό και να κάνει τη δουλειά του έπρεπε με κάποιο τρόπο να σταθεροποιηθεί. Η νανοτεχνολογία δημιούργησε το νανολιπίδιο, τον φορέα δηλαδή, για να το μεταφέρει. Αυτό και πάλι είναι κάτι ακίνδυνο γιατί αποτελείται από λιπίδιο που είναι συμβατό με τον οργανισμό”.

 Σχετικά με την συντήρηση του εμβολίου και αν τα πράγματα θα είναι πιο απλά στις επόμενες παρτίδες

“Ναι ισχύει αυτό. Το εμβόλιο της Pfizer είναι για τους -80 βαθμούς Κελσίου αλλά μπορεί να διατηρηθεί για πέντε μέρες σε απλή ψύξη, ενώ της Moderna είναι σε -20 βαθμούς αλλά μπορεί να διατηρηθεί  στους 2 με 8 βαθμούς για 30 ημέρες. Η διαφορά τους είναι στη δομή του νανοσωματιδίου γιατί είναι δυο τεχνολογίες που η κάθε μια ανέπτυξε μόνη της, οπότε τα λιπίδια που χρησιμοποιήθηκαν για το εμβόλιο της Moderna φαίνεται να είναι πιο σταθερά σε λιγότερο χαμηλές θερμοκρασίες, αυτή είναι η διαφορά. Σαφέστατα θα βοηθήσει να φτιαχτεί κάτι που θα διατηρείται σε καλύτερες συνθήκες γιατί το -70 και το -80 είναι δύσκολο”.

Για το αν τα δυο εμβόλια που έχουμε μέχρι σήμερα θα μπορέσουν στο μέλλον να διαιρούνται όπως αυτό της γρίπης, η Μαρία Γαζούλη τόνισε:  “Εκεί στοχεύουν οι εταιρίες να αναπτυχθούν κάποια εμβόλια που θα είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμα. Το πόσο αποτελεσματικό είναι ένα εμβόλιο εξαρτάται και από τον τρόπο εμβολιασμού, αλλά έχει γίνει σχετικός έλεγχος στις κλινικές μελέτες. Φυσικά εξαρτάται από την ανοσιακή απόκριση του κάθε ατόμου γιατί ο καθένας από εμάς έχει διαφορετικά γενετικό υλικό και δεν απαντάμε με την ίδια ακρίβεια σε ένα ερέθισμα, είναι κάτι που θα πρέπει να το περιμένουμε”.

Για το πότε θα γνωρίζουμε ποιος είναι ο χρόνος ανοσίας

“Αυτό είναι κάτι που μελετάται. Φαίνεται ότι τα εμβόλια μας δίνουν τέσσερις μήνες επάρκειας, αλλά και μετά από αυτό το διάστημα υπάρχει η ανοσία μνήμης που μας προστατεύει. Δεν μπορούμε να το απαντήσουμε τώρα, είναι κάτι που θα φανεί και στην πορεία. Είναι πιθανό η αναμνηστική δόση να γίνεται μια φορά το χρόνο όπως γίνεται και με την γρίπη”.

Στη συνέχεια η Καθηγήτρια Βιολογίας – Νανοϊατρικής αναφέρθηκε στις παρενέργειες που έχουν παρουσιαστεί μέχρι τώρα: “Εκτός από τις 8 περιπτώσεις που δημιουργήθηκαν κάποιες πιο σοβαρές παρενέργειες που δεν ήταν μη αντιμετωπίσιμες, με κάποιες αλλεργικές αντιδράσεις, τα συστατικά που έχουν μέσα και τα δυο εμβόλια είναι αρκετά ασφαλή. Αυτές οι παρενέργειες είναι αναμενόμενες όπως και στο εμβόλιο της γρίπης, αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να μας φοβίσει. Για αυτά τα εμβόλια δεν υπάρχει θέμα μακροπρόθεσμης παρενέργειας όπως είπα και πριν το mRNA καταστρέφεται δεν υπάρχει κάτι που μένει στον οργανισμό”.

Για το αν θα δούμε και άλλα εμβόλια της νέας τεχνολογίας όπως αυτά των Fitzer και Moderna ή και ακόμα πιο σύγχρονα

“Υπάρχει ακόμα ένα που τώρα ολοκληρώνεται η κλινική φάση τρία το οποίο και αυτό είναι της τεχνολογίας mRNA. Τα υπόλοιπα έχουν να κάνουν με την πιο παλιά τεχνολογία, αλλά αυτό θα αποτελέσει και μια πλατφόρμα και για άλλα νοσήματα. Αυτή η τεχνολογία είναι πολύ σημαντική και το γεγονός ότι σταθεροποιήσαμε το mRNA μπορεί να μας φανεί χρήσιμο και για άλλα νοσήματα. Οι μελέτες με τα mRNA είχαν ξεκινήσει και για τον ιό του HIV από τη στιγμή που οι επιστήμονες μπόρεσαν να σταθεροποιήσουν θα μπορεί να αποτελέσει μια καλή πλατφόρμα για το μέλλον”.

Σαν εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων η Μαρία Γαζούλη ήταν η κατάλληλη να μιλήσει για τα όσα ακούστηκαν για πολιτικές πιέσεις για την κυκλοφορία του εμβολίου

“Είμαι νέο μέλος της επιτροπής, αλλά έχω παρακολουθήσει και μπορώ να διαβεβαιώσω ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η επιτροπή απαρτίζεται από επιστήμονες και εμπειρογνώμονες με μεγάλη εμπειρία στα αντικείμενα και πρέπει να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά όλους του κατατεθειμένους φακέλους προκειμένου να πάρει μια απόφαση, δεν γίνονται εκπτώσεις σε αυτές τις περιπτώσεις. Η επιτροπή δεν υποκύπτει σε πολιτικές πιέσεις”.

Αναφορικά με την επιστήμη της νανοτεχνολογίας και της νανοϊατρικής

“Είναι η μελέτη πολλών γνωστών ουσιών στη μορφή της νανοδομής τους. Έχει να δώσει πολλά κυρίως στην μεταφορά φαρμάκων ως φορέας. Είδαμε ότι η συμβολή της στα εμβόλια ήταν θεαματική. Ο ένας τομέας της είναι στην μεταφορά ουσιών και φαρμάκων. Έχει συμβάλει σε πολλές νέες τεχνολογίες που βλέπουμε και ευτυχώς στην Ελλάδα έχουμε καλούς επιστήμονες πάνω σε αυτό το αντικείμενο και πραγματικά πρωτοπορούμε”.