Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 07/01: Στα 510 τα νέα κρούσματα – 47 νεκροί και 391 διασωληνωμένοι

Κρούσματα σήμερα 07/01: Στα 510 τα νέα κρούσματα – 47 νεκροί και 391 διασωληνωμένοι
Κρούσματα σήμερα 07/01: Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι μολύνσεις έφτασαν τις 510.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 510 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 142777, εκ των οποίων το 52.3% είναι άνδρες, όπως φαίνεται και στο Infographic που ακολουθεί:

Aκολουθεί η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 510 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 142777, εκ των οποίων 52.3% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5565 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 42934 (30.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

391 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 266 (68.0%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 85.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.911 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 47 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5146 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3041 (59.1%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πως θα είμαστε με τα κρούσματα τον Φεβρουάριο

Μια εφιαλτική πρόβλεψη έκανε ο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας HERACLES, Δημοσθένης Σαρηγιάννης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Ο κ. Σαρηγιάννης, ο οποίος πραγματοποιεί προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα με τη χρήση μαθηματικών μοντέλων, συμφωνεί με το άνοιγμα, όχι όμως με τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να «δαμάσουμε» την πανδημία μόνο με lockdown, εκτός αν πρόκειται για οργανωμένο και σχεδιασμένο lockdown «ακορντεόν».  svg%3E

«Άλλο ακολουθώ έναν οργανωμένο σχεδιασμό, κλείνοντας στοχευμένα, έχοντας ορίσει συγκεκριμένες ημερομηνίες εξ αρχής για το κλείσιμο της χώρας, και άλλο lockdown σαν μέσο αντίδρασης σε μία αύξηση που προέκυψε. Είναι άλλος τρόπος συμπεριφοράς. Αν συζητήσετε με τους παράγοντες της αγοράς, δε διαφωνούν με ένα εύστοχα σχεδιασμένο lockdown ακορντεόν», δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης.

«Αν ανοίξουν καταστήματα και σχολεία, είναι αναμενόμενη μία αύξηση, η οποία στις 18 Φλεβάρη θα οδηγήσει στην πληρότητα των ΜΕΘ στο 80% και στις 28 Φλεβάρη σε κατάρρευση του ΕΣΥ. Τότε, ένα πολύ αυστηρό lockdown θα είναι μία πολύ δελεαστική λύση, αλλά έτσι δεν οδηγούμαστε κάπου. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που κινούμαστε. Το να κάνουμε συνεχώς το ίδιο πράγμα δεν είναι το πιο ευφυές», εκτιμά.

Τι προτείνει

Ο καθηγητής, υπενθυμίζει, ότι παρόλο που βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν έχουν αξιοποιηθεί όλα τα απαραίτητα, τεχνολογικά και μη, μέσα για την καταπολέμησή της. Σημειώνει ότι η εστίαση, για παράδειγμα, αντί να επιδοτείται για την αγορά θερμαστρών, θα έπρεπε να επιδοτείται με συσκευές απολύμανσης του αέρα, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές, αφού μειώνουν αισθητά την έκθεση των πολιτών σε μεγάλο ιικό φορτίο.  svg%3E

«Να ανοίξουμε. Αλλά, να ανοίξουμε με μέτρα ενεργού προστασίας. Αυτό σημαίνει λόγου χάριν αύξηση της τηλεργασίας όπου γίνεται. Δεν είναι δυνατόν να είναι κάποιος δηλωμένος ως εργαζόμενος με τηλεργασία και να έχει παράλληλα και το χαρτί απ’ την ΕΡΓΑΝΗ, γυρνώντας όλο το Λεκανοπέδιο.

Ακόμη, συχνές απολυμάνσεις, εξοπλισμό των καταστημάτων με συσκευές απολύμανσης του αέρα, επιτάχυνση του εμβολιασμού και το πρώτο και κυριότερο είναι περισσότερα και στοχευμένα τεστ αντιγόνου. Αν το μαθηματικό σου μοντέλο, αποδεικνύει ότι στην «τάδε» περιοχή θα έχεις σε 10 μέρες πρόβλημα, αντί να κάνεις lockdown μόλις επιβεβαιωθείς, πρέπει να σπεύσεις και να πραγματοποιήσεις μαζικά τεστ εντοπίζοντας τα κρούσματα, σπάζοντας την αλυσίδα διασποράς», προτείνει ο καθηγητής.

Τι θα γίνει με τον τουρισμό το 2021

Ο κ. Σαρηγιάννης θέτει στο τραπέζι το ζήτημα του τουρισμού. Θεωρεί ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα κριθεί το μέλλον της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας. «Μετά τον Απρίλη θα υπάρξει αποκλιμάκωση και αρχές Ιουνίου θα έχουμε πολύ χαμηλά κρούσματα. Το ζήτημα είναι τι κάνουμε ενδιάμεσα. Στη χώρα μας, τα πακέτα διακοπών κλείνονται ήδη από τον Μάρτιο. Αν θέλουμε να συζητήσουμε σοβαρά για την πορεία του τουρισμού, πρέπει να αποδείξουμε τις εβδομάδες που ακολουθούν ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός. Με στοχευμένα μέτρα, σωστό σχεδιασμό και άρα μείωση των κρουσμάτων, υπάρχει ελπίδα για τον τουρισμό», αναφέρει.  svg%3E

Η άποψή του για τα σχολεία

Ο κ. Σαρηγιάννης υπενθυμίζει ότι η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων τον Νοέμβριο επήλθε μερικές ημέρες μετά το κλείσιμο των σχολείων. Ο καθηγητής του ΑΠΘ τονίζει ότι είναι λάθος να υποστηρίζουμε ότι απ’ τα σχολεία δεν υπάρχει διασπορά του ιού.

«Οι μελέτες του εξωτερικού, δείχνουν ότι η επίδραση στη κοινότητα είναι ανάλογη με το βαθμό διασποράς στα σχολεία. Με υψηλό βαθμό διασποράς στην κοινότητα, υπάρχει υψηλή διασπορά στα σχολεία. Στη φάση που είμαστε, θα μπορούσαμε να τα ανοίξουμε, αλλά επειδή μαθηματικά προβλέπεται ότι η διασπορά στην κοινότητα θα αυξηθεί, πρέπει να περιμένουμε και την εκτίναξη στα σχολεία», τονίζει ο καθηγητής.  svg%3E

Διαφωνεί με το άνοιγμα των σχολείων ο Εξαδάκτυλος

Ένα από τα ζητήματα που έχουν προκαλέσει μεγάλη συζήτηση το τελευταίο διάστημα, τόσο στο κυβερνητικό επιτελείο, όσο και στους ειδικούς είναι το άνοιγμα των σχολείων.

Ο πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 και στην εκπομπή «Μέχρι τέλους» με τους δημοσιογράφους Γιώργο Κουβαρά και Γιώργο Πιέρρο, για την πορεία της πανδημίας, το άνοιγμα των σχολείων και τη μέρα των Θεοφανείων.

Για το άνοιγμα των σχολείων:

«Η Επιτροπή συνεδρίασε τη Δευτέρα στις 4 του μηνός και έλαβε την απόφαση ότι είναι ασφαλές να ανοίξουν τα Δημοτικά και οι Βρεφονηπιακοί σταθμοί, δεν ίσχυε το ίδιο για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Η πραγματικότητα είναι ότι η αποτύπωση της δραστηριότητας μας που λογικά ήταν αυξημένη τις γιορτινές ημέρες δεν υπήρχε ούτε στις 4 Ιανουαρίου, υπήρχε απλώς η εκτίμηση προς τα πού κινούμαστε κι υπήρχε βεβαίως κι η επιθυμία όλων να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα. Βέβαια να σας πω ότι δεν ήταν και ομόφωνη η απόφαση της επιτροπής, δηλαδή όσοι διαφωνήσαμε ήμασταν πολύ λίγοι.

Από εκεί και μετά αν υπάρξουν στοιχεία που θα πρέπει αυτή η απόφαση να αναθεωρηθεί όσο δυσάρεστο και ενοχλητικό και αν είναι το να αναθεωρεί κανείς τις αποφάσεις του ειδικά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα είναι προτιμότερο από την επιμονή σε μια λανθασμένη απόφαση».

Για το αν θα έπρεπε να περιμένουν να δουν τα νέα στοιχεία πριν πάρουν την απόφαση για άνοιγμα των Δημοτικών:

«Το άνοιγμα των σχολείων πρακτικά σημαίνει άρση του lockdown, το αν ήμασταν σε αυτό το σημείο ή δεν ήμασταν δεν νοιώσαμε ότι ήμασταν έτοιμοι να το πούμε προχθές και ειδικά με δεδομένο ότι έχουμε και μια εβδομάδα με ορθά αυστηρότερα μέτρα τα οποία ελήθφησαν προληπτικά από την κυβερνηση και ορθώς κατά την άποψή μου για να αντιρροπήσουν τα αποτελέσματα της χαλάρωσης που είχαμε φυσιολογικά και ανθρώπινα κατά τη διάρκεια των εορτών».  svg%3E

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments