Πολιτική

Χρόνια πολλά: Δένδιας και Βαρβιτσιώτης έστειλαν τις ευχές τους για τα Θεοφάνια

Χρόνια πολλά: Δένδιας και Βαρβιτσιώτης έστειλαν τις ευχές τους για τα Θεοφάνια
Χρόνια πολλά: Η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών ευχήθηκε μέσω Twitter.

Τις ευχές τους για τη σημερινή μέρα των Θεοφανίων έστειλαν Νίκος Δένδιας και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών ευχήθηκε στους εορτάζοντες μέσω Twitter.

«Χρόνια πολλά για τη σημερινή μεγάλη εορτή των Θεοφανίων! Yγεία και φώτιση σε όλους», αναφέρει σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Επίσης, εύχεται χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες.

Δείτε την ανάρτηση

Φέτος η ημέρα των Φώτων θα είναι διαφορετική, χωρίς τον καθιερωμένο αγιασμό των υδάτων, αλλά το σημαντικότερο δώρο παραμένει η υγεία όλων μας, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Επίσης, εύχεται χρόνια πολλά και ευλογημένα, υγεία, αγάπη και καλή φώτιση σε όλους μας.

Για τη γιορτή των Θεοφανίων

Τα Θεοφάνια είναι μεγάλη ετήσια χριστιανική εορτή της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. Εορτάζεται στις 6 Ιανουαρίου και είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου (εορτών των Χριστουγέννων).

Το όνομα προκύπτει από την φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας που συνέβη σύμφωνα με τρεις σχετικές ευαγγελικές περικοπές. Η εορτή των Θεοφανίων λέγεται επίσης και Επιφάνεια και Φώτα ή Φωτά (ή Εορτή των Φώτων). Σε αυτή την εορτή γιορτάζουν τα ονόματα: Φώτιος, Φωτεινή, Τριάδα, Ουρανία, Ιορδάνης, Ιορδάνα, Περιστέρης, Περιστέρα, Θεοφάνης, Θεοφανία.

Στην Ελλάδα, αλλά και στις χώρες όπου υπάρχουν απόδημοι Έλληνες, τα έθιμα των Θεοφανίων είναι τα εξής:

  • Τα παιδιά τη παραμονή της εορτής και την επόμενη ημέρα λένε τα Κάλαντα Φώτων.
  • H ανέλκυση του Σταυρού (το «πιάσιμο του Σταυρού») από κολυμβητές, τους Βουτηχτάδες. Αυτός που πιάνει το Σταυρό αφού πρώτα τον φιλήσει, τον περιφέρει στις οικίες και παίρνει δώρα.
  • O αγιασμός των οικιών από τους ιερείς,
  • Tο «Πλύσιμο» των εικόνων και
  • O χορός των καλικάντζαρων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments