Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 4/1: Τι ανησυχεί τους ειδικούς – Τι γίνεται με τα εμβόλια

Κρούσματα σήμερα 4/1: Τι ανησυχεί τους ειδικούς – Τι γίνεται με τα εμβόλια
Κρούσματα σήμερα 4/1: Τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Αττική είναι αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς - Σε εξέλιξη η συνεδρίαση για το άνοιγμα των σχολείων - Διαφωνεί η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για τα μέτρα εν όψει Θεοφανείων - Τα νέα από το μέτωπο των εμβολίων.

Τα κρούσματα του κορωνοϊού ήταν μειωμένα σε σχέση με προηγούμενες μέρες χθες Κυριακή, ενώ οι νεκροί από τις επιπλοκές του κορωνοϊού ήταν 36. Ψηλά παραμένουν οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας αφού 421 δίνουν μάχη στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Από σήμερα ισχύουν τα μέτρα για πιο αυστηρό lockdown σε όλη τη χώρα, με στόχο να πάμε ομαλά στο άνοιγμα των σχολείων.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 15:30 το μεσημέρι της Δευτέρας, με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Αυτό που φαίνεται να προβληματίζει τους ειδικούς είναι η άνοδος των κρουσμάτων στην Αττική. Οι επιστήμονες φοβούνται ότι το άνοιγμα των σχολείων και η κινητικότητα των γονιών που θα είναι το επακόλουθό του, μπορεί να οδηγήσουν σε νέα έξαρση του κορωνοϊού.

Τι λένε οι ειδικοί

Για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας και τα νέα δεδομένα που υπάρχουν γύρω από αυτην, μίλησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Αθηνά Λινού. Όπως σημείωσε, «αποτύχαμε να πείσουμε τον κόσμο για τον κίνδυνο του κορωνοϊού». Συγκεκριμένα με φόντο το σάλο που έχει ξεσπάσει στα social media μετά από αναρτήσεις κοσμικών σε πρωτοχρονιάτικα πάρτι στο Ντουμπάι, η κ. Λινού μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA τόνισε:

«Εκεί που αποτύχαμε σαν κοινωνία σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ότι δεν καταφέραμε να ευαισθητοποιήσουμε τους ανθρώπους. Είμαι σίγουρη πως οι συμπολίτες που πήγαν στο Ντουμπάι και διασκέδασαν δεν είχαν πειστεί για τον κίνδυνο και για τις ανάγκες της χώρας μας και των συνανθρώπων μας σε όλο τον κόσμο».

Για το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού στην Ελλάδα:

Για μετάλλαξη ιού και πώς έφτασε στην Ελλάδα η κ. Λινού μεταξύ άλλων δήλωσε πως δεν γίνονται αρκετοί έλεγχοι, αλλά και πως είναι λάθος το ότι δεν υπάρχει τεστ μετά την καραντίνα, όπως επίσης ότι τα μέτρα θα πρέπει να γίνουν πιο αυστηρά, αλλά και εμείς οι ίδιοι θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε γύρω από την προστασία μας απέναντι στον κορωνοϊό.

Σταδιακό άνοιγμα των σχολείων

Η ίδια επίσης δήλωσε πως τα παιδιά πάνω από την ηλικία των 15 ετών κολλάνε ο ίδιο εύκολα όσο οι ενήλικες, ενώ γύρω από το άνοιγμα των σχολείων υπογράμμισε πως το ζήτημα αποτελεί γρίφο, καθώς θα πρέπει να υπάρχει εγγυημένη ασφάλεια: «Θα πρέπει το υπουργείο να ανοίξει πρώτα τα σχολεία που έχουν μικρό αριθμό μαθητών και σιγά-σιγά να ανοίξουν τα σχολεία με μεγάλο αριθμό μαθητών, αφού γίνει έλεγχος στην περιοχή από την οποία προέρχονται τα παιδιά. Δεν υπάρχει δυνατότητα να ανοίξουν όλα τα σχολεία μαζί, η μόνη επιλογή για να μην έχουμε ντόμινο κρουσμάτων, είναι το σταδιακό άνοιγμα τους» δήλωσε η καθηγήτρια σημειώνοντας ότι κάθε κίνηση για άνοιγμα των σχολείων ενέχει ρίσκο.

Το βίντεο με τις δηλώσεις της κ. Λινού

Η άποψη του Ηλία Μόσιαλου

Στο αν πρέπει να επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία τους αναφέρθηκε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος σημείωσε ότι πρέπει να «παγώσει» η απόφαση για άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου, εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα προκύψουν έως τις 10 του μήνα δείξουν επιβάρυνση.

«Δεν θεωρείται τίποτα δεδομένο κατά την γνώμη μου. Η απόφαση υπάρχει ως δεδομένη φαντάζομαι με την προϋπόθεση ότι το lockdown που τώρα επεκτάθηκε θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα» είπε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και διερωτήθηκε ποιος μπορεί να πάρει απόφαση για άνοιγμα των σχολείων, εάν αυτά (τα αποτελέσματα) δεν υπάρχουν.

«Δεν πιστεύω ότι κανείς μπορεί να πάρει τέτοια απόφαση με διαφορετικά δεδομένα. Προφανώς αυτή η εκτίμηση ότι είναι δεδομένο το άνοιγμα των σχολείων βασίζεται σε μια άλλη εκτίμηση ότι το lockdown, όπως έχει επιβληθεί θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα», ανέφερε και υπογράμμισε ότι εάν δεν τα έχει δεν μπορεί να επιμένει κανείς σε μια πολιτική η οποία αντιβαίνει στο τι είναι καλό να γίνει.

Μέχρι τις 10/1 θα έχουμε τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας, μετά και την επιβολή του αυστηρότερου lockdown, σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο. Ο καθηγητής εκτίμησε, ότι η προτροπή της κυβέρνησης για άνοιγμα των σχολείων στις 11/1 θα βασιστεί στα στοιχεία των προηγούμενων μια έως δύο ημερών. «Η κυβέρνηση, λαμβάνει υπ΄ όψιν της ευρύτερα δεδομένα, ειδικά για τα παιδιά, όπως η κοινωνική ένταξη, τα ψυχολογικά προβλήματα τα οποία μπορεί να προκύψουν και να είναι μακροχρόνια», εξήγησε.

«Μια κυβέρνηση μπορεί να σταθμίζει και τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένα μακροπρόθεσμο κλείσιμο των σχολείων στην υγεία των παιδιών», κατέληξε.

Σκληρό lockdown προτείνει ο Δερμιτζάκης – Η εκτίμηση Σαρηγιάννη

Την εκτίμηση ότι εάν μπορέσουμε να κάνουμε ένα σκληρο lockdown για 2 – 3 βδομάδες, θα ρίχναμε τα κρούσματα σε πολύ χαμηλά νούμερα και ότι σε συνδυασμό με τις καλές καιρικές συνθήκες της Ελλάδας ίσως να μην χρειαζόταν κάτι αυστηρότερο μετά, εξέφρασε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Γενετικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Αυτό ήταν κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Όπως ο ίδιος ανέφερε ο κόσμος στο lockdown του Νοεμβρίου εκμεταλλεύτηκε στο μάξιμουμ την δυνατότητα των μετακινήσεων, ενώ στου Μαρτίου δεν το έκανε τόσο γιατί φοβόταν.

Μάλιστα ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε πως στο πανεπιστήμιο έχουν κάνει τέτοια «σενάρια» με συνεχές lockdown το οποίο έχει δείξει ότι θα είχαμε καλά αποτελέσματα με διψήφια νούμερα στα κρούσματα. Και οι δύο συμφώνησαν πως είναι σωστή η κίνηση της κυβέρνησης το αυστηρότερο  lockdown μέχρι τις 11 Ιανουαρίου.

«Από την στιγμή που η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει τα σχολεία που νομίζω πως είναι μια καλή απόφαση ότι περισσότερο μπορεί να κάνει πριν ανοίξουν τα σχολεία, νομίζω, ότι θα βοηθούσε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης. 

svg%3E

Σύμφωνα με τον ίδιο τα σχολεία είναι από τις ασφαλέστερες δραστηριότητες που έχουμε επομένως αν πρέπει να αποφασίσουμε να ανοίξουμε μία νομίζω τα σχολεία είναι η πιο σημαντική και λόγω ασφάλειας και λόγω συνεπειών από το να μην ανοίξουν.

Ερωτηθείς αν μπορεί να ανατραπεί αυτή η απόφαση με βάση νέα δεδομένα ο ίδιος σχολίασε πως πρέπει να έχουμε τεράστια αλλαγή στα κρούσματα για να γίνει κάτι τέτοιο ενώ ο ίδιος εκτιμά πως δεν θα την δούμε. Ο ίδιος σημείωσε πως αυτές οι κινήσεις (του κλεισίματος, ανοίγματος) θα είναι για πολύ καιρό έτσι διότι υπάρχουν 2 επιλογές. Ή θα πάμε σε ένα πάρα πολύ αυστηρό lockdown επιπέδου Μαρτίου ή θα λειτουργούμε με αυτή την λογική και πως είναι δύσκολο μια κυβέρνηση να διαχειριστεί αυτό το ζήτημα γιατί δεν είναι μόνο η Ελλάδα αλλά όλες όλες οι χώρες μαζί που το αντιμετωπίζουν.

Ο ίδιος εκτιμά ότι αυτό το άνοιγμα –κλείσιμο θα συνεχίζει να γίνεται μέχρι να αρχίζουν να φαίνονται τα αποτελέσματα του εμβολιασμού.  «Είτε θα ανοίγουμε και κλείνουμε θα κλείνουμε είτε σκληρό lockdown Μάρτιο» επεσήμανε ο ίδιος. Αναφορικά με τα εμβόλια είπε ότι περιμένουμε μια αδειοδότηση από την Moderna που θα βάλεις κάποιες δόσεις στην ΕΕ και περιμένουμε και της Astrazeneca που έχει μεγάλη παραγγελία και σχετικά νωρίς στην ΕΕ, ενώ τόνισε πως μέχρι να γίνει η αδειοδότηση δεν μπορούν να έρθουν τα εμβόλια.

Σχετικά με το νέο στέλεχος του ιου είπε ότι οι ανακοινώσεις των εταιριών είναι προσεχτικές σχετικά με το αν επηρεάζει τα εμβόλια. «Δεν λένε ότι δεν τα επηρεάζει αλλά ότι μάλλον δεν τα επηρεάζει και ότι αυτό είναι δύσκολο να ελεγχτεί εργαστηριακά, θα πρέπει να ελεγχτεί πληθυσμιακά».

Ο ίδιος μάλιστα εξέφρασε πως δεν έχει πεισθεί ότι η μεταδοτικότητα του συγκεκριμένου στελέχους είναι αυξημένη. «Δεν θεωρώ ότι η μεταδοτικότητα του συγκεκριμένου στελέχους είναι τόσο μεγάλη που θα μας δημιουργεί πρόβλημα αλλά επειδή υπάρχει δυναμική μας δείχνει πόσο γρήγορα μπορεί να εξελιχθεί η μετάδοση και πόσο προσεχτικοί πρέπει να είμαστε συνολικά», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Παράλληλα, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως ήταν σωστή κίνηση  το αυστηρότερο lockdown καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αναχαιτίσει την αντιστροφή της καλή πορείας που είχαμε που είχε αρχίσει να σημειώνεται λόγω εορτών ενώ σημείωσε ότι είχε ήδη άρχισε να φαίνεται αυτή η επιβράδυνση στα μοντέλα του ΑΠΘ ειδικά στις περιοχές Αθήνα και Θεσσαλονίκη.  svg%3E

«Άρχισε να φαίνεται η αύξηση των κρουσμάτων από τις γιορτές» υπογράμμισε ο ίδιος. Ο ίδιος επιμένει ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν στις 25 Ιανουαρίου και όχι στις 11 με δεδομένο όπως ο ίδιος υπογραμμίζει ότι δεν θα ανοίξουν μόνο τα σχολεία. «Ο συνδυασμός λιανεμπορίου –click away και σχολείων είναι προβληματικός, θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων αρχές Φεβρουαρίου. Ο κ. Σαρηγιάννης επίσης συμφωνεί με τον κ. Δερμιτζάκη πως είναι εύκολο να χαθεί ο έλεγχος και να έχουμε το κλείσιμο του Μαρτίου.

Αντιδρά η Εκκλησία στα μέτρα εν όψει Θεοφανείων

Η Εκκλησία αντιδρά στα μέτρα της κυβέρνησης και ζητά να μείνουν ανοιχτοί οι ναοί για τα Φώτα, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί εντός αυτών ο αγιασμός των υδάτων. «Δεν συναινεί στα νέα Κυβερνητικά μέτρα ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών, εμμένει σε όσα συμφωνήθηκαν αρχικώς με την Πολιτεία και εντέλλεται οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για την συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των υδάτων εντός των Ιερών Ναών της Εορτής των Θεοφανείων όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί και αποτυπωθεί στην Κ.Υ.Α. υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 80588/15.12.2020 (ΦΕΚ Β΄ 5509)», αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, η ανακοίνωση της ΔΙΣ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΙΣ

«Συνήλθε εκτάκτως σήμερα, Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 164ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, αφού επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως, εξέτασε τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών και την παρουσία των πιστών κατά τήν Εορτή των Θεοφανείων μετά τις αιφνιδιαστικές Κυβερνητικές ανακοινώσεις της Παρασκευής 2.1.2021, περί προληπτικής αυστηροποιήσεως των μέτρων εν όψει του ανοίγματος των σχολικών μονάδων.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατόπιν διαλογικής συζητήσεως, αποφάσισε ομοφώνως τά εξής:

1. Δεν συναινεί στα νέα Κυβερνητικά μέτρα ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών, εμμένει σε όσα συμφωνήθηκαν αρχικώς με την Πολιτεία και εντέλλεται οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για την συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των υδάτων εντός των Ιερών Ναών της Εορτής των Θεοφανείων όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί και αποτυπωθεί στην Κ.Υ.Α. υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 80588/15.12.2020 (ΦΕΚ Β΄ 5509).

Ζητεί από την Πολιτεία να γίνει απολύτως σεβαστή η ανωτέρω Κ.Υ.Α. χωρίς περαιτέρω προβλήματα, λαμβανομένου υπ’ όψιν του γεγονότος ότι κατά την εορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τις λοιπές ημέρες του Αγίου Δωδεκαήμερου στους χιλιάδες Ενοριακούς Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος με μέριμνα των κατά τόπους Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών και των ευλαβών κληρικών τηρήθηκαν όλα τα προβλεφθέντα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

2. Αποστέλλει επιστολή διαμαρτυρίας προς την Ελληνική Κυβέρνηση θεωρώντας τον διάλογο ως το μοναδικό μέσο επιλύσεως των ζητημάτων που αφορούν τις σχέσεις της Πολιτείας με τις θρησκευτικές κοινότητες που υφίστανται στο Ελληνικό Κράτος.  svg%3E

3. Κάνει έκκληση τόσο προς την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως όσο και προς την Ελληνική Κυβέρνηση να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε να εξασφαλιστεί άμεσα ο ικανός αριθμός εγκεκριμένων εμβολίων για τους πολίτες.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υπηρετεί αλλότριους σκοπούς απέναντι σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η υπέρβαση της πανδημίας, διότι το δικαίωμα στην υγεία ανήκει σε όλους».

4. Ανανεώνει προγενέστερη Απόφαση Αυτής ώστε κατά την παρούσα χρονική περίοδο την θέση της Ιεράς Συνόδου προς τα Μ.Μ.Ε., να εκφράζει μόνο ο εκπρόσωπος Τύπου Αυτής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας. svg%3E

Τα νέα από το μέτωπο των εμβολιασμών

Ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, ο εμβολιασμός των υγειονομικών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ο οποίος και θα γίνει σε τρεις φάσεις. Σήμερα προστέθηκαν 42 νέα νοσοκομεία στα 9 νοσοκομεία που ήδη πραγματοποιούν εμβολιασμούς – κάτι που θα επιτρέψει περισσότερους από 5.000 εμβολιασμούς υγειονομικών κάθε μέρα. Στις 8 Ιανουαρίου θα προστεθούν επιπλέον 55 νοσοκομεία και έως τις 12 του μήνα θα ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός σε 19 νοσοκομεία που βρίσκονται στη νησιωτική χώρα.

Σημειώνεται ότι σταδιακά στα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα προστίθενται τα στρατιωτικά νοσοκομεία (σήμερα 5), ενώ θα αρχίσει και ο εμβολιασμός των υγειονομικών του ιδιωτικού τομέα.

Επίσης, σήμερα ξεκινά και ο εμβολιασμός των πολιτών που διαμένουν και εργάζονται στους οίκους ευγηρίας από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ. Ο εμβολιασμός της ομάδας αυτής θα ολοκληρωθεί έως τις 20 Ιανουαρίου. Η εκτίμηση, δε, με βάση τις δηλώσεις συμμετοχής είναι ότι μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα εμβολιαστούν περισσότερα από 100.000 άτομα.

Ήδη, τα πρώτα εμβόλια έχουν φτάσει και σε Ηράκλειο, Χανιά, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Κοζάνη και Πτολεμαΐδα. Εξάλλου, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται χωρίς διακοπή και με βάση τον προγραμματισμό της επιχείρησης «Ελευθερία», όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Μάλιστα, από τις 27 Δεκεμβρίου έως και χθες το μεσημέρι είχαν γίνει 3.779 εμβολιασμοί.

Παράλληλα υπογραμμίζει: «Η σταδιακή ένταξη των νοσοκομείων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, διασφαλίζει την καλύτερη προετοιμασία του συστήματος, τόσο στον ασφαλή εφοδιασμό, όσο και στην εκπαίδευση του προσωπικού στα ψηφιακά εργαλεία που για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και σε όλα τα στάδια διαχείρισης του εμβολίου από την αποθήκευση και διανομή του, έως τη διενέργεια των εμβολιασμών». 

Συνοπτικά το χρονοδιάγραμμα για τον εμβολιασμό των υγειονομικών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ που θα γίνει σε 3 φάσεις είναι το εξής:

  • Στις 4 Ιανουαρίου 2021, θα προστεθούν 42 νέα νοσοκομεία στα 9 νοσοκομεία που ήδη πραγματοποιούν εμβολιασμούς, δυναμικότητα που θα επιτρέψει περισσότερους από 5.000 εμβολιασμούς υγειονομικών καθημερινά.
  • Στις 8 Ιανουαρίου 2021 θα προστεθούν επιπλέον 55 νοσοκομεία.
  • Και μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2021 θα ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός σε 19 νοσοκομεία που βρίσκονται στη νησιωτική χώρα.

Συνεδριάζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για το εμβόλιο της Moderna

Εν τω μεταξύ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνέρχεται σήμερα, εκτάκτως, με θέμα το εμβόλιο της εταιρείας Moderna κατά της Covid-19, σύμφωνα με ανακοίνωση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής.

Αρχικά, ο ΕΟΦ είχε ανακοινώσει πως θα συνεδριάσει στις 12 Ιανουαρίου. Με νέα του ανακοίνωση στις 17 Δεκεμβρίου, είχε σημειώσει πως η συνεδρίαση μεταφέρθηκε για τις 6 Ιανουαρίου, ωστόσο η επείγουσα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη, υποχρέωσε τον ΕΟΦ να «τρέξει» ακόμα περισσότερο τη διαδικασία, συνεδριάζοντας σήμερα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments