Ελλάδα

Θεοφάνια: Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

Θεοφάνια: Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη
Θεοφάνια: Ένταση με την αστυνομία όταν πολίτες επιχείρησαν να ρίξουν τον σταυρό στην θάλασσα. Ουρές έξω από εκκλησίες.

Ένταση με τις αστυνομικές δυνάμεις στην Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης όταν κάποιοι πολίτες συγκεντρώθηκαν γύρω στις 11πμ και επιχείρησαν να πετάξουν τον σταυρό στη θάλασσα για τον εορτασμό των Θεοφανίων. Η αστυνομία επιχείρησε να επέμβει για να τους εμποδίσει ωστόσο οι πολίτες έριξαν  τελικά τον σταυρό στην θάλασσα, όπως αναφέρει το GRTimes.gr. Στη συνέχεια έγιναν προσαγωγές.

Όσοι συγκεντρώθηκαν είχαν και μεγάφωνο από το οποίο κατήγγειλαν τα μέτρα της κυβέρνησης  για την αποτροπή μετάδοσης του κορωνοϊού αποκαλύπτοντας πως είχαν απευθύνει κάλεσμα σε 50 ιερείς προκειμένου να παρευρεθούν στην ρίψη του Σταυρού αλλά όλοι αρνήθηκαν.

Προσαγωγές

Η αστυνομία προσπάθησε να τους αποτρέψει κυνηγώντας τους, μάλιστα, για αρκετά μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΛΑΣ προχώρησε σε τουλάχιστον 5 προσαγωγές. Όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο του GRTimes.gr τα άτομα ρίχνουν το σταυρό στη θάλασσα και στη συνέχεια προσάγονται από την ΕΛ.ΑΣ..

Υπενθυμίζεται πως δεκάδες ήταν τα άτομα που περιμένουν από νωρίς το πρωί έξω από τη Μητρόπολη Καλαμαριάς στην Θεσσαλονίκη για να πάρουν τον αγιασμό. Πολλοί από τους πιστούς που θέλουν να κοινωνήσουν περιμένουν έξω από τον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, και η είσοδος τους επιτρέπεται μόνο αφότου αποχωρήσουν από το ναό κάποιοι άλλοι.

Την ίδια ώρα, συνωστισμός σημειώθηκε έξω από τον Άγιο Δημήτριο στην Θεσσαλονίκη για τον αγιασμό, με συγκέντρωση περίπου 150 ατόμων. Μπορεί η λειτουργία να έγινε χωρίς την παρουσία πιστών, αλλά αυτοί είχαν φροντίσει να συγκεντρωθούν έξω από το ναό από νωρίς το πρωί. Συγκεκριμένα ακόμα και πριν τις 7:00 πλήθος ανθρώπων βρισκόταν έξω από την εκκλησία προκειμένου να εισέλθει σε αυτόν, να ανάψει κερί, να προσκυνήσει και να πάρει αγιασμό. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις που έγινε για την παρουσία του κόσμου, μιλούσαν για περίπου 150 άτομα.

«Βούλιαξε» από πιστούς και ο Άγιος Δημήτριος στο Μπραχάμι

Ατελείωτες ουρές σχηματίζουν οι πιστοί στον Άγιο Δημήτριο στο Μπραχάμι προκειμένου να πάρουν αγιασμό μετά την λειτουργία των Θεοφανείων. Mάλιστα, δεν έλειψαν και οι εντάσεις από πιστούς που διαμαρτυρήθηκαν όταν είδαν τους δημοσιογράφους οι οποίοι απάντησαν ότι απλά κάνουν την δουλειά τους.

Τα μέτρα που ισχύουν για τις εκκλησίες σήμερα, ανήμερα των Θεοφανίων, όπως αναφέρονται στην εγκύκλιό της η Ιερά Σύνοδος, είναι τα εξής:

  • Δεν θα γίνει λιτανεία και αγιασμός σε εξωτερικό χώρο
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας εντός των ναών
  • Ένας πιστός ανά 15 τ.μ. με αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των παρευρισκομένων
  • Μέγιστος αριθμός πιστών σε εκκλησίες τα 25 άτομα
  • Μέγιστος αριθμός πιστών σε μητροπολιτικούς ναούς τα 50 άτομα
  • Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έδωσε ρητές εντολές στους εφημέριους των ναών της Αρχιεπισκοπής να τελειώσει η Θεία Λειτουργία των Θεοφανίων μέχρι τις 8:30 το πρωί και να γίνει μόνο μια Λειτουργία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments