Οικονομία

Αναδρομικά κληρονόμων: Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι

Αναδρομικά κληρονόμων: Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι
Αναδρομικά κληρονόμων: Το πρώτο 20ημερο του Ιανουαρίου θα καταβληθούν τα ποσά των δικαιούχων.

Μέσα στο πρώτο 20ημερο του Ιανουαρίου αναμένεται να καταβληθούν τα ποσά από τα αναδρομικά συνταξιούχων στους κληρονόμους των θανόντων. Οι κληρονόμοι θανόντων συνταξιούχων – που ήταν δικαιούχοι αναδρομικών – οι οποίοι έχουν υποβάλλει την ηλεκτρονική αίτηση και έχουν επισυνάψει και τα δικαιολογητικά, αναμένεται να λάβουν έως 20 Ιανουαρίου τα αναδρομικά που δικαιούνται ανάλογα με το κληρονομικό τους δικαίωμα.

Οι δικαιούχοι κληρονόμοι μπορούν να επισυνάπτουν στην αίτησή τους τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέχρι 28 Φεβρουαρίου, προκειμένου να λάβουν τα αναδρομικά που δικαιούνταν ο θανών, ανάλογα με το κληρονομικό τους δικαίωμα.

Υπενθυμίζεται πως ζητούνται 3 πιστοποιητικά:

  • Πιστοποιητικό περί μη Αποποίησης Κληρονομιάς
  • Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης Διαθήκης
  • Πιστοποιητικό Πλησιεστέρων Συγγενών

Οι αυξήσεις των συντάξεων

Οι αυξήσεις στις συντάξεις, που οφείλονται από τον ασφαλιστικό νόμο Βρούτση του περασμένου Φεβρουαρίου, θα πληρωθούν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, με τις συντάξεις Μαρτίου και αφορούν 200.000 συνταξιούχους.

Πρόκειται για την κατηγορία των συνταξιούχων οι οποίοι έχουν πάνω από τριάντα συντάξιμα χρόνια και παράλληλα εργάζονται. Η κατηγορία αυτή θα λάβει εκτός από τις αυξήσεις, και αναδρομικά έως 17 μηνών (από τον Οκτώβριο του 2019), ενώ επειδή εργάζονται θα λάβουν την αύξηση από τη μείωση του πέναλτι (από το 60% πέφτει στο 30%) και αναδρομικά έως 14 μηνών, καθώς η συγκεκριμένη ρύθμιση ισχύει από τον Μάρτιο του 2020.

Τα τρία κύματα των καταβολών έχουν ως εξής:

  • Πρώτοι στο ταμείο θα πάνε οι νέοι συνταξιούχοι, που υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης από τις 13 Μαΐου του 2016 και μετά.
  • Ακολούθως τη σκυτάλη θα λάβουν οι παλαιοί συνταξιούχοι, που ήταν ήδη συνταξιούχοι ή είχαν ήδη υποβάλλει αίτηση πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή πριν από τις 13 Μαΐου του 2016.
  • Σε τρίτη φάση, όλοι οι δικαιούχοι παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι θα λάβουν και τα αναδρομικά που δικαιούνται, τα οποία θα είναι τουλάχιστον 17 μηνών για τους νέους και 18 μηνών για τους παλαιούς συνταξιούχους.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των αυξήσεων και αναδρομικών αποδίδεται στις δημοσιονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού καθώς και τεχνικά προβλήματα στο λογισμικό του Υπερταμείου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments