Ελλάδα

Πότε ανοίγουν τα μαγαζιά: Ο Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε για ζώνες

Πότε ανοίγουν τα μαγαζιά: Ο Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε για ζώνες
Πότε ανοίγουν τα μαγαζιά: Ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε «αν οι γιατροί μας πούνε ότι εκεί μπορούμε να ανοίξουμε με ασφάλεια, θα το κάνουμε».

Τίποτα δεν αποκλείεται, όσον αφορά τη λειτουργία του λιανεμπορίου, ακόμη και το άνοιγμα σε ζώνες, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη. «Το ενδεχόμενο να ανοίξει το λιανεμπόριο σε ζώνες δεν έχει αποκλειστεί, κι αναλόγως της εξελίξεως της πανδημίας θα το δούμε. Στην προηγούμενη φάση δεν ήταν εφικτό. Αν οι γιατροί μας πούνε ότι εκεί μπορούμε να ανοίξουμε με ασφάλεια, θα το κάνουμε» σημείωσε ο υπουργός σήμερα στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε πάντως ότι μπορεί στην παρούσα φάση να ξεφύγαμε από το τρίτο κύμα της πανδημίας, και να είμαστε στην καλύτερη θέση στην Ευρώπη μετά τη Φινλανδία, αυτό δεν έγινε όμως χωρίς κόστος σε θανάτους και στην οικονομία. «Αυτό που κερδίσαμε μπορεί να χαθεί σε δύο 24ωρα. Όποιος ξεθάρρεψε είναι μέσα σε θύελλα, επομένως πρέπει να κινηθούμε με εξαιρετικά προσεκτικά βήματα για να μην επιτρέψουμε στο τρίτο κύμα να πλήξει και την Ελλάδα όπως την υπόλοιπη Ευρώπη. Η πανδημία δεν έφυγε, είναι εδώ», τόνισε.

Πώς θα γίνονται οι αγορές:

Όσον αφορά τις αγορές εντός καταστήματος με ραντεβού ξεκαθάρισε ότι αυτές «θα εξαρτηθούν από την πανδημία». Παράλληλα είπε: «Θα έχουμε συζήτηση με την επιτροπή τις επόμενες μέρες. Η μεγαλύτερη αγωνία μου είναι να μην έρθει στην Ελλάδα το τρίτο κύμα που είναι χειρότερο του δεύτερο. Θα ακολουθήσουμε στρατηγική πλήρους ελέγχου της πανδημίας». «Αν πετύχουμε μεγάλη μείωση κρουσμάτων, θα έχουμε μεγαλύτερο ευελιξία».

Ακόμη δήλωσε: «Η παράδοση εκτός πήγε πάρα πολύ καλύτερα απ’ ό,τι περίμεναν, γι’ αυτό σταμάτησαν οι γκρίνιες. Έχουμε σενάριο για το πώς θα μπορέσει να μετεξελιχθεί ο τρόπος των αγορών μας σε περίπτωση που η πανδημία έχει ηπιότερη φάση».

Τις προηγούμενες ημέρες, είχε αναφερθεί πως, το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου θα γίνει σταδιακά και πιθανότατα όχι πριν από τις 15 Ιανουαρίου, ενώ ακόμα κι όταν αρθεί το απόλυτο απαγορευτικό, θα εφαρμοστεί μια ακόμα υβριδική μορφή λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

Το επόμενο βήμα μετά το click away, θα είναι το click in shop, δηλαδή το ραντεβού όχι απλώς για την παραλαβή κάποιας παραγγελίας, αλλά για την επίσκεψη του πελάτη εντός του καταστήματος. Όπως λένε, όμως, οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, μια τέτοια λύση δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα μικρά καταστήματα των λίγων τετραγωνικών, συμπληρώνοντας ότι ήδη η αγορά πλην κέντρου λειτουργεί ατύπως με ανάλογο τρόπο, με την αγωνία της κάλυψης έστω ελάχιστου μέρους των απωλειών τζίρου.

Υπενθυμίζεται ότι η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων ανοίγει στις 11 Ιανουαρίου, δηλαδή πιθανότατα πριν καν τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα click in shop. Όλες οι έρευνες των τελευταίων ετών από την ΕΣΕΕ, έχουν δείξει ότι πάνω από τους μισούς εμπόρους αναδεικνύουν ως πιο αποδοτικό το χρονικό διάστημα των εκπτώσεων ως το τέλος Ιανουαρίου κι αυτό επιτείνει την αγωνία των περίπου 235 χιλιάδων επαγγελματιών του κλάδου αλλά των 350 χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων, για τον τζίρο αυτής της περιόδου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments