Ελλάδα

Εμβόλιο κορωνοϊός: Η απαραίτητη προϋπόθεση για να εμβολιαστεί οποιοσδήποτε

Εμβόλιο κορωνοϊός: Η απαραίτητη προϋπόθεση για να εμβολιαστεί οποιοσδήποτε
Εμβόλιο κορωνοϊός: Όποιος πολίτης δεν διαθέτει ΑΜΚΑ, δεν μπορεί να εμβολιαστεί.

Η έναρξη των εμβολιασμών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη έχει πυροδοτήσει ένα κύμα ελπίδας ότι η περιπέτεια με την πανδημία του κορωνοϊού θα τελειώσει για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Υγείας, στις 20 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα, με την ηλεκτρονική πλατφόρμα να ανοίγει τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα.

Η διαδικασία για τον εμβολιασμό

Ο εμβολιασμός θα γίνεται με τρεις τρόπους:

  • Μέσω της άυλης συνταγογράφησης
  • Μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr
  • Mέσω φαρμακείου ή μέσω ΚΕΠ

Τι θα γίνει με το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας όσοι θα λαμβάνουν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, θα μπορούν να λαμβάνουν σε ψηφιακή μορφή πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα μπορούν να το αξιοποιούν για προσωπική χρήση και θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία του εμβολιαζόμενου (πότε εμβολιάστηκε κλπ.).

Ο ΑΜΚΑ απαραίτητος για τον εμβολιασμό

Όπως διευκρίνισε από τις 28 Δεκεμβρίου ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) είναι απαραίτητος για τον εμβολιασμό των πολιτών. Είχε τονίσει ότι όσοι πολίτες δεν έχουν ΑΜΚΑ, θα πρέπει να καταφεύγουν στα κατά τόπου ΚΕΠ για να προχωρούν στην άμεση έκδοσή του.

Όπως έχει κάνει γνωστό η κυβέρνηση, βαθμιαία θα έρχονται και μεγαλύτερες ποσότητες εμβολίων, γεγονός που θα επιτρέπει τον εμβολιασμό περισσότερων ομάδων.

Ποια είναι τα κριτήρια προτεραιοποίησης για τους εμβολιασμούς

1. Ο αυξημένος κίνδυνος από νόσηση: Η μεγάλη ηλικία αποτελεί το νούμερο ένα κίνδυνο για βαριά νόσηση.

2. Ο αυξημένος κίνδυνος λόγω έκθεσης στον ιό: Σε αυτή την περίπτωση γίνεται λόγος για τους υγειονομικούς. Οι υγειονομικοί αποτελούν το παράδειγμα και τον φωτεινό φάρο για τους υπόλοιπους, ώστε να εμβολιαστούν.

3. Η διασφάλιση της φροντίδας και της νοσηλείας ατόμων ευάλωτων και ηλικιώμενων που ζούν σε δομές αποκατάστασης ή φιλοξενίας.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι στην προτεραιοποίηση δεν περιλαμβάνονται παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών, καθώς δεν υπάρχουν μελέτες που να υποδεικνύουν την ανάγκη εμβολιασμού σε παιδιά.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr. Εκεί σημειώνεται ότι:

«Η Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού για την covid-19 ξεκίνησε. Το εμβόλιο είναι στα χέρια μας. Εγκεκριμένο για την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά του από τους αρμόδιους διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον EMA (European Medicines Agency) και τον FDA (US Food and Drug Administration).

Ο εμβολιασμός, δωρεάν για όλους, ξεκινά για τους ανθρώπους στην πρώτη γραμμή της υγείας, τις ευπαθείς ομάδες, για όσους βρίσκονται σε κλειστές δομές / δομές φροντίδας και όσους υπηρετούν σε σημαντικές υπηρεσίες του κράτους.

Στόχος, να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού άνω των 18 ετών. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μπορεί να αλλάξει την προτεραιότητα ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα είναι διαθέσιμες. Δε χρειάζεται να καλέσετε για να εμβολιαστείτε, καθώς όλοι θα ενημερωθούν για το ραντεβού τους την κατάλληλη στιγμή. Το εμβόλιο είναι προαιρετικό, αλλά απαραίτητο για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας. Και δεν ξεχνάμε. Συνεχίζουμε να φοράμε μάσκα και να κρατάμε αποστάσεις για όσο χρειαστεί».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments