Ελλάδα

Εξαδάκτυλος για κορωνοϊό: Μειοψήφησα για το άνοιγμα σχολείων και καταστημάτων

Εξαδάκτυλος για κορωνοϊό: Μειοψήφησα για το άνοιγμα σχολείων και καταστημάτων
Εξαδάκτυλος για κορωνοϊό: Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας για τρίτο κύμα της φονικής πανδημίας.

Την αντίθεσή του για το άνοιγμα σχολείων και καταστημάτων εξέφρασε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου ιατρικού συλλόγου, Αθανάσιος Εξάδάκτυλος.

Ο κ. Εξαδάκτυλος εξέφρασε την άποψη ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού είναι προ των πυλών και ένα ενδεχόμενο άνοιγμα είναι παρακινδυνευμένο όπως τόνισε μιλώντας στην εκπομπή Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας για τρίτο κύμα της φονικής πανδημίας και σύμφωνα με τα λεγόμενά τους ενδέχεται να εμφανιστεί στη χώρα μας από τον Φεβρουάριο και μετά.

Την ώρα μάλιστα, που ακόμη δεν έχει κοπάσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών παραμένει υψηλός. «Σήμερα έχουμε μια ανακοίνωση από την πλευρά του ΠΟΥ προειδοποιεί όλη την Ευρώπη για την επίπτωση του νέου στελέχους τις επόμενες εβδομάδες», τόνισε στη συνέχεια. Αναφορικά στο άνοιγμα των σχολείων, ανέφερε: «Έγινε συζήτηση, η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, μειοψήφησα. Δεν συζητήσαμε το άνοιγμα των καταστημάτων. Δεν είχε συζητηθεί και η ορθή απόφαση της κυβέρνησης για αυστηροποίηση των μέτρων. Όλα μαζί δεν γίνονται. Θα βρεθούμε μπροστά σε διλήμματα. Δεν είναι εφικτό να είναι ανοιχτά σχολεία και καταστήματα όταν βλέπουμε το τρένο να έρχεται πάνω μας».

Αυτή είναι η εισήγηση των ειδικών για τα σχολεία στις «κόκκινες» περιοχές

Με μία απόφαση που δεν είναι ομόφωνη, οι ειδικοί εισηγούνται στην κυβέρνηση το άνοιγμα των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων και στις «κόκκινες» περιοχές. Οι λοιμωξιολόγοι της Επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, συζήτησαν διεξοδικά το ζήτημα και κατέληξαν σε αυτή την πρόταση. Προφανώς, τον τελικό λόγο τον έχει η κυβέρνηση, ενώ όλα δείχνουν ότι αύριο στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό θα ανακοινωθεί πώς ακριβώς θα ανοίξουν τα σχολεία από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.

Εν τω μεταξύ, ό, τι κι αν ανακοινώσει η κυβέρνηση, αυτό -μάλλον- δεν θα ισχύσει για τη Σητεία. Η έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη συγκεκριμένη περιοχή δεν αφήνει περιθώρια για την επιστροφή των μαθητών στον φυσικό τους χώρο.

Πιο συγκεκριμένα, για τα σχολεία της Σητείας συνεδρίασε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα και αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας τους σε μία προσπάθεια να σταματήσει η εξάπλωση του ιού. Τα μαθήματα θα γίνουν διαδικτυακά, όπως διευκρινίζει το cretapost.gr.

«Η κατάσταση αν δεν προσέξουμε θα είναι πολύ δύσκολη», τόνισε κατά την διάρκεια του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου ο Δήμαρχος Σητείας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να βρεθεί ξενοδοχείο προκειμένου να φιλοξενηθούν κρούσματα μετά από επιθυμία των δημοτών. Ο Δήμαρχος έκανε έκκληση στους πολίτες να ενημερώνουν άμεσα τους γιατρούς τους ή τον ΕΟΔΥ σε περίπτωση που τυχόν παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα.

Τι ανακοίνωσε το υπουργείο

Θυμίζουμε ότι το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωσή του έβαλε τέλος στη συζήτηση για το άνοιγμα των σχολείων. «Υπενθυμίζεται η απόφαση της κυβέρνησης, στη βάση εισήγησης της Επιτροπής των ειδικών, για δια ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Ειδικών Σχολείων όλων των βαθμίδων την προσεχή Δευτέρα 11/1», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Πώς, όμως, θα κυκλοφορούν οι γονείς αφού έχουμε ακόμα σε ισχύ τα μέτρα για το lockdown; Oπως και κατά την πρώτη καραντίνα, έτσι και τώρα απαιτείται μήνυμα sms στο 13033, από τους κηδεμόνες που συνοδεύουν τα παιδιά τους στα σχολεία.

O κωδικός 4 είναι αυτός που επιλέγεται για τη μεταφορά μαθητών, καθώς ο συγκεκριμένος κωδικός αφορά σε «Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο».

Το SMS στο 13033 πρέπει να γράφει τα εξής:

4 [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Επίσης, απαιτείται συμπληρωμένη βεβαίωση μετακίνησης μαθητή που θα υπογράφεται από τον διευθυντή του σχολείου, στην οποία θα αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή ή της μαθήτριας.

Να σημειώσουμε ότι το υπουργείο Παιδείας, που ανακοίνωσε το άνοιγμα Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων, ξεκαθάρισε ότι θα υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του κορωνοϊού.

svg%3E

Θα υπάρχει πλέον η πρόβλεψη για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών) και για χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου της σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν.

Ήδη έχει δρομολογηθεί ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αιτούνται δωρεάν εξέταση για τον κορωνοϊό και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό είναι εθελοντικό για τους εκπαιδευτικούς και καθαρά προληπτικής φύσης σε σχέση με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία. Θα εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας.

Παράλληλα, διατηρούνται σε ισχύ όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα κ.ά., και βεβαίως οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ. 

Η μορφή των SMS στο 13033

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας, όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

  • Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  • Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  • Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
  • Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από κινητά τηλέφωνα με κάρτα SIM των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone GR, Wind). Προκειμένου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας 13033 οι πολίτες με συσκευή που έχει κάρτα SIM δικτύου του εξωτερικού, μπορούν να προμηθευτούν μια σύνδεση καρτοκινητού από τα σημεία πώλησης των παρόχων. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν.

Τα μηνύματα του 13033 αφορούν αποκλειστικά σε επιβεβαίωση κατ’εξαιρεση μετακίνησης. Το 13033 δεν στέλνει μηνύματα που παραπέμπουν σε εγκατάσταση λογισμικού ή σε ιστοσελίδα άλλη από το forma.gov.gr.

Τα απαραίτητα έγγραφα

Για κάθε μετακίνηση οι πολίτες πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο, καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.

Συγκεκριμένα ο πολίτης πρέπει να δηλώνει:

  • το ονοματεπώνυμο του,
  • τη Διεύθυνση κατοικίας του
  • και τον λόγο που αντιστοιχεί στην έξοδο από το σπίτι.

Έγγραφα για τις μετακινήσεις:

  • Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζόμενου σε μορφή PDF
  • Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζόμενου (σε μορφή DOCX)

Ή εναλλακτικά

  • Βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (σε μορφή PDF)
  • Βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (σε μορφή DOCX

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments