Κόσμος

Εμβόλιο Pfizer – BioNTech: O ΠΟΥ χορήγησε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης

Εμβόλιο Pfizer – BioNTech: O ΠΟΥ χορήγησε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης
Εμβόλιο Pfizer - BioNTech: Τι σημαίνει η άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης.
Εμβόλιο Pfizer - BioNTech: Τι σημαίνει η άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χορήγησε σήμερα Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου, για πρώτη φορά μετά την έναρξη πανδημίας, άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης σε ένα εμβόλιο κατά της Covid-19.

Το εμβόλιο είναι αυτό των Pfizer/BioNTech, διευκολύνοντας έτσι χώρες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο γρήγορα, όπως τόνισε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία του ΟΗΕ. «Αυτό είναι ένα πολύ θετικό βήμα για να διασφαλιστεί η καθολική πρόσβαση σε εμβόλια κατά της Covid-19», δήλωσε στην ανακοίνωση η δρ. Μαριάντζελα Σιμάο, αρμόδια στον ΠΟΥ για την πρόσβαση σε φάρμακα.

Μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης υπάρχει αυτή η διαδικασία

Αυτή η διαδικασία, την οποία ο ΠΟΥ μπορεί να χρησιμοποιήσει σε περιπτώσεις υγειονομικής έκτακτης ανάγκης, επιτρέπει σε χώρες που δεν έχουν απαραίτητα τα μέσα να προσδιορίσουν γρήγορα από μόνες τους την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια ενός φαρμάκου, να έχουν πιο γρήγορη πρόσβαση στη θεραπεία.

Η διαδικασία επιτρέπει επίσης στην UNICEF, την υπηρεσία του ΟΗΕ που είναι υπεύθυνη για ένα σημαντικό μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας για τη διανομή εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού σε όλο τον κόσμο και τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας, να αγοράσουν το εμβόλιο για να το διανείμουν σε φτωχές χώρες, συμπλήρωσε ο ΠΟΥ.

Η δρ. Σιμάο πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για να έχουμε αρκετές δόσεις εμβολίου για να καλύψουμε τις ανάγκες των πληθυσμιακών ομάδων που έχουν προτεραιότητα να εμβολιαστούν σε όλο τον κόσμο».

Να θυμίσουμε ότι το εμβόλιο Pfizer/BioNTech χορηγείται ήδη για αρκετές εβδομάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις ΗΠΑ και στην Ελβετία, μεταξύ πολλών άλλων χωρών.

Αρκετοί εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη εμβολιαστεί με αυτό το εμβόλιο, το οποίο εκτιμάται ότι είναι κατά 95% αποτελεσματικό, αλλά απαιτεί πολύ χαμηλές θερμοκρασίες συντήρησης, σε μείον 80 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη τη διανομή και την αποθήκευσή του.

Να θυμίσουμε ότι στη Βρετανία εγκρίθηκε και το εμβόλιο της AstraZeneca. Για αυτή την εξέλιξη μίλησε στην ΕΡΤ ο Σερ Μενέλαος Πάγκαλος, Έλληνας αντιπρόεδρος της AstraZeneca, μία μέρα μετά την έγκριση του εμβολίου. Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Έρευνας και Ανάπτυξης της AstraZeneca τόνισε ότι το εμβόλιο θα προσφέρει προστασία από τον κορωνοϊό για τουλάχιστον ένα χρόνο, ενώ σημείωσε ότι είναι αποτελεσματικό απέναντι στις μεταλλάξεις του ιού.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments