ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Ματίνα Παγώνη
Πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών

Ματίνα Παγώνη στο pagenews.gr: Η κατάσταση στις γιορτές ξέφυγε – Πάσχα θα κάνουμε με μέτρα προφύλαξης

Ματίνα Παγώνη στο pagenews.gr: Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών τόνισε ότι η κατάσταση την περίοδο των γιορτών ξέφυγε και υποστήριξε ότι ούτε το Πάσχα θα γιορτάσουμε χωρίς μέτρα.

Η περίοδος των γιορτών ολοκληρώθηκε και πλέον οι επιστήμονες περιμένουν με αγωνία το τι θα δείξουν τα κρούσματα των επόμενων ημερών. Η Ματίνα Παγώνη μιλώντας στο pagenews.gr και την εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη, τόνισε ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να δούμε αύξηση των κρουσμάτων καθώς την περίοδο των γιορτών η κατάσταση ξέφυγε.

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών υποστήριξε ότι δεν θα έχουμε άρση των μέτρων σύντομα, και τόνισε ότι θα γυρίσουμε στην κατάσταση προ του δεύτερου lockdown στις αρχές Απριλίου. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι ούτε το Πάσχα θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε όπως είχαμε συνηθίσει πριν μπει στη ζωή μας ο κορωνοϊός.

Για το ποια είναι κατάσταση με τα κρούσματα μετά την περίοδο των γιορτών

“Γνωρίζουμε ότι το ιικό φορτίο έχει τριπλασιαστεί. Είναι κάτι που έχουμε διαπιστώσει στην Αττική και στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι ανησυχητικό και όλοι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να τηρήσουμε τα μέτρα. Η αλήθεια είναι ότι το τι έγινε τις ημέρες των γιορτών θα το δούμε αυτές τις μέρες. Αν βέβαια έχουμε επαρκή αριθμό εξετάσεων, rapid test και μοριακών, γιατί πρέπει να έχουμε περίπου 35 χιλιάδες για να δούμε ακριβώς την αντιστοιχία των κρουσμάτων.

Όσο λιγότερα τεστ παίρνουμε, τόσο δεν μπορούμε να ξέρουμε τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων. Σχετικά με την πρωτοχρονιά, τα αποτελέσματα θα φανούν περίπου στις 10 Ιανουαρίου. Τότε θα έχουμε τις ενδείξεις από την πρωτοχρονιά. Ξεφύγαμε και το ξέρουμε όλοι, είδαμε αρκετό κόσμο χωρίς μάσκες ή με μάσκες κάτω από τη μύτη. Έγιναν party είδαμε ταξίδια στο Ντουμπάι και να επιστρέφουν εδώ με κορωνοϊό και γενικά είδαμε πάρα πολλά αυτές τις μέρες.

Βέβαια πρέπει να τονίσουμε ότι ο περισσότερος κόσμος τήρησε τα μέτρα και έμεινε σπίτι του. Πρέπει να το πούμε αυτό γιατί ο κόσμος έμεινε στο σπίτι του πιέζοντας τον εαυτό του. Δεν είναι ωραίο να είναι γιορτές και να μένεις κλεισμένος σε ένα σπίτι και να λες όσο λιγότεροι τόσο καλύτερα. Το πρόβλημα είναι ότι μια μειοψηφία, που μέσα σε αυτούς υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί, που θα μεταδώσουν τον ιό και στη συνέχεια να υπάρχει μια έξαρση τον κρουσμάτων. Αυτό θα ήταν ό,τι χειρότερο γιατί πρέπει να ανοίξουν και πάλι τα σχολεία”.

Για το πως πρέπει να λειτουργήσουν τα σχολεία με την επιστροφή μαθητών και καθηγητών στις αίθουσες η Ματίνα Παγώνη τόνισε:

“Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν και πάλι, οι μαθητές της τρίτης λυκείου θα πρέπει να δώσουν Πανελλήνιες. Δεν μπορεί το μάθημα να γίνεται μόνο με τηλεκπαίδευση. Όσοι έχουν περάσει σε πανεπιστήμιο ξέρουν πόσο δύσκολες είναι αυτές οι εξετάσεις, καταλαβαίνουμε ότι είναι δύσκολο. Αυτές τις μέρες θα αξιολογήσουμε τις παραμέτρους για τα παιδάκια του Δημοτικού. Κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι τελειώσαμε και προχωράμε.

Πρέπει να γίνει αξιολόγηση με πολλά τεστ και τότε να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου για τα παιδιά του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού. Η επιστροφή θα πρέπει να γίνει με κανόνες γιατί δεν μπορούνε να πάνε όλοι μαζί την ίδια ώρα καθώς θα υπάρχει συνωστισμός από γονείς και παππούδες που πάνε τα παιδιά στα σχολεία. Για εμάς από επιστημονικής πλευράς πρέπει να είναι κανόνας οι δάσκαλοι να έχουν κάνει τεστ. Αυτά πρέπει να γίνονται ανά δεκαπέντε μέρες. Φυσικά στα γυμνάσια και τα λύκεια θα πρέπει να έχουν κάνει τεστ μαθητές και καθηγητές.

Οι καθηγητές σε γυμνάσια και λύκεια δεν είναι σε μια αίθουσα όπως είναι στο δημοτικό. Γ’αυτό θα πρέπει να γίνουν τεστ σε καθηγητές και σε μεγάλους μαθητές γυμνασίου και λυκείου όταν αυτά ανοίξουν. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να έχουμε σημαντική μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων. Οι μήνες που έρχονται είναι δύσκολοι και δεν μπορεί να πιεστεί άλλο το σύστημα υγείας”.

Για τις αντοχές που έχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας μετά από τόσους μήνες αγώνα

“Ο κόσμος στο ΕΣΥ είναι κουρασμένος μετά από οκτώ μήνες αγώνα με έναν μολυσματικό ιό που δεν τον ξέρουμε και τον μαθαίνουμε καθημερινά. Κάθε μέρα ο κορωνοϊός μας επιφυλάσσει και μια έκπληξη. Φυσικά μας έχει κουράσει και ψυχολογικά. Πολλοί υγειονομικοί έχουν νοσήσει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό σημαίνει μείωση στον διαθέσιμο αριθμό γιατρών και νοσηλευτών.

Στο δικό μου νοσοκομείο είχαμε μεγάλο πρόβλημα και χρειάστηκε να πολεμήσουμε για να ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Είχαν έρθει επίσημα χαρτιά και είχαμε ξεκινήσει όλες τις διαδικασίες για να μπορεί να ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Ενώ ήταν όλα έτοιμα μας έστειλαν ένα χαρτί ότι αναβάλλεται ο εμβολιασμός. Τελικά μετά τις δικές μας κινήσεις θα ξεκινήσουμε κανονικά. Εννοείται ότι θα είμαι από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν”.

Για το αν πλησιάζουμε στην άρση του lockdown ή αν τα μέτρα θα συνεχιστούν και τον Φεβρουάριο

“Φοβάμαι ότι θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, ελπίζω να πέσω έξω αυτή τη φορά. Θέλω να διαψευστώ γιατί δεν αντέχουμε άλλο την πίεση αυτή γιατί αν υπάρχει νέα αύξηση τότε θα έχουμε επιπλέον μέτρα. Ο κόσμος ψυχολογικά δεν αντέχει άλλο. Η Αγγλία έχει νέο lockown, ενώ βλέπετε τι έχει γίνει στην Ισπανία με τον αριθμό των νεκρών”, τόνισε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην γρίπη που παραδοσιακά χτυπάει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο: “Η έξαρση της γρίπης είναι πάντα Ιανουάριο και Φεβρουάριο, όμως οι μάσκες και οι αποστάσεις θα μας προφυλάξουν και πάλι. Φέτος έχουν γίνει και περισσότεροι εμβολιασμοί για την εποχική γρίπη που είναι σημαντικό. Ελπίζω η γρίπη να μη μας ταλαιπωρήσει.

Δεν πιστεύω ότι θα αποφύγουμε το τρίτο κύμα του κορωνοϊού, αλλά θα ήθελα να είναι με μειωμένο αριθμό κρουσμάτων και κάνω έκκληση να προσέξουμε όλοι. Αν υπάρχει τρίτο κύμα με πολλά κρούσματα εννοείται ότι θα έχουμε και τρίτο lockdown ή θα έχουμε παράταση στο δεύτερο”.

Σχετικά με το πότε προβλέπει να έχουμε χαλάρωση η Ματίνα Παγώνη υποστήριξε ότι:

“Ελπίζω μέχρι τέλος Ιουλίου να έχει εμβολιαστεί ένα 60-70% και να έχουμε μια σχετική ανοσία. Έτσι προς το τέλος του καλοκαιριού θα μπορούμε να πετάξουμε τις μάσκες και να μπούμε σε κανονικούς ρυθμούς. Πιστεύω ότι τον Απρίλιο θα μπούμε σε μια κανονικότητα που ήμασταν πριν την έναρξη του δεύτερου lockdown”.

Για το θέμα της “απελευθέρωσης” της πατέντας του εμβολίου

“Άκουσα αυτή την πρόταση και την σκέφτηκα. Δεν είναι κακή ιδέα, αλλά θέλει λίγο μεγαλύτερη οργάνωση και είναι δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο. Μια τέτοια πρόταση θα μπορούσε να προχωρήσει, θέλει όμως μεγάλη προσοχή. Δεν είναι κάτι τόσο εύκολο”.