Οικονομία

Οικονομία πανδημία: Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι του 2020

Οικονομία πανδημία: Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι του 2020
Οικονομία πανδημία: Τα περιοριστικά μέτρα είχαν ολέθριες επιπτώσεις στην συνολική πορεία της οικονομίας. Ωστόσο κάποιο κλάδοι βγήκαν κερδισμένοι σε αντίθεση με αυτούς που δέχτηκαν τεράστιο πλήγμα.

Η οικονομική ύφεση του 2020 λόγω της πανδημίας όχι μόνο δεν έχει ξεπεραστεί, αλλά η απειλή μιας νέας βουτιάς είναι διαρκώς παρούσα. Η πορεία του κορωνοϊού δεν έχει εξασφαλίσει ότι το lockdown που διανύουμε θα είναι το τελευταίο, καθώς για τον επαρκή εμβολιασμό του πληθυσμού, θα χρειαστεί ένα μεγάλο διάστημα. Και αν για κράτη και επιχειρήσεις ήταν μία ιδιαίτερα κακή χρονιά υπάρχουν και κλάδοι που έβγαλαν περισσότερα κέρδη εν μέσω πανδημίας, ή καλύτερα εξαιτίας αυτής.

Διαδικτυακό εμπόριο και ταχυδρομικές υπηρεσίες

Οι καταναλωτές στράφηκαν στο διαδικτυακό εμπόριο και κατά συνέπεια τις ταχυδρομικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με την DW στους μεγάλους κερδισμένους της πανδημίας περιλαμβάνεται χωρίς αμφιβολία ο αμερικανικός διαδικτυακός κολοσσός Amazon. Το τρίτο τρίμηνο του 2020 ο τζίρος της αμερικανικής εταιρίας ξεπέρασε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Στα ίδια επίπεδα, αν όχι παραπάνω, αναμένονται τα έσοδά της το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Ικανοποιημένη από τους τζίρους της είναι και η Deutsche Post, στην οποία ανήκει η διεθνής εταιρία ταχυδρομικών υπηρεσιών DHL. Ο επικεφαλής των Γερμανικών Ταχυδρομείων Φρανκ Άπελ αναμένει ρεκόρ κέρδους για το 2020.

Φαγητό ντελίβερι

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών ολοένα και περισσότεροι Γερμανοί στρέφονται στα ντελίβερι από τη στιγμή που το φαγητό στο εστιατόριο έχει γίνει λόγω των περιοριστικών μέτρων ανέφικτο. Κερδισμένη όσο λίγες γερμανικές εταιρίες ντελίβερι βγήκε η Delivery Herο, της οποίας η μετοχή εκτινάχθηκε στο χρηματηστήριο της Φρανκφούρτης. Όσο όμως και αν προσπάθησαν μικρά και μεγάλα εστιατόρια να ενισχύσουν το τζίρο τους πουλώντας φαγητό σε πακέτο δεν κατάφεραν να αναπληρώσουν το χαμένο έδαφος.

Τηλεργασία, τηλεκπαίδευση και τηλεδιασκέψεις ανέδειξαν το Zoom

Στους κερδισμένους των επαγγελματικών βιντεοδιασκέψεων είναι φέτος η αμερικανική εταιρία Zοοm, η οποία ξεπέρασε τα 300 εκατομμύρια χρήστες και τριπλασίασε τους επαγγελματίες πελάτες της. Το 2020 η Zoom κατάφερε να διπλασιάσει τον τζίρο της σε πάνω από 622 εκατομμύρια δολάρια.

Μεγάλοι χαμένοι οι αεροπορικές εταιρίες

Από την περασμένη άνοιξη οι διεθνείς αεροπορικές εταιρείες κατέγραψαν απώλειες δισεκατομμυρίων. Έτσι για παράδειγμα η γερμανική Lufthansa χρειάστηκε την οικονομική στήριξη του γερμανικού δημοσίου για να μην πτωχεύσει. Το ίδιο παράδειγμα ακολουθούν πολλά κράτη, μεταξύ των οποίων και το ελληνικό που χρηματοδότησε με γενναίο πακέτο την Agean. Για τον τουρισμό το 2020 ήταν αδιαμφησβήτητα μια από τις χειρότερες χρονιές. Ταξιδιωτικές οδηγίες και ακυρώσεις έφεραν πολλά πρακτορεία, ξενοδοχεία και ταξιδιωτικούς πράκτορες στα όρια της χρεοκοπίας.

Πλήγμα στην αυτοκινητοβιομηχανία

Με πρωτοφανή πτώση της ζήτησης βρέθηκε αντιμέτωπη και η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία και πριν από την πανδημία αναζητούσε το βηματισμό της στη μετάβαση μεταξύ συμβατικών κινητήρων και ηλεκτροκίνησης. Σε διεθνές επίπεδο κατασκευάστηκαν εκατομμύρια αυτοκίνητα λιγότερα από ότι το 2019. Πολλοί κατασκευαστές αυτοκινήτων και προμηθευτές προσπάθησαν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της κρίσης με μειωμένο ωράριο εργασίας, διακοπή της παραγωγής και περικοπές θέσεων εργασίας. Παρά τις εκκλήσεις της η αυτοκινητοβιομηχανία δεν διασφάλισε όπως ήλπιζε την οικονομική στήριξη του γερμανικού κράτους.

Μιας και σχεδόν απαγορεύθηκαν οι δια ζώσης συναντήσεις πολύς κόσμος στράφηκε στο διαδίκτυο και την εικονική πραγματικότητα. Έτσι τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια και οι κάθε λογής προσομοιώσεις κέρδισαν τους τελευταίους μήνες τεράστιο αριθμό νέων πελατών. Στους μεγάλους κερδισμένους της χρονιάς ανήκουν επίσης οι κολοσσοί της διαδικτυακής ψυχαγωγίας, όπως Netflix, Amazon Prime και Disney +.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments