Οικονομία

Κοζάνη lockdown: Χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις της πόλης

Κοζάνη lockdown: Χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις της πόλης
Κοζάνη lockdown: Η στήριξη τους κρίνεται επιτακτική λόγω των παρατεταμένων περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού.

Την διεκδίκηση επιπλέον χρηματοδότησης για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων της Κοζάνης, ώστε να αντιμετωπιστούν τα καίρια προβλήματα των επιχειρήσεων και να τονωθεί η τοπική οικονομία, αποφάσισαν οι συμμετέχοντες σε σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ). Στη σύσκεψη, συμμετείχαν βουλευτές του νομού, δήμαρχοι και εκπρόσωποι επιχειρήσεων και η απόφαση ελήφθη αφού έγινε αποτύπωση της δυσμενούς κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

«Η στήριξη των επιχειρήσεων της Κοζάνης κρίνεται επιτακτική λόγω των παρατεταμένων περιοριστικών μέτρων, αλλά και λόγω της ύφεσης εξαιτίας της σταδιακής απολιγνιτοποίησης που υφίσταται εδώ και μια δεκαετία η περιοχή. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αναγνωρίζει το δίκαιο των αιτημάτων των επιχειρήσεων και ως επικεφαλής θα διεκδικήσει και απαιτήσει τα απαραίτητα μέτρα στήριξης από την κεντρική εξουσία».

Αναστέλλεται πλήρως η καταβολή του ενοικίου στις επιχειρήσεις για τον Ιανουάριο:

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χτες πως οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, έως τις 11 του μηνός, δεν θα καταβάλουν ενοίκιο για τον Ιανουάριο. Σύμφωνα λοιπόν, με ό,τι ορίζεται, πρόκειται για το λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία και τις επιχειρήσεις που κατά την ερχόμενη εβδομάδα παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Έτσι, αναστέλλεται πλήρως η καταβολή του ενοικίου για τον Ιανουάριο. Παράλληλα, το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες από αυτές που έχουν σήμερα. Με αυτό τον τρόπο, επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 80% στο κράτος και κατά 20% στον εκμισθωτή. Συνεπώς, η επιχείρηση που αξιοποιεί το ακίνητο δεν θα πληρώσει ενοίκιο τον Ιανουάριο. Επιπλέον, για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες το 60% του μηνιαίου μισθώματος για τον Ιανουάριο.

Το μέτρο αφορά σε όλες τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή έως τις 11 Ιανουαρίου. Συμπεριλαμβάνονται:

  • όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον,
  • οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα,
  • τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής,
  • οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού,
  • τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments