Ελλάδα

Lockdown: Το τρομακτικό νούμερο που οδήγησε στις νέες ανακοινώσεις Πέτσα

Lockdown: Το τρομακτικό νούμερο που οδήγησε στις νέες ανακοινώσεις Πέτσα
Lockdown: Μονόδρομος ήταν η λήψη νέων μέτρων.

Lockdown σε όλη τη χώρα ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου 2 Ιανουαρίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, με τα μέτρα να ισχύουν για την επόμενη μία εβδομάδα.  «Από αύριο 3 Ιανουαρίου στις 6:00 το πρωί μέχρι το πρωί στις 6:00 της 11ης Ιανουαρίου μένουμε σπίτι. Το κουδούνι θα χτυπήσει ξανά στις 11 Ιανουαρίου στα σχολεία», είπε χαρακτηριστικα, ανακοινώνοντας πως σταματά το click away, κλείνουν βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, κέντρα περιποίησης νυχιών και εκκλησίες, η απαγόρευση κυκλοφορίας από αύριο θα ισχύει ξανά από τις 9:00 το βράδυ, ενώ σταματούν και οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος.

Οι ανακοινώσει αυτές για όσους είχαν επίγνωση των πραγματικών επιδημιολογικών δεδομένων στη χώρα, δεν αποτελούν έκπληξη. Η κατάσταση δεν είναι καλή και είναι βέβαιο ότι θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο δεκαήμερο όταν και θα υπάρξουν τα νούμερα από την κινητικότητα των πολιτών στις γιορτές.

Πώς φτάσαμε λοιπόν στα νέα μετρα;

Το στοιχείο που ανησύχησε περισσότερο τους επιδημιολόγους και οδήγησε σε νέο, σκληρό lockdown είναι η κατάσταση στην Αθήνα. Τα μοντέλα που εξετάζουν οι λοιμωξιολόγοι δείχνουν ότι αν δεν ανακοπεί άμεσα η δυναμική του ιού στην πρωτεύουσα θα δούμε σύντομα εικόνες Θεσσαλονίκης. Γι’ αυτό τα νέα μέτρα ήταν μονόδρομος. Πλέον, στόχος είναι να περιοριστεί  η διασπορά και να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου και στη συνέχεια να αρχίσει η σταδιακή άρση του lockdown.

Διευκρινίζεται ότι από αύριο, τίθεται σε εφαρμογή το νέο αυστηρό lockdown στη χώρα. Έτσι, κλείνουν:

  • εμπορικά καταστήματα που λειτουργούσαν με «παράδοση εκτός» (click away),
  • βιβλιοπωλεία,
  • κομμωτήρια,
  • υπηρεσίες περιποίησης νυχιών,
  • ΚΤΕΟ και
  • οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος.

Επίσης:

  • Επανέρχεται η απαγόρευση μετακινήσεων στο αυστηρότερο ωράριο, από τις 21:00 το βράδυ μέχρι και 5:00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.
  • Οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανείων Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους. Η λειτουργία θα πραγματοποιηθεί εσωτερικά από τους ιερείς, αλλά χωρίς πιστούς

Στα τέλη της δεύτερης εβδομάδας του Ιανουαρίου, η αρμόδια επιτροπή ειδικών και η κυβέρνηση θα αξιολογήσουν εκ νέου την επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα και βάσει αυτής θα υπάρχουν νεότερες ανακοινώσεις για τους υπόλοιπους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments