Διεθνή

Στέλλα Κυριακίδου: Μπορούμε να βγούμε από αυτή την κρίση ταχύτερα μαζί

Στέλλα Κυριακίδου: Μπορούμε να βγούμε από αυτή την κρίση ταχύτερα μαζί
Στέλλια Κυριακίδου: Επεσήμανε ότι « διαπραγματευόμαστε για επιπλέον εμβόλια από την Pfizer - BioNTech».

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλα Κυριακίδου τόνισε σε δηλώσεις της ότι η κατάσταση όσο αφορά στα εμβόλια και στους ρυθμούς εμβολιασμού θα βελτιωθεί βήμα προς βήμα.

«Κατανοώ ότι όλοι βλέπουν τώρα τον ρυθμό του εμβολιασμού. To κώλυμα αυτή τη στιγμή δεν είναι ο αριθμός παραγγελιών, αλλά η παγκόσμια έλλειψη παραγωγικής ικανότητας. Αυτό ισχύει επίσης για τη Pfizer – BioNTech. Η ΕΕ χρηματοδότησε την Pfizer – BioNTech από νωρίς με 100 εκατομμύρια ευρώ για να αυξήσει τις τρέχουσες παραγωγικές ικανότητες και έλαβε δέσμευση για συνολικά 300 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου».

«Η κατάσταση θα βελτιωθεί βήμα -βήμα» υπογράμμισε η κυρία Κυριακίδου επισημαίνοντας ότι « διαπραγματευόμαστε για επιπλέον εμβόλια από την Pfizer – BioNTech». Η ίδια προσέθεσε ότι «άλλοι παρασκευαστές με τους οποίους έχουμε συμβόλαια βρίσκονται κοντά στην έγκριση της ΕΕ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το φθινόπωρο του 2020 κανείς δεν θα μπορούσε να πει με βεβαιότητα ποιο εμβόλιο θα ήταν επιτυχές, η ΕΕ τα πάει πολύ καλά με την επιλογή των εμβολίων».

Επιπλέον, σημείωσε ότι η ΕΕ βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις από πολύ νωρίς με την Pfizer – BioNtech «καθώς και με άλλους παρασκευαστές, που βρίσκονταν σε πολλά υποσχόμενη πορεία για ένα εμβόλιο το καλοκαίρι του 2020. Συμφωνήσαμε στην ΕΕ ότι δεν πρέπει να βάζουμε όλα τα αυγά μας σε ένα καλάθι. Διότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τα κράτη μέλη να καταλήξουν χωρίς αποτελεσματικό εμβόλιο. Αυτή την προσέγγιση χαιρέτισαν ρητά όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων».

Τέλος, η Ευρωπαία Επίτροπος εξήγησε ότι « εάν όλες οι προετοιμασίες φτάσουν μέχρι την έγκριση, η Ευρώπη θα διαθέτει περισσότερες από δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου για όλα τα 450 εκατομμύρια Ευρωπαίων και τους γείτονές τους». «Μπορούμε να βγούμε από αυτήν την κρίση ταχύτερα μαζί», κατέληξε.

Κρίσιμοι οι επόμενοι τρεις μήνες

Κρίσιμοι θεωρούνται οι επόμενοι δύο με τρεις μήνες για την πορεία της πανδημίας, και το ευτυχές γεγονός της έναρξης των εμβολιασμών δεν μπορεί να εκληφθεί ως σήμα χαλαρότητας και μη εφαρμογής των μέτρων, σύμφωνα με ό,τι ανέφεραν πρόσφατα κατά την ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος.

«Απομένουν οι επόμενοι μήνες για να μπορέσει να εμβολιαστεί μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, και η όλη διαδικασία θα γίνει με διαφάνεια, με τάξη, με σοβαρότητα και σχέδιο», εξέφρασε χαρακτηριστικά ο υπουργός ενώ αναφέρθηκε στον μεγάλο κίνδυνο που αντιμετωπίζουμε τους επόμενους δύο με τρεις μήνες και έφερε ως παράδειγμα τον Γερμανό ομόλογό του, που δήλωσε μετά το ρεκόρ θανάτων στη Γερμανία, ότι «είμαστε πολύ μακριά από την επιστροφή στην κανονικότητα και θα πρέπει να ζήσουμε τους επόμενους δύο με τρεις μήνες σε δύσκολες συνθήκες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments