Κόσμος

Πρόσφυγες Βοσνία: Άστεγοι στο χιόνι

Πρόσφυγες Βοσνία: Άστεγοι στο χιόνι
Πρόσφυγες Βοσνία: Κινδυνεύουν οι ζωές των προσφύγων στα σύνορα με την ΕΕ, καθώς μετά από την πυρκαγιά που ξέσπασε στον καταυλισμό τους έχουν μείνει άστεγοι σε πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες.
Πρόσφυγες Βοσνία: Κινδυνεύουν οι ζωές των προσφύγων στα σύνορα με την ΕΕ, καθώς μετά από την πυρκαγιά που ξέσπασε στον καταυλισμό τους έχουν μείνει άστεγοι σε πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες.

Άθλιες οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Βοσνία, με αξιωματούχο της ΕΕ να μιλάει για κίνδυνο για τη ζωή τους, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση «απολύτως απαράδεκτη». Χίλιοι άνθρωποι μένουν έξω στο κρύο και στο χιόνι μετά την πυρκαγιά που προκλήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου.

«Οι ζωές και τα θεμελιώδη δικαιώματα αρκετών εκατοντάδων ανθρώπων διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο», δήλωσε ο Γιόχαν Σάτλερ χθες, μετά από συνάντηση με τον Βόσνιο υπουργό Ασφαλείας, Σέλμο Τσίκοτιτς.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο καταυλισμός Λίπα στήθηκε τον Απρίλιο και εγκαταλείφθηκε στις 23 Δεκεμβρίου από ομάδες του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), που διαχειριζόταν τον καταυλισμό, επειδή δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για τη φιλοξενία των μεταναστών κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ο καταυλισμός δεν διέθετε τρεχούμενο νερό, ούτε θέρμανση και δεν συνδέθηκε ποτέ με το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Πυρπολήθηκε αμέσως μετά, πιθανώς σύμφωνα με την αστυνομία από τους ίδιους τους πρόσφυγες, σε διαμαρτυρία για την αποχώρηση του ΔΟΜ.

Ο Σάτλερ συναντήθηκε με τον Βόσνιο υπουργό μαζί με τους πρεσβευτές της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας στη Βοσνία, σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στο Σεράγεβο. Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε «επείγουσες λύσεις για μια εξαιρετικά ανησυχητική κατάσταση», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία χρηματοδοτεί τη λειτουργία πολλών κέντρων υποδοχής μεταναστών στη Βοσνία και ο ΔΟΜ ζητούν την επαναλειτουργία ενός κέντρου φιλοξενίας μεταναστών στην πόλη Μπίχατς, αλλά οι δημοτικές και τοπικές αρχές αντιτίθενται σθεναρά.

Το προηγούμενο κέντρο φιλοξενίας, που στήθηκε σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο, έκλεισε στις αρχές Οκτωβρίου, υπό την πίεση αντιδράσεων. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία επιθυμεί επίσης την επαναλειτουργία αυτού του κέντρου, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει 2.000 άτομα, δεν μπορεί να το επιβάλει στην τοπική εξουσία.

Χωρίς υποδομές οι προτάσεις

Στο μεταξύ ανέπτυξε στρατό που στήνει σκηνές στην τοποθεσία του καμένου καταυλισμού, αλλά φαίνεται ότι οι πρόσφυγες δεν σκοπεύουν να μείνουν εκεί, αφού δεν είναι εξοπλισμένες με θέρμανση ούτε διαθέτουν τρεχούμενο νερό. Μια προσπάθεια μετεγκατάστασης τους σε στρατώνες στο νότο της χώρας απέτυχε την Τετάρτη λόγω έλλειψης πολιτικής συμφωνίας.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας αρνήθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο το μόνο γεύμα που τους διανεμήθηκε από μια τοπική ΜΚΟ και τον Ερυθρό Σταυρό, ανέφερε ο αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού Σελάμ Μίντζιτς στην κρατική τηλεόραση (FTV). Περίπου 8.500 μετανάστες, που θέλουν να φτάσουν στη Δυτική Ευρώπη, βρίσκονται σήμερα στη Βοσνία, εκ των οποίων σχεδόν 6.000 ζουν σε κέντρα υποδοχής, ενώ μεταξύ 2.500 και 3.000 είναι άστεγοι, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments