Διεθνή

ΟΑΣΕ: Η Σουηδία αναλαμβάνει την προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία

ΟΑΣΕ: Η Σουηδία αναλαμβάνει την προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία
ΟΑΣΕ: Η σκανδιναβική χώρα παίρνει τα ηνία του Οργανισμού για τους επόμενους 12 μήνες.

Την Αλβανία διαδέχεται η Σουηδία στην προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που έχει την έδρα του στη Βιέννη. Η σκανδιναβική χώρα αναλαμβάνει από σήμερα και για 12 μήνες.

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ, μόλις στις αρχές Δεκεμβρίου είχε επιλυθεί ένα αδιέξοδο που απασχολούσε επί μήνες τον ΟΑΣΕ και αφορούσε την κάλυψη τεσσάρων κενών σημαντικών θέσεων, ανάμεσα σε αυτές εκείνη του γενικού γραμματέα του Οργανισμού. Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών των 57 χωρών-μελών του ΟΑΣΕ εξέλεξε τελικά τη Γερμανίδα διπλωμάτη καριέρας Χέλγκα Σμιντ ως γενική γραμματέα του Οργανισμού στις 4 Δεκεμβρίου, κατά την ετήσια Σύνοδό του που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.

Η 59χρονη νέα γενική γραμματέας του ΟΑΣΕ θεωρείται εξαιρετικά έμπειρη στην εξωτερική πολιτική, διατελώντας έως τώρα επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, και έχοντας παίξει καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία του Πυρηνικού Προγράμματος του Ιράν που είχε υπογραφεί το 2015 στη Βιέννη.

Τον περασμένο Ιούλιο, η αρχικά προγραμματισμένη παράταση της θητείας των επικεφαλής των θεσμών του ΟΑΣΕ είχε αποτύχει εξαιτίας της αντίστασης κάποιων αντιπροσωπειών, ωστόσο στη διαδικτυακή υπουργική σύνοδο επιτεύχθηκε η απαραίτητη συναίνεση για το πακέτο κάλυψης για τα επόμενα τρία χρόνια, των τεσσάρων ηγετικών θέσεων που πρότεινε η απερχόμενη πλέον αλβανική Προεδρία.

Ποιοι καλύπτουν τις άλλες θέσεις

Η έως τώρα υφυπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, η 66χρονη Τερέζα Ριμπέιρο, η οποία, πέραν της διπλωματικής της σταδιοδρομίας, έχει εργαστεί στο παρελθόν στον χώρο της ενημέρωσης, αναλαμβάνει τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία των ΜΜΕ.

Ο 45χρονος Ιταλός πρώην βουλευτής Ματέο Μεκάτσι είναι ο νέος επικεφαλής του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ, το οποίο, με έδρα του τη Βαρσοβία, ειδικεύεται ιδιαίτερα στην παρακολούθηση εκλογών. Ο ίδιος εργαζόταν έως τώρα για μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση για τα δικαιώματα του λαού του Θιβέτ, έχοντας ήδη ηγηθεί πολλών αποστολών παρακολούθησης εκλογών για λογαριασμό του ΟΑΣΕ σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Έσπασε και ένα «ταμπού»

Με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν και πρώην πρέσβη της χώρας του στην Αυστρία, τον 56χρονο Κάιρατ Αμπραχμάνοφ, αναλαμβάνει για πρώτη φορά ένας εκπρόσωπος του μετασοβιετικού χώρου, μία από τις τέσσερις κορυφαίες θέσεις του ΟΑΣΕ, εκείνη του Ύπατου Εκπροσώπου για τις εθνικές μειονότητες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments