ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Μίνα Γκάγκα
Διευθύντρια Πνευμονολογικής Κλινικής «Σωτηρία»

Μίνα Γκάγκα στο pagenews.gr: Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν

Μίνα Γκάγκα στο pagenews.gr: Η διευθύντρια Πνευμονολογικής Κλινικής στο «Σωτηρία» μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader» με τον Δημήτρη Τάκη. Αναφέρθηκε στη διαδικασία του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στο νοσοκομείο της και συνολικά, ανέλυσε την πορεία της πανδημίας στη χώρα, ενώ υποστήριξε ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν.

Για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα μίλησε η διευθύντρια Πνευμονολογικής Κλινικής στο «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader» με τον Δημήτρη Τάκη.

Η καθηγήτρια αναφέρθηκε στη διαδικασία του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στο νοσοκομείο της και συνολικά, ανέλυσε την πορεία της πανδημίας στη χώρα, ενώ υποστήριξε ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν. Διαβάστε τι είπε η Μίνα Γκάγκα στον Δημήτρη Τάκη για:

Για τη διαδικασία του εμβολιασμού και πώς έχουν ανταποκριθεί οι υγειονομικοί:

«Ενημερωνόμαστε όλοι και υπάρχει μια μεγάλη καμπάνια από διάφορες πηγές. Μεταξύ μας μέσα στα νοσοκομεία, από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και την Περιφέρεια, από το υπουργείο , υπάρχει ενημέρωση. Φυσικά, όποιος θέλει μπορεί να ζητήσει περισσότερα πράγματα και πάντα όποιος έρχεται το προσωπικό είναι πρόθυμο να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Να σας πω πως πάει ο εμβολιασμός εδώ στο «Σωτηρία». Στην τρίτη μέρα έχουμε τελειώσει 250 δόσεις από την Κυριακή που ξεκίνησαν. Εδώ έχουμε δηλώσει οι περισσότεροι ότι θέλουμε να εμβολιαστούμε, σχεδόν όλοι.  Είμαστε νοσοκομείο αναφοράς, έχουμε τα περισσότερα περιστατικά μέχρι τώρα, ξέρουμε τα υπέρ και τα κατά πολύ καλά».

Για το πώς ανταποκρίνεται το «Σωτηρία» στις αυξανόμενες ανάγκες που υπάρχουν και πόσοι νοσηλεύονται:

«Έχει μειωθεί σημαντικά (σ.σ. ο αριθμός των νοσηλευομένων) και στο δικό μας νοσοκομείο και πανελλαδικά. Από περίπου 4.500 αρρώστους που είχαμε αρχές του μήνα, τώρα είμαστε γύρω στους 2.300. Έχει μειωθεί σημαντικό ο αριθμός των αρρώστων που νοσηλεύουμε με Covid-19», είπε η κ. Γκάγκα. Στη συνέχεια η καθηγήτρια μίλησε για το τι σημαίνει να είναι κανείς σε ΜΕΘ.

«Η Μονάδα δίνει ουσιαστικά χρόνο στον ασθενή να φτιάξει ο πνεύμονάς του. Δηλαδή κάνει την αναπνευστική κίνηση ο αναπνευστήρας για τον ασθενή, αλλά πρέπει να γίνει καλά από την πνευμονία. Αυτό θέλει τον χρόνο του και κάποιες φορές το καταφέρνουμε και κάποιες φορές δεν μπορούμε, δυστυχώς».

Για τη διαφορά ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού για τους διασωληνωμένους:

«Είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των αρρώστων που χρειάστηκαν να μπουν σε ΜΕΘ στο δεύτερο κύμα. Γενικά, είχαμε πολύ περισσότερους ασθενείς στο δεύτερο κύμα. Ο χρόνος παραμονής στη Μονάδα είναι μεγάλος και στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα. Υπάρχουν άρρωστοι που ξεπερνούν τους δύο μήνες στη Μονάδα. Γι’ αυτό πολλές φορές βγαίνουν από τη Μονάδα και χρειάζονται αποκατάσταση σε ειδικά ιδρύματα ή με φυσιοθεραπείες στο σπίτι. Η παραμονή στη Μονάδα είναι μακροχρόνια, από την αρχή ήταν. Εξαρτάται, βέβαια, από τον άνθρωπο, αν υπήρχαν άλλες λοιμώξεις κ.ά. Η αποκατάσταση μπορεί να χρειαστεί δύο, τρεις εβδομάδες ή ένα μήνα.

Για την πιθανότητα να έρθει ένα τρίτο κύμα κορωνοϊού και τι χαρακτηριστικά μπορεί να έχει αυτό αν έρθει:

«Μας φοβίζει όλους στα νοσοκομεία ένα τρίτο κύμα και νομίζω όλους τους υγειονομικούς. Είναι πολύ εύκολο αν ξεφύγουμε αυτές τις ημέρες που είναι μέρες γιορτών που θέλουμε να δούμε φίλους και οικογένεια. Αν ξεφύγουμε και δούμε πάρα πολλούς φίλους, τα κρούσματα μπορεί να πολλαπλασιαστούν πάρα πολύ γρήγορα. Το είδαμε να γίνεται σε άλλες χώρες. Δηλαδή το Ισραήλ έκανε το Χανούκα που ήταν πριν από τις γιορτές και τα κρούσματα πολλαπλασιάστηκαν, μπήκε και σε τρίτο lockdown. Η Αμερική μετά το Thanksgiving είχε πολύ περισσότερα κρούσματα. Είναι κάτι που το βλέπυμε με τις γιορτές, όταν οι άνθρωποι ανοίγονται και βλέπουν περισσότερο κόσμο.

Είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε, και την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα που είναι μπροστά μας, τις επαφές μας στους λιγότερο δυνατό ανθρώπους, κρατώντας τα μέτρα. Μπορούμε να δούμε τους φίλους μας με μάσκα, να περπατήσουμε μαζί ή σε έναν χώρο καλά αεριζόμενο. Αλλά χωρίς μάσκα, πρέπει να είναι ελάχιστοι αυτοί που βλέπουμε».

Για το «καυτό» ζήτημα της λειτουργίας των σχολείων που συζητιέται ακόμα στην Επιτροπή των ειδικών:

«Εγώ είμαι φανατικός θιασώτης του ανοίγματος των σχολείων. Πάντα, από την αρχή. Γιατί μέχρι τώρα οι επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά και νοσούν λιγότερο και μεταδίδουν λιγότερο τη νόσο. Γι’ αυτό και οι μελέτες για το εμβόλιο έγιναν στους ενήλικες, όχι στα παιδιά. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν κρατήσει ανοιχτά τα σχολεία, Νομίζω ότι δεν είναι πρόβλημα των παιδιών, αλλά πόσο οι μεγάλοι κρατάμε τα μέτρα και αν οι γονείς συγχρωτίζονται πιο πολύ. Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε, να ανοίξουμε τα σχολεία γιατί είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη των παιδιών, για την κοινωνική τους ανάπτυξη, την ψυχολογική τους ανάπτυξη και νομίζω ότι είναι καλό και για τους γονείς να έχουν παιδιά που βλέπουν τους φίλους τους, που είναι εκτός σπιτιού. Άρα, ελπίζω ότι τα κρούσματα θα είναι τέτοια που δεν θα συνεχιστεί το lockdown και θα μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σχολεία. Πραγματικά, δεν θεωρώ ότι τα σχολεία είναι πηγή μόλυνσης».